Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Lahden Kuninkuusravit nojaa kolmen yhteistyöhön: "Koko alan kannalta tämä on oikea suuntaus"

Seinäjoki ja Forssa ovat mukana rakentamassa Lahden ensi vuoden suurtapahtumaa. Kolme vuoden mittaiset sopimukset helpottavat kaikkia.

Vuonna 2003 talkoolaiset rakensivat Jokimaalla lisäkatsomoita. Samanlaiset hommat odottavat ensi vuonna. Kuva: msai matti saira

Jokimaan toimitusjohtaja Tomi Himanka suuntaa viikonloppuna Rovaniemen Kuninkuusraveihin vastaanottamaan viestikapulaa. Vuoden kuluttua suomalaisen raviväen ykköstapahtuma järjestetään Lahdessa. Himanka, ja Jokimaan väki, on poikkeuksellisessa ja onnellisessa asemassa, sillä Kuninkuusraveja ei tarvitse tehdä yksin.

– Kymmenen vuotta on puhuttu, että Kuninkuusravit on yksittäiselle toimijalla kova ponnistus. On puhuttu ihan omasta organisaatiosta, mutta sitä ei ole syntynyt, Himanka sanoo.

Lahdelle myönnettiin vuoden 2019 Kuninkuusravit vuonna 2016 ja samalla nimettiin myös isännät kahdelle seuraavalle vuodelle.

– Me, Seinäjoki (2020) ja Forssa (2021) olemme tehneet kolmen koplalla töitä kimpassa. Sopimukset tehdään yhdessä kolmeksi vuodeksi, ja sitten kapula siirtyy seuraavalle, Himanka kehuu järjestelyä.

Kolmikko istui Kuninkuusravit saatuaan saman pöydän ääreen ja päätti lähteä tekemään yhdessä urakkaa. Himangalla on alusta lähtien ollut toimitusjohtajakollegat mukana suunnittelutyössä. Lahtelaisia ei edes harmita se, että kisaputken ensimmäisenä järjestäjänä heidän saamansa etu on määrätyllä tavalla pienempi kuin Seinäjoen ja Forssan.

– Koko alan kannalta tämä on oikea suuntaus, Himanka sanoo.

Lue myös: Ravien tv-näkyvyys huolettaa, kavion kopsetta luvassa ehkä jo ensi vuonna
 

Vastuut jaettu Rovaniemellä

Yhteistyö näkyy myös Rovaniemen viikonlopun ohjelmassa.

– Olemme siellä yhdessä ja toimenkuvia on jaettu. Jokainen tarkkailee Rovaniemellä omia, ennalta määrättyjä asioita.

Käytännössä trio on pystynyt tekemään yhdessä sopimuksia. Himanka sanoo, että on eri asia tehdä sopimuksia kolmeksi vuodeksi yhden sijaan.

– Kustannussäästöt ja henkilöstöosaamisen saaminen ovat ne kaksi tärkeintä hyötyä yhteistyöstä, Himanka sanoo.

Kustannuskuri on Kuninkuusravien taloudellisen onnistumisen kannalta tärkeää. 50 000 katsojaa pitäisi Lahdessa riittää tapahtuman taloudelliseen onnistumiseen.

– Sen jälkeen varmasti kaikki päälle tuleva on plussaa.

Himanka uskoo, että Lahdessa voidaan tavoitella 60 000 katsojan rajaakin. Ainakaan Jokimaan ravirata ei aseta siihen esteitä.

– Meillä on tilaa, toisin kuin vaikka Vermossa, joka on ahtaampi, ja esteitä siellä on joka suunnassa.

Jokimaan toimitusjohtaja Tomi Himanka uskoo, että Kuninkuusravit voivat houkutella Lahteen jopa 60 000 vierasta. Kuva: Mirja Hussain

Yksi viikonloppu kuin koko vuosi

Lahden Kuninkuusravien budjetti on kolme miljoonaa euroa. Hyvän mittatikun saa Jokimaan raviradan liikevaihdosta, joka on sama kolme miljoonaa vuodessa.

– Yksittäisenä viikonloppuna pyörii sama summa, kuin muuten koko vuoden aikana, Himanka tiivistää Kuninkuusravien merkityksen.

Edellisen kerran Kuninkuusravit järjestettiin Lahdessa vuonna 2003. Maailma on muuttunut sen jälkeen paljon varsinkin kaviouran ulkopuolella. Himanka kertoo, että tilapäisrakentamisen yksikköhinnat ovat kasvaneet, tietoliikenneratkaisut ja veron merkityksen oleellinen muutos ovat esimerkkejä muutoksesta.

– Kilpailun järjestäminen ei sinänsä ole erikoinen juttu meille. Esimerkiksi Rovaniemellä ei ole kokemusta monipäiväisistä raveista, mutta meidän koneistomme pyöräyttää viikonlopun rutiinilla, Himanka vakuuttaa.

Rutiini on rakennettu Suur-Hollola-ajossa, joka on ohjelmassa myös ensi kesänä. Jokimaalla mietittiin kahden suurtapahtuman yhdistämistä, mutta siitä luovuttiin nopeasti. Kuninkuusravit haluttiin pitää erillään ja rauhoittaa pelkästään suomenhevosten kunniaksi.

Himanka on oman väkensä kanssa valmistelut Kuninkuusraveja jo puolen vuoden ajan. Todellinen tohina alkaa viikonlopun jälkeen, kun Rovaniemi luovuttaa viestikapulan Lahdelle. Raviväen sanaton sopimus on ollut, että seuraavan vuoden paikkakunta ei aloita rummuttamista ennen kuin ravikuninkaalliset on kruunattu.

– Lipunmyynti ja markkinointi voidaan aloittaa vasta sunnuntaina. Majoitusmyynnin voimme aloittaa jo lauantaina, Himanka sanoo.

Kuninkuusravit on varannut kyseisen viikonlopun kaiken majoituskapasiteetin Lahden alueelta.

Lahden, Seinäjoen ja Forssan yhteisponnistuksesta huolimatta Kuninkuusraveissa säilyy silti paikallinen leima.

– Kuninkuusravien rikkaus on, että järjestäjä lyö oman paikallisen leimansa. Kolmen kopla ei halua sitä rikkoa. Kimppa tekee käytännön asioita.

Rovaniemen Kuninkuusraviviikonlopun jälkeen alkaa vuoden mittainen puristus. Jokimaan toimiston henkilömäärä tuplaantuu lokakuun alusta lähtien. Kiivain järjestelypuristus alkaa Himangan arvion mukaan huhtikuussa.

Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi