Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Hollolalaisten oma kasvatti Derby-finaalissa: "Ei ole tullut eikä varmaan tulekaan sellaista summaa, jolla se lähtisi"

Jack Vader on juossut Tero ja Tiina Haapalaisen raviunelmista totta, ja jopa pikemmin kuin olisi voinut ajatella. Derbyn voittaja palkitaan peräti 150 000 eurolla, mutta esimerkiksi kisan kolmonenkin tienaa mukavasti, 42 200 euroa. "Jos se on yhtä hyvässä vedossa kuin oli karsinnoissa, sillä on realistiset mahdollisuudet kolmen joukkoon."

Lapset Kalle ja Siiri sekä vanhemmat Tiina ja Tero Haapalainen pukevat fanipaidat ylleen, kun Jack Vader juoksee Derby-finaalissa. Kuva: Sami Lettojärvi

Maalaisidyllissä pienen kujan päässä on ollut tällä viikolla vain yksi puheenaihe, Derby. Hollolalaiset Tero ja Tiina Haapalainen elävät todeksi unelmaansa, kun oma kasvatti Jack Vader juoksee lauantaina neljävuotiaiden lämminveristen suurimmista rahoista, 150 000 euron pääpotista. Suuri Suomalainen Derby on jokaisen lämminverisiä ravihevosia kasvattavan unelma, joka toteutuu vuosittain vain 12 parhaalla.

Haapalaiset ovat päivätyössä käyviä raviharrastajia ja "Jaska" on vasta heidän toinen kasvattamansa hevonen. Myös valmennus hoidetaan omin voimin.

– Tämä on jotain sellaista, mitä ei tahdo itsekään vielä ymmärtää. Paljon jäi kovia taakse, ihmettelee Tero Haapalainen.

– Ei tiedä, päästäänkö ikinä enää tällaisiin lähtöihin, Tiina Haapalainen sanoo.

Kun Haapalaiset astuttivat tammansa Proud Of Youn orilla S.J.'s Photo vuonna 2013, astutettiin Suomessa liki 1 900 muutakin lämminveritammaa Derby silmissä välkkyen. Seuraavana vuonna syntyi 1 029 varsaa, mutta osa karsiutui Derbystä jo 1-vuotiaana, kun omistajat eivät nähneetkään varsassaan ainesta maksaa sitä mukaan ennakkomaksulliseen kasvattajakilpailuun. Viime viikon karsintoihin asti pääsi 60 hevosta.

Isoravinen rääpäle

Kolmivuotiskausi oli Jack Vaderille vielä kypsymistä, eikä ruuna ehtinyt mukaan kolmivuotiaiden suurimpiin ikäluokkakarkeloihin. Viime vuoden kesän alussa Jaska oli näyttänyt niin rääpäleeltä, että valmentaja Tero Haapalainen ja ohjastaja Samuli Innanen pitivät parempana antaa sen kasvattaa massaa kesälaitumella.

Se saattaa olla finaalissa jopa terävämpi. Tiina Haapalainen

Massaa ei tullut, eikä laiha ulkomuoto paljasta hevosessa piilevää isoa ravia. Raviaskeleet kuitenkin herättävät heti kiinnostuksen, ja hevosesta tehtiin ensimmäiset ostoyritykset ennen kuin se oli edes startannut kilpaa.

Viime talven ja kevään aikana se nosti viidessä startissa voittosummansa 8 000 eurosta 20 000:een. Silloin Tero Haapalainen uskalsi sanoa ensi kertaa ääneen "Derby". Ostoyrityksille vastaus on ollut kaiken aikaa selvä.

– Ei ole tullut sellaista summaa, eikä varmaan tulekaan, jolla se lähtisi. Niin kuin Teron isäkin sanoi, niitä elämyksiä, joita tästä saa, ei voi rahalla mitata. Se on jotain niin hienoa, Tiina Haapalainen sanoo.

Appiukko Olavi Haapalainen on Jack Vaderin osaomistaja ja -kasvattaja.

Nopea mammanpoika

Jack Vader juoksi viime viikolla Derbyn karsintalähdössään toiseksi suursuosikki Hachiko De Veluwen vanavedessä. Hachiko De Veluwe jäi vain 0,1 sekuntia isoveljensä Brad De Veluwen matkan SE-ajasta. Jopa Haapalaisilta oli jäädä huomaamatta, että Jack Vader jäi samaisesta SE:stä vain 0,2 sekuntia. Tiina Haapalainen kummastelee, että karsintojen toiseksi nopeinta hevosta ei ole arvostettu finaalin vihjeissä korkealle.

– Tilanne olisi toinen, jos se olisi voittanut, mutta se ei haittaa. Itse tiedämme, että jos se on yhtä hyvässä vedossa kuin oli karsinnoissa, sillä on realistiset mahdollisuudet kolmen joukkoon. Se pääsee paremmalta paikalta lähtemään ja voi saada juoksun kulkemaan paremmin, Tero Haapalainen odottaa.

Kolmaskin sija toisi 42 200 euroa. Tähän mennessä Jaska on juossut radoilta 32 500 euroa.

Derbyyn valmistautuminen on mennyt viimeisen päälle. Heinäkuussa Mikkelissä syntyi ennätys 11,8a/1 609 metriä. Vaikka sen jälkeen Vieremän startti meni penkin alle, syykin oli selvä: vieraalla tallilla yöpyminen oli vienyt Jaskan ruokahalut. Se on kotona viihtyvä ruuna, oikea mammanpoika. Tarhaseurana ovat oma emä ja vuotta nuorempi pikkusisko.

Jack Vader on kotona varsin kiltti poika, näyttää 13-vuotias Siiri Haapalainen. Kuva: Sami Lettojärvi

– Seuraavan kerran kun lähdemme reissuun, on vissiin otettava äiti mukaan. Poni on ollut seuralaisena, mutta ei äitiä mikään voita. Tamma rakastaa Jaskaa mutta nuorempaa tytärtään vähän vähemmän, Tiina Haapalainen naurahtaa.

Vieremän startin jälkeen oli jo etukäteen varattu eläinlääkäriltä jalkahoidot ja suunniteltu noin kuukauden paussi. Ennen Derby-karsintaa paikat aukaistiin hiitillä.

– Sattui oikeasti niin hyvin kuin voi. Tuli hoidot ja hieronnat Derbya ajatellen kaikki oikeaan aikaan, Tero Haapalainen sanoo.

– Se saattaa olla finaalissa jopa terävämpi, vaikkei karsinnassa mitään vikaa ollut. Se tuli pieneltä tauolta, ja monesti eka startti ei ole ideaalein vaan seuraava, Tiina Haapalainen sanoo.

Samaan tapaan tauolta karsintaan oli tullut Hachiko De Veluwe. Nähtäväksi jää, juostaanko Derbyn 2 600 metrillä Suomen ennätys uusiksi. Brad De Veluwe juoksi 4-vuotiaana Derby-karsinnoissa SE:n 13,1, mutta silloinkin finaali oli oma juoksunsa, jossa voittoon riitti vaatimattomampi aika.

Kuumuva temppuilija

Kotona Jack Vader on mammanpoika ja perheen lastenkin talutettavissa. Ajossa ja erityisesti starteissa Jaskan kilpailijan luonne pääsee esiin. Kuskin käsivarsissa on oltava voimaa, koska ruuna haluaa aina mennä täysiä.

Hevosen kuuma luonne uhkasi käydä raveissa jopa vaaralliseksi, koska vaihtotilanteissa se meinasi karata käsistä. Kärryillä on sittemmin istunut lahtelainen Samuli Innanen. Niin myös Derbyssä, jossa Innanen ajaa ensimmäistä kertaansa.

Lue myös: Kevyt, kevyempi, voitokkain montékuski? "Painolla voi olla jokin merkitys, mutta hyvin pieni"
 

– Puhuimme, että tarvitaan sellainen kuski, joka pystyy hakemaan sen katokselta, käy kisan jälkeen kävelyttämässä sen ja tuo sen katokselle takaisin. Kukaan ammattikuskeista ei ehdi sitä. Halusimme hyvän kuskin, mutta jolla ei ole kauheasti ajettavia, että hän voi tehdä tämän palvelun meille. Samulin kanssa se on onnistunut paremmin kuin hyvin. Emme ole ajatelleetkaan, että vaihtaisimme kuskia. Tämä on tuottanut hedelmää ja Samuli tietää Jaskan metkut, Tiina Haapalainen kertoo.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi