Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Äidin mielestä "liian hieno poni" nosti Mimmi Uusitalon ponihuipulle - "Löysimme kerralla kultakimpaleen"

Lahtelainen esteratsastaja pääsee toiseen ja viimeiseen ponikauteensa kovin tavoittein. Valmentaja kiittää, että Mimmi Uusitalo ei alennu moittimaan "kalustoa", mutta ei Suffeli-ponissa moittimista olekaan.

Mimmi Uusitalo ja Suffeli-poni hyppäävät sunnuntaina Korpikylässä mini-GP:n, joka toimii poniratsukoiden PM-katsastusluokkana, sekä lauantaina avoimen 110 sentin luokan. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelainen Mimmi Uusitalo ratsastaa "Suomen ponitaivaalla". Tällä ylhäisellä kehulla valmentaja Mikael Wahlman alleviivaa sitä, että 16-vuotias Mimmi Uusitalo on aloittanut kauden ylivoimaisesti esteratsastuksen kotimaisilla ponikentillä.

Yllättävää on, että nuori ratsastaja on nimetty vain maajoukkueseurantaan eikä vielä ponimaajoukkueeseen.

– Maajoukkuevalmentaja sanoi siihen sävyyn PM-kilpailuista, että olisi kiva, jos meillä olisi edes yksi kilpailukykyinen ratsukko siellä, Wahlman vihjaa.

Ponien maajoukkuevalmentaja Marina Ehrnrooth on itse asiassa myös Uusitalon toinen valmentaja. Uusitalon ja poni Kantje’s Bayardin eli "Suffelin" yhteinen taival ja sitä kautta nousu kansallisiin kisoihin on vielä niin nuorta, ettei ratsukkoa nimetty mukaan, kun maajoukkue koottiin talvella. Se ei estä etenemistä, sillä huhtikuun lopussa ratsukko voitti ensimmäinen kansainvälisen kilpailunsa Norjassa.

Uusitalo kuuluu suosikkeihin, kun viikonloppuna katsastetaan poniratsukoita PM-kisoihin Korpikylän esteratsastuskilpailuissa, siis kotitallilla. PM-kisat ovat Norjassa kesäkuun lopussa.

"Elämä muuttui vaan paremmaksi"

Pia Uusitalo vei tyttärensä ratsastamaan jo neljävuotiaana, eikä Mimmi Uusitaloa ole tarvinnut houkutella tallille sen jälkeen. Äiti on harrastanut ratsastusta lähes koko elämänsä ratsastuskouluissa ja tytärkin kävi vuosikausia ratsastustunneilla, pitkään Nastolassa Uusmattilan ratsutallilla. Oman ponin Mimmi Uusitalo sai vihdoin loppuvuodesta 2016.

– Ensin ajateltiin, että kunhan Mimmi pääsee hyppäämään pieniä kisoja. Sanoin ensin tästä ponista, että se on ehkä liian hieno meille, Pia Uusitalo kertoo ponin hankinnasta.

– Vaikka kuulostaa kliseiseltä, niin tämä tuntui heti oikealta, kun menin selkään, Mimmi Uusitalo sanoo.

– Tämän kiltteys iski minuun, ja tämä on niin kiva hypätessä.

Ponin hankinnan jälkeen ratsastamisesta tuli tavoitteellista, suunnitelmallista ja tietysti aikaa vievää. Telinevoimistelu jäi, mutta sieltä saadut tasapaino ja kehonhallinta auttavat ratsastuksessa.

– Elämä muuttui vaan paremmaksi. Käyn joka päivä tallilla, valmentaudun ja kilpailen. Ehdin nähdä kavereitakin ja olen saanut uusia kavereita. Luin ennen blogeista, kuinka oman hevosen kanssa oppii eniten. Kyllä se niin on. Olen oppinut eniten.

Janina Kukkonen (vas.) auttaa Mimmi Uusitaloa treenien jälkeen. Kuva: Sami Kuusivirta

Uusin tavoittein kauteen

Mimmi Uusitalo aloitti poninsa kanssa Korpikylässä vaikuttavan esteratsastajan ja -valmentajan Mikael Wahlmanin valmennuksessa heti syksyllä 2016. Viime kaudella ratsukko nousi pienistä luokista kansalliselle tasolle ja saavutti kauden päätteeksi SM-hallihopeaa. Suffelin kyvyt olivat tiedossa, sillä se on hypännyt Hollannissa 120–130 senttimetrin ratoja. Poni oli tuotu aiemmin Suomeen ja on nyt noussut samalle tasolle Mimmi Uusitalon kanssa.

Ratsun merkitys on ratsastuksessa niin merkittävä, että usein tupataan kiittämään tai moittimaan tuloksista hevosta.

– Mimmi edustaa lahjakkaiden, motivoituneiden nuorten ryhmää. Hevoshommassa rinnastetaan helposti, että kalustossa, hevosessa on vika. Mimmi on siinä mielessä poikkeuksellinen, että hän miettii aina niin päin, millä hän voisi parantaa suoritusta, valmentaja Mikael Wahlman sanoo.

Toki Mimmi Uusitalolla "kalustokin" on kunnossa, eikä nopea nousu yhdessä kaudessa olisi ollut mahdollista muuten. Vaikka hän on ratsastanut pienestä pitäen, moni kilpakumppani on harjoitellut enemmän kuin kahdesti viikossa ratsastanut tuntiratsastaja.

– Monilla samassa sarjassa kilpailevilla on monia kausia alla ja eri poneja. Suffelin kanssa sovimme hyvin yhteen, ja Miksun kanssa teimme alussa pohjatyön ja sitten pääsimme nousemaan. On hyvä, että on poni, jolla on kapasiteettia kaikkeen, mitä ponivuosina tarvitsee. Suffeli on ollut hyvä opettaja ja antaa kaikkensa aina esteradoilla, Mimmi Uusitalo sanoo.

Viime kauteen lähdettäessä tavoitteena oli kehittyminen, mutta nyt Uusitalo voi tavoitella paitsi kehittymistä tai osallistumista myös menestystä. Tavoitteet ovatkin kovat niin kotimaisissa ponikarkeloissa SM-kisoja myöden kuin PM-kisoissa.

Viimeinen ponivuosi menossa

Muutokset elämässä eivät lopu. Tänä keväänä peruskoulun päättävä ratsastaja on hakenut Lahden lyseon lukioon urheilulinjalle. Lisäksi tämän kauden jälkeen Mimmi Uusitalon ponivuodet loppuvat. Junioriluokkiin siirtyminen tarkoittaa ponin vaihtamista hevoseen.

– Suffeli pystyy jatkamaan opettamista seuraavalle omistajalle. Harmittaa, mutta haluan mennä seuraavalle tasolle. Tykkään kilpailemisesta, ja minulla on paljon tavoitteita. Onneksi olen saanut ratsastaa valmentajani hevosilla. Se auttaa tulevaisuuteen, Mimmi Uusitalo sanoo.

– Löysimme kerralla kultakimpaleen. Se mietityttää, löydämmekö koskaan samanlaista hevosta. Hevosten hinnoissa on taivas rajana, Pia Uusitalo sanoo.

Esteratsastuskilpailut

Viikonloppuna Korpikylä Spring Tour

Kansallinen esteratsastuskilpailu Korpikylä Spring Tour kilpaillaan torstaista sunnuntaihin.

Mukana on kansallinen kärki, sillä Korpikylän kartanon ratsastuskeskuksessa järjestetään toinen osakilpailu kotimaisessa GP-sarjassa ja nuorten ratsastajien Future Challenge GP-sarjassa.

Kilpailuissa ratsastetaan myös useiden muiden sarjojen osakilpailuita, muun muassa sunnuntaina mini-GP, joka on katsastusluokka poni- ja lapsiratsastajille PM-kilpailuihin.

Neljän päivän aikana nähdään reilusti yli 700 lähtöä. Jo torstain iltakilpailussa on yli 100 lähtöä, viimeinen luokka alkaa iltakymmeneltä. Jättipäivä on perjantai, jolloin lähtöjä on yli 300.

Lauantaina on GP-karsinta. Pääluokka GP-sarjan osakilpailu ratsastetaan sunnuntaina, ensimmäinen kierros klo 12.30, toinen klo 14.

Kilpailut alkavat torstaina klo 16, perjantaina klo 8, lauantaina ja sunnuntaina klo 9.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi