Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Ravien tv-näkyvyys huolettaa, kavion kopsetta luvassa ehkä jo ensi vuonna

Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen näkisi itsekin mielellään enemmän hevosurheilua ruudussa.

Yleisö katsomoissa harvenee, vaikka televisioaika on vähentynyt. Hevosalalla on pieni hätätila. Kuva: Minna Raitavuo

Moni hevosurheilua seuraava kokee ravien kadonneen lähes olemattomiin maksuttomilta kanavilta. Lauantain perinteinen V76-lähetys loppui keväällä myös maksukanavalta, ja sitä ennen vuodenvaihteessa MTV3:lta.

– Olemme edelleenkin kiinnostuneita esittämään hevosurheilua.

– Olisin iloinen, jos suomalaiset näkisivät vapailla kanavilla, mielellään tietysti Ylellä, jatkossa merkittävimmät ravitapahtumat.

– Tästä keskustelemme mielellämme vaikka jo ensi vuoden osalta, sanoo Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen.

Tulot sidoksissa näkyvyyteen

Lajin näkyvyyden heikentymisen pelätään vaikuttavan myös hevospelien myyntiin ja vähentävän sitä kautta hevosalan tuloja.

Siksi asia puhuttaa paljon alan toimijoita kentällä ja päättävissä elimissä.

Veikkauksen totopeleistä vastaava liiketoimintapäällikkö Petri Huikko sanoo, että ravien tv-näkyvyys käytiin Hippoksen kanssa perusteellisesti läpi reilu vuosi sitten.

– Itse urheilun näkyvyys on Hippoksen vastuulla ja olen itsekin samaa mieltä siitä, että näkyvyydessä itse urheilulla pitäisi olla isompi painoarvo, hän sanoo.

Veikkaus hoitaa hänen mukaansa tänä vuonna 542 kotimaisen ravitapahtuman kuvauksen Toto-tv:lle.

– Missä kuvaa sitten jaetaan, se on eri asia. Hippoksen kanssa meillä on sopimus siitä, millä ehdoilla se voi käyttää meidän kuvaamme, Huikko kertoo.

Tämä mahdollistaa osaltaan sitä, että heinäkuussa on television kanavapaikalla 28 joka päivä tarjolla ravilähetys maksutta.

Kyse on kuukauden mittaisesta kokeilusta.

Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkisen mukaan kyse on tärkeästä kokeilusta tulevaisuutta varten.

Hänen mukaansa urheilun näkyminen eri kanavien omissa intresseissä, eikä Hippoksella ole vaikutusvaltaa kanavien valintoihin.

Myös raviurheilu kaipaa tarinoita

Heinäkuun lopun Kuninkuusravit nähdään Veikkauksen Huikon mukaan koosteena TV5:ssä, osin perustuen Veikkauksen tuottamaan kuvaan.

Hän uskoo, että suoran tv-kuvan lähettäminen on keskeistä myös totopeleille, mutta katseluajan saaminen on vaikeata, jos ja kun katsojatakuutta ei ole.

– Teoriassa kaupalliset kanavat ovat tässä mielessä helpompia, jos olisi antaa rahatukku kanavalle. Ylen kanssa on vaikeampaa, hän kuvaa.

Joillakin maksukanavilla on raveja nähtävissä, mutta esimerkiksi Ylen Urheiluruudussakin vain satunnaisesti.

– Jatkuva keskustelun aihe on sitten se, pitäisikö televisiossa näyttää ravilähtöjä vaiko enemmän henkilöitä ja lajin taustoja, hän myöntää.

Ylen Panu Pokkinen vastaa tähän, että uutisvalinnat tehdään kiinnostavuuden ja merkityksellisyyden akselilla tasapainoillen.

– Urheilujournalismi on kehittynyt viime vuosina tulosraportoinnista enemmän tarinallisuuden suuntaan. Sillä saavutetaan tutkitusti parempi ja kestävämpi yleisösuhde, hän sanoo.

Hippoksen Mäkinen uskoo, että hyvät tarinat raviurheilun tähdistä ja taustoittavat jutut voivat saada uusia asiakkaita kiinnostumaan lajista.

– Emme tietenkään väheksy nykyharrastajien tarpeita, hän vakuuttaa.

Hevosenomistajien Keskusliiton puheenjohtaja ja Hippoksen hallituksen jäsen Markku J. Jääskeläinen sanoo ravaien tv-näkyvyyden puhuttavan alan harrastajia paljon. Kuva: Minna Raitavuo

Neuvottelut jumissa

Rahallakin on joku rooli eri lajien tv-näkyvyydessä. Sanotaan, että jonkun olisi oltava valmis maksamaan näkyvyydestä kaupallisille kanaville jopa seitsennumeroisia summia.

Kyse on katsojatakuusta ja siitä, saavatko kanavat lähetyksiin mainosmyyntiä.

Hippoksen Vesa Mäkisen mukaan viime kesästä lähtien on neuvoteltu eri yhtiöiden kanssa raviurheilun näkymisestä vapailla kanavilla, mutta budjettiin sopiva ratkaisua ei ole löytynyt.

Millaisista summista ja ohjelmavariaatioista on kyse, on Mäkisen mukaan luottamuksellinen sopimusasia.

Ylen Panu Pokkinen torjuu sen hevosalan toimijoiden viljelemän näkemyksen, että myös Yle vaatisi lähetysajasta rahaa.

– Käsitykseni mukaan Hippos tuottaa jo nyt tv-signaalia monista ravitapahtumista. Keskustelua käydään siis siitä, mitä korvausta vastaan Yle voisi hankkia oikeuden näyttää kanavillaan Hippoksen tuottamaa signaalia, Pokkinen sanoo.

– Ihan samalla tavalla Yle ostaa Fifan tuottaman signaalin jalkapallon MM-lähetyksistä, hän havainnollistaa.

Jalkapallon MM-lähetysten hintaa hän ei salassapitopykälän vuoksi voi kertoa, mutta vakuuttaa kontaktihinnan olevan kustannustehokas.

Uusi visio haussa

Keskeisin haaste hevosurheilun kehittämisessä on Veikkauksen Huikon mielestä ravitapahtuman uudistaminen.

– Suomi kuuluu Euroopan 4-5 johtavan ravimaan joukkoon, ja itse näen raviurheilussa valtavia mahdollisuuksia.

– Siksikin Veikkaus on mielellään mukana lajia kehittämässä, mutta sitä ennen raviurheilun uusi visio pitäisi löytää, hän näkee.

Totopelin vaihdon ja pelipisteiden määrän vähentämisen välillä voi olla yhteys, mutta pelipisteiden karsiminen ei ole Huikon mukaan Veikkauksen valinta.

– Enemmänkin se liittyy kaupan murrokseen. Kun esimerkiksi R-kioskit siirtyvät kauppiasvetoisiksi, niin yrittäjä laskee tarkkaan, kannattako hänen vuokrata totopelipääte.

– Mutta vaikka nyt jo 68 prosenttia totomyynnistä tulee digitaalisesta myynnistä, niin kyllä me kannamme huolta kivijalkamyymälöiden vähentymisestä, hän vakuuttaa.

Ja odottaa innolla kaikkien Veikkauksen pelien yhteistä pelimyyntipäätettä, jolloin samalla laitteella voi ostaa mitä tahansa peliä lotosta totoon.

Uusien laitteiden hän ennakoi tulevan myyntipisteisiin alkuvuodesta 2020.

Pekka Puustinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi