Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Tero ja Tiina Haapalainen saivat orin spermaa häälahjaksi, siitä lähti Derby-finalistin kasvattaneiden hollolalaisten raviharrastus

Haapalaiset ovat kehittäneet nopeasti toimivan reseptin niin ravihevosten kasvattamiseen kuin valmentamiseen. Jälkimmäisessä tärkeässä osassa on ollut maltti.

Siiri Haapalainen hakee tarhasta Jack Vaderia (oik.). Sen seurana ovat sisko Proud Angelique ja emä Proud Of You. Kuva: Sami Lettojärvi

Tero Haapalainen on ajanut hevosia vasta seitsemisen vuotta. Sitä ennen ravihevoset olivat tuttuja vain totopeleistä. Tiina Haapalainen oli puolestaan aloittanut hevosharrastuksen lapsena Irmeli Lehtioksan ravitallilla, mutta hänkin on saanut enimmän osan raviopeistaan vasta viime vuosina – kysymällä, kokeilemalla ja etsimällä tietoa internetistä.

Ensimmäiset vuodet perhe asui maalla Hollolassa ratsujen kanssa, mutta sitten pariskunta päätti mennä naimisiin.

Rekolan Reijo tarjosi häälahjaksi Eko Gillroyn siemeniä ja sanoi, että teidänkin pitäisi hommata ravihevonen. Siitä ajatus lähti, ja rupesin katsomaan netistä sopivaa tammaa, jonka voisi liisata, Tiina Haapalainen muistelee.

Syntyi ensimmäinen oma kasvatti, Dark Vader. Jo toisella kertaa Haapalaiset osuivat nappiin, sillä toinen kasvatti Jack Vader juoksee lauantaina Vermossa neljävuotiaiden lämminveristen pääkilpailussa Derbyssä.

Rahaa sukuun ja hoitoon

Jack Vaderin emän Proud Of Youn Haapalaiset ostivat Nastolasta Reino Palomäeltä. Se on nyt Haapalaisilla kantavana kolmatta kertaa, ja tällä kertaa Haapalaiset käyttivät jälleen Jack Vaderin isäoria S.J.'s Photo. Sekä tammaan että orivalintoihin on käytetty rahaa siinä määrin kuin työssäkäyvät ihmiset pystyvät käyttämään. Osaomistajiin kuuluu myös Teron isä Olavi Haapalainen.

– Pitää uskaltaa laittaa rahaa sekä oriin että tammaan. Tammalla on hyvä olla juostua rahaa ja hyvät ennätykset. Eikä kannata kitsastella orin laadussa, jos haluaa hyvän juoksija, Tiina Haapalainen sanoo.

Lue myös: "Talleissa ei hermostuta toisin kuin katsomoissa" - Millaista on meno Suur-Hollola-ajojen kulisseissa?
 

Rahaa on käytettävä myös eläinlääkärikuluihin jo ennen kuin vaivoja tulee. Haapalaiset miettivät, että ehkä Dark Vaderin ura olisi jatkunut pidempään, jos he olisivat olleet tarkempia jalkojen hoidossa. Virheistä on otettu opiksi, ja vuosien myötä Tero Haapalaiselle on kehittynyt oma tapa valmentaa hevosia.

– Lepo on hirveän tärkeää. Jos ajaa ylämäissä vetoja, tarvitsee olla palautustakin. Minulla on yleensä paljon palautusta, saattaa olla kaksi kolme päivääkin. Sitten ajetaan hölkkää, kerran tai kaksi viikossa vetoja tai käydään Jokimaalla. Nyt kisakaudella ajetaan vetoja vielä harvemmin, Tero Haapalainen sanoo.

Tärkeää on myös maltti. Vaikka Jack Vader on nyt mukana ikäluokkansa tärkeimmässä lähdössä, aikaa on otettu niin paljon kuin on tarvinnut. Hevoset tulevat starttiin, kun ne ovat valmiita.

Personal trainerina emätamma

Jack Vaderin palautteluun kuuluu olennaisena osana kävely. Liikettä tulee päivittäin, siitä huolehtii emä, joka on yhä ruunan tarhakaveri ja paras ystävä.

– Emätamma on hirveän kova kävelemään, valehtelematta 10–15 kilometriä päivässä, vaikka tarha ei ole iso. Se on varmaan yksi syy siihen, miksi Jaska on niin hyvä. Emä on kuin personal trainer, Tiina Haapalainen sanoo.

Tallissa asuu kolme lämminveristä, kaksi shetlanninponia ja yksi ratsu. Tiina Haapalainen unelmoi toiminnan kasvattamisesta, mutta nykyisellä tilalla se on vaikeaa.

– Olisihan se kiva, jos ei tarvitsisi käydä töissä, mutta se taitaa olla pelkkää haavetta. Vaikka Tero kävisi töissä, meidän arki toimisi paremmin, jos täällä olisi joku, joka tekee tallihommat ja hoitaa hevoset, ettei isännän tarvitse muuta kuin ajaa, Tiina Haapalainen pohtii.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi