Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Ravikuningas palaa ilman virittelyjä – "Tiedän, että kuuluisi herkistellä, mutta en raaski"

Orimattilalainen Costello on paljon muutakin kuin ravikuningas, se on myös työmies, perhehevonen ja tammanomistajien suosikki. Ville Herttuan valmentama Costello palaa syystauolta kilvanajoon perjantaina Jokimaan raveissa.

Costello on perhehevonen ja tietää sen. Hanna Herttua omistaa ravikuninkaan veljensä kanssa. Kuva: Sami Kuusivirta

Ravikuningas Costello aloittaa talvikautensa perjantaina Jokimaalla. Ori tulee tauolta, herkistelemättä, eikä valmentaja Ville Herttua nosta hevostaan suosikkeihin. Tosin ori osaa suorittaa suoraan tauoltakin.

– Se on rehellinen työmies niin kuin Ahokkaan veljekset aikoinaan sanoivat Vieskeristä. Tämä ei kaihda töitä eikä yhteistyötä, Ville Herttua sanoo.

Ja työmies pitää työstään, raveista. Sen takia sitä ei pidetä talvitauolla, vaan syksyinen 2,5 kuukautta starttaamatta riittää.

– Ykkössarjan suomenhevosilla on ollut hyvin perinteistä, että marraskuussa lopetellaan ja maaliskuussa aloitellaan. Se on peruskaava, mutta en ole itse kaavoihin kangistunut, enkä sitä noudata. Suomalaisessa kulttuurissa hevosilla pidetään hyvin pitkiäkin taukoja, mutta en näe sitä tarpeellisena silloin, kun hevonen on perusterve. Minun mielestä juokseminen ja kilpaileminen on hevoselle niin luontaista. Eikä ole pakko ajaa joka viikko.

– Voimme välillä kaivaa painavat kärryt esille ja käveleskellä metsissä. Meillä ei ole tämän hevosen kanssa selkeätä rytmitystä.

Ville Herttua ei ole suunnitellut seuraavia startteja vielä tarkkaan. Lapsiperhe ei lähde reissaamaan kovin kauas joulukiireiden keskellä. Loppuvuonna kyseeseen tulee lähinnä Vermon pari sopivaa lähtöä.

Talvikauteen lähdetään muutenkin rennoin mielin ja ajetaan kilpaa silloin tällöin. Hevosta ei viritellä joka starttiin. Starttia edeltävällä viikolla vähän vain kevennetään.

– Costello tykkää silmin nähden, kun se näkee muita hevosia, ravitilanteen ja paikat raveissa. Miksi sitä kotona panttaisi, kun toinen tykkää käydä raveissa.

Reissussa muiden perheenjäsenten kanssa

Costello on paljon muutakin kuin työmies, se on perhehevonen. Se ei ole 9-vuotiaalle orille itsestäänselvyys, mutta tässä tapauksessa se on suuri bonus. Herttuan perheessä hevosten hoitaminen on tiimityötä, johon puoliso Tia Malinen ja pariskunnan lapset, Costellon omistajat Hanna ja Tommi Herttua osallistuvat.

– Costello voi osaksi senkin takia tykätä käydä raveissa, että se saa silloin niin hyvän hoidon ja palvelun. Palvelu on paljon parempaa kuin arkisin kotona. Se viihtyy reissun päällä.

Hevoselle pitää antaa oikeus olla sellainen kuin se on. Valmentaja Ville Herttua

Costellolle olisi hankittu tarvittaessa pitkälle matkalle Rovaniemen Kuninkuusraveihin hevosseuraakin, mutta pitkään perheessä ollut Costello tietää mihin perheeseen se kuuluu. Sen takia perhe pysyi hevosen lähellä myös Rovaniemellä.

– Uimme Kemijoessa ja olimme sadan metrin etäisyydellä hevosesta. Se kuuli lasten äänet ja vaistosi, että tiimi on kasassa. Silloin sillä on hyvä olla. En osaa verrata sitä muihin ravikuninkaisiin, mutta tämä on hienosta menestyksestä huolimatta perheenjäsen ja perhehevonen. Ei jokainen ori ole semmoinen, eikä se ole hevosen vika, jos se ei ole. Hevoselle pitää antaa oikeus olla sellainen kuin se on.

Ei parhaimmillaan mutta Pohjoismaiden mestari

Ansaittu lomakin on pidetty. Kuninkuusravien jälkeen Costello sai olla kuukauden yötä päivää laitumella. Kesän töihin oli kuulunut myös käynnit oriasemalla. Costello astui päättyneellä kaudella 150 tammaa, siis sallitun enimmäismäärän yhdelle orille.

Ville Herttualle ravit on yhä, menestyksen jälkeenkin, vain harrastus, mutta oriasemalla käyntejä kertyi niin paljon, että hän myöntää sen jonkinlaiseksi työnteoksi.

Syyskuussa kuninkaalla ajettiin yksi startti, koska olihan lähes velvollisuus osallistua PM-kilpailuun.

– Hevonen ei ollut silloin läheskään parhaimmillaan, Herttua kuittaa.

Rovaniemen Kuninkuusraveissa juhlatunnelmissa Costellon kanssa Tommi Herttua (vas.), Tia Malinen, Ville Herttua ja vakikuski Risto Tupamäki. Kuva: Marko Junttila

Joka tapauksessa Costello juoksi Pohjoismaiden mestariksi hyvin kevyellä valmistelulla.

Syksyllä Costellolla kierreltiin alkuun kuukausi lähes päivittäin painavilla kärryillä peltoja ja metsäteitä.

– Hyvin rauhallista liikutusta vain, palauttelua koko kesän koitoksista. Nyt ei ole kovinkaan montaa viikkoa, että on juoksuakin ajettu.

Herttua on käynyt Costellon kanssa kaksi kertaa Jokimaalla, maanantaina viimeksi. Talventulo kovetti maan siten, että treenaamisessa on oltava tarkkana. Pakkasen kiristyessä Herttua istui traktorin penkille juuri maan alkaessa jähmettyä. Kotitallillakin Orimattilan Heinämaalla kelpaa siis ajaa.

– Kun kääntyy pakkaseksi, se on ihan tuntipeliä, että onnistuu pehmittämään maan. Olimme naapurin kanssa terävinä oikeaan aikaan.

Valmentaja tuo huippuhevosensa perjantaina Jokimaalle ilman odotuksia. Suosikin paineet Herttua jättää muille, Hullumiehelle, Ellin Sisulle ja toiselle kotiradan hevoselle, Pyörylän Paronille.

– En ole herkistellyt, vaikka tiedän, että kuuluisi herkistellä mutta en raaski. Kyllä herkkyys tulee starttien myötä.

– Ei tavoitteita voi laittaa tuommoisen kaverin harteille, joka on jo kaikki tavoitteet ylittänyt. Kiva tulla kotiyleisön edestä aloittamaan.

Ravikuningas

Costello

Vuonna 2009 syntynyt suomenhevosori, isä Suikun Ralli, emänisä A.T. Vinski

Omistajat Hanna ja Tommi Herttua. Valmentaja Ville Herttua. Hoitaja Tia Malinen. Kisakuski Risto Tupamäki. Kasvattajat Heli ja Matti Säteri.

Voittanut tänä vuonna muun muassa ravikuninkuuden, Pohjoismaiden mestaruuden, Suur-Hollola-ajot ja Nordic Kingin.

Tänä vuonna tähän mennessä 17 starttia, joista 14 voittoa ja rahaa 277 500 euroa. Tähänastisen uran voittosumma 565 335 euroa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi