Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Ravit vei nuoren miehen: "Voisi olla hankala olla parisuhteessa sellaisen kanssa, joka ei ole lajissa sisällä"

Hollolalainen Niki Finnström ohjastaa 21-vuotiaan elämänsä kautta kokelaskuskien sarjoissa. Elämä on tallilla, josta on löytynyt niin elämänkumppani kuin intohimoinen asenne työhön.

Hollolassa Kiikun tallilla työskentelevä Niki Finnström on hyvissä asemissa niin Salamakypärät-sarjassa kuin Kokelasmeetingissä. Salamakypärien finaali on lauantaina Vermossa. Kuva: Sami Lettojärvi

Hollolalainen Niki Finnström istuu lauantaina nuorten ohjastajien Salamakypärät-finaalissa Capo The Eemilin rattaille ensi kertaa. Hän tietää, että toisen hollolalaisen, Mauno Mäntylän valmentama ja kasvattama kahdeksanvuotias ruuna on tosi hyvässä kunnossa. Sillä on hyvä kilpailla Salamakypärät-sarjan voitosta Vermossa.

– Se lähtee tosi kovaa liikkeelle, mutta sillä on pikkuisen huono paikka ulkona, Finnström aloittaa tulevan lähdön analysoinnin.

21-vuotias Finnström on ajanut kilpaa vastaa 56 lähdössä. Jopa Salamakypärissä suurin osa kuskeista on kokeneempia. Niin vain Finnström on johtanut sarjaa kauden mittaan ja lähtee finaaliin vain neljä pistettä ykkössijan takana. Vertailun vuoksi, sarjaa johtavalla Arna Ruohomäellä startteja on jo 370.

Tarkka valmistautuminen

Finnström valmistautuu ennen lähtöä tarkasti. Hän tutkii sekä oman ajokin että vastustajien vahvuudet ja heikkoudet.

– Millaisten juoksujen jälkeen ajokki on pystynyt tekemään millaisen kirin? Onko se juossut ikinä keulassa, mitä se on tehnyt siitä? Pystyykö sillä tekemään varhaisessa vaiheessa ratkaisun ja ajaa johtavan rinnalle, jaksaako se juosta siitä?

Ennen lähtöä hän silti nollaa ajatuksensa. Etukäteistaktiikkaa ei kannata luoda, koska lähtö ei välttämättä mene, miten on ajatellut. Silti monta vastausta on valmiina, kun lähdön aikana herää kysymyksiä.

Finnström yrittää olla nykyaikainen, rohkea kuski, joka uskaltaa kokeilla sellaisia ratkaisuja, joita muut eivät osaa odottaa.

– Pitää olla jollakin tapaa yllätyksellinen, että tyyliä ei pysty lukemaan ennalta. Se hankaloittaa muiden kuskien tehtävää. Kilvanajo hevosilla muuttuu koko ajan taktisemmaksi. Hevoset on niin paljon tasaväkisempiä kuin aikoinaan.

"Christan nimi on valmentajan kohdalla"

Finnström suoritti peruskoulun jälkeen hevostalouden perustutkinnon oppisopimuksella Tommi Kylliäisen ja Juuso Holttisen talleilla. Reilut kaksi vuotta hän on työskennellyt avopuolisonsa, ravivalmentaja Christa Packalénin kotipaikassa, siis Hollolassa Kiikun tallilla.

Pariskunta on pitänyt yhtä jo neljä vuotta. Töissä he ovat työkaverit, ja valmentaja tekee päätökset.

– Täytyy olla selkeätä, kumpi päättää mitä tehdään. Christan nimi on valmentajan kohdalla. Hän päättää, miten hevoset valmennetaan ja hoidetaan. Toki asioista keskustellaan yhdessä, mutta siitä ei tule mitään, jos alan omia ideoitani sohlaamaan väliin. Se vaatii tietynlaista kurinalaisuutta minultakin.

Yhteistä aikaa ainakin riittää. Joskus vapaa-ajalla saattaa olla hetkiä, jolloin ei puhuta raveista.

– Voisi olla hankala olla parisuhteessa sellaisen kanssa, joka ei ole lajissa sisällä. Tämä on aikaa vievää. Jos tässä haluaa pärjätä, tätä ei voi tehdä 50-prosenttisesti, vaan on satsattava paljon omaa aikaa ja ajatusta. Tässä on molemmat samassa, työ ja intohimo. Tätä tehdään rakkaudesta hevosiin ja raviurheiluun. Hyvin harva tekee tätä sen takia, että tässä olisi hyvä palkka ja kivat työajat. Kun tästä tykkää, tämä on tosi antoisaa, mutta täytyy olla intohimo tähän.

Sekatyömies hoitaa hevostallin työt

Alun perin Finnström sai kipinän raveista tätinsä ravihevosista. Kun yksi niistä voitti lähtöjä, homma vaikutti hauskalta.

Työtä voittojen takana on paljon, ja Finnström on kiinnostunut siitä kaikesta. Hän kuvaileekin itseään tallin sekatyömieheksi. Hän haluaa hoitaa hevosia, valmentaa, kengittää. Hän tykkää maatilan muistakin töistä, korjaa paikkoja ja pitää ajopaikat kunnossa. Kaikki kiertyy silti hevoseen.

– Yksikään hevonen ei ole samanlainen. Kun tulee uusi hevonen talliin, sitä ei voi koskaan kääntää samaan kaavaan. Ne ovat yksilöitä. On jännittävää, miten monella tavalla asioita voi tehdä ja aina oppia uutta. Se tekee tästä mielenkiintoista

Ohjastajana hän sai 50 starttia täyteen tänä vuonna ja siis korotuksen B-ajolupaan. Hän on ajanut valtaosan lähdöistään tänä vuonna ja saanut ajettavakseen jo mukavasti hevosia vierailtakin valmentajilta. Voittoja radoilta on tullut tällä kaudella kuusi.

– Ensimmäiset 50 starttia on vaikeimmat saada hevosia. Täytyy saada nimeä esille.

Hän on saanut nimeä menestyksellään kokelaskuskien, eli raviammattilaisilla työskentelevien ohjastajien, omissa kilpasarjoissa.

– On positiivinen yllätys, että olen näin tiukasti mukana kärkikamppailussa, vaikka olen Salamakypärissäkin mukana vasta ensimmäistä vuotta.

Ravit

12 lähtöä, joista viimeinen, finaali ajetaan tänään lauantaina Vermossa.

Sarjaan valittiin 14 alle 25-vuotiasta kokelaslinsessin ohjastajaa.

Kolmen kärki: 1) Arna Ruohomäki 111 pistettä, 2) Niki Finnström 107, 3) Iivari Nurminen 96.

Sarjassa ajavat Lahden seudulta Niki Finnström lisäksi myös Kimi Pesonen, 73 pistettä (työnantaja Juuso Holttinen), Tiina Mikkola 72 (Teemu Okkolin) ja Niko Huuskola, 58 (Teemu Okkolin).

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi