Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Hevosenomistajat vierastavat PM-kisojen hevosarvontaa ja vieraita kuskeja – "Ulkomailla on ollut niitä vähän erikoisia hevosia"

Amatöörit ja montékuskit ajavat tällä viikolla Pohjoismaiden mestaruusmitaleista Suomen radoilla. Finaaleihin startataan torstaina Jokimaalla. Lahtelainen Nelly-Janiika Korpikoski toivoo kisoista mitalia ja hyviä hevosia.

Lahtelainen Nelly-Janiika Korpikoski ja lahtelaistaustainen Jenni Kaija edustavat Suomea PM-montéssa. Kuva: Samuli Ikäheimo

Vaikka montékuski Nelly-Janiika Korpikoskelta jäi äitiysloman vuoksi ajamatta puolet viime kaudesta, kuului hän silti viime vuoden kolmen parhaan joukkoon ja sai paikan tällä viikolla ajettavaan PM-montéen.

Todennäköisesti PM-kilpailut jäävät lahtelaisen viimeisiksi. Hän jatkanee montékuskina mutta ajaa aiempaa vähemmän, joten nyt tavoitteena on se palkintokaapista puuttuva PM-mitali, mieluiten tietysti mestaruus.

– Oli hyvä tuuri, että kisat on Suomessa ja pystyn osallistumaan niihin. En ihan itkuraivolla lähde ajamaan, mutta kovasti haluaisin mitalin.

Arpaonnella on osansa menestyksessä, koska hevoset arvotaan kuskeille.

Rohkeutta hevosenomistajille

Montén PM-kisat järjestetään yhtä aikaa amatööriohjastajien PM-kisojen kanssa. Siitä huolimatta kisat saavat vain vähän huomiota Suomessa. Tieto osallistuvista kuskeista ei tavoita edes kaikkia hevosenomistajia, jotka miettivät, uskaltavatko ilmoittaa hevosensa startteihin.

– Olen painottanut hevosenomistajille, että kaikki ovat hyviä kuskeja, Korpikoski sanoo.

Hän myöntää, että ei juurikaan tunne muiden maiden osallistujia. Aiempien vuosien PM-menestyksen perusteella Suomeen on kuitenkin tulossa hyviä kuskeja, sillä suurin osa mitaleista on lipunut Suomen parhaiden käsistä.

Korpikoski arvelee suomalaisten hevosenomistajien arastelevan keskustelua ulkomaisten kuskien kanssa heikon kielitaidon vuoksi.

– Se on harmi, koska onhan siellä mukana tulkit ja kuskien välinen kommunikointi on todella hyvää. Olen kertonut aina ulkomaalaiselle kuskille, jos tiedän hevosen vahvuuksia, heikkouksia ja muita ominaisuuksia.

Aiemmissa PM-kisoissaan ulkomailla Korpikoski on huomannut, että mukaan ei ole ilmoitettu parhaita hevosia, todennäköisesti siinä pelossa, että arvonnassa kohdalle ei osu hevosen vakikuski. Hän toivoo Suomessa tilanteen olevan toisin.

– Ulkomailla on ilmoitettu niitä vähän erikoisia ja ei niin hyviä hevosia. Eivät ne nyt vaarallisia ole olleet, mutta taustatieto niistä on ollut todella tärkeää.

Laji nousukiidossa Suomessa

Suomessa laji on edennyt viime vuonna isoin harppauksin. Montéen ilmoitetaan yhä enemmän ja yhä parempia hevosia. Korpikoski on tyytyväinen tavallisten lähtöjen palkintoihin, mutta toivoo pääkisoihin suurempia palkintorahoja, jotta arvostus yhä nousisi.

– Onhan 5 000 euroa tosi vähän. Nämä Attack Diablot voivat juosta niistä rahoista joka viikko muutenkin. 15 000 euroa olisi ihan eri asia. Silloin hyvillä hevosilla voitaisiin ajaa montéa vaikka kerran kuussa, Korpikoski pohtii.

Tänä vuonna montédebyyttinsä tehnyt Attack Diablo voitti lahtelaisen Jenni Koskelan ajamana heinäkuussa montén Suomen mestaruuden.

PM-kilpailut

Montén ja amatöörien ravit

Monté- ja amatööriohjastajien PM-kilpailut ajetaan tällä viikolla kolmella radalla Suomessa.

Tiistaina Mikkelissä on amatööreille yksi lähtö ja montéa kaksi lähtöä.

Keskiviikkona Vermossa amatööreille on kaksi lähtöä ja montéa yksi.

Torstaina mestaruudet ratkeavat Jokimaalla, jossa ajetaan amatöörien kaksi viimeistä osakilpailua ja montén viimeinen osakilpailu.

Suomen edustajat montéssa Karoliina Sinkkilä, Nelly-Janiika Korpikoski ja Jenni Kaija, amatööriohjastajissa Veli-Matti Kangasluoma, Janne Räisänen ja Hannu Korpi.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi