Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

"Kaverit ovat kysyneet, että miten sinä jaksat tehdä tuota hommaa" – orimattilalaisohjastaja matkalla ammattilaisuuteen

Hevoset veivät nuoren Kimi Pesosen sydämen jo nuorena. Nyt ohjastajalupauksella on tilaisuus nousta otsikoihin Salamakypärät-kilpailun myötä.

Kimi Pesonen ja Stonecapes Sylvie. Kuva: Mirja Hussain

23-vuotias Kimi Pesonen kiinnostui hevosista jo pienenä. Isä Kassu ja setä Leksa tunnetaan intohimoisina ravimiehinä. Veljesten hevoset Maxwell Mayday ja Noa Savoy tienasivat urallaan yli 400 000 euroa. Lähes jokainen hevosihminen haaveilee Suur-Hollola-ajon voittamisesta. Maxwell Mayday sijoittui aikanaan neljänneksi ja Noa Savoy pykälän korkeammalle.

– Ne olivat hienoja hevosia, Kimi Pesonen huokaa kunnioittavasti. Erityisesti Maxwell. Kaverit ovat kysyneet, että miten sinä jaksat tehdä tuota hommaa. Sanon aina, että mikään raha ei tuo niitä elämyksiä, mitä Maxwell on meille tuonut.

Kimi halusi jo pienenä lähteä isän mukana raveihin. Hevoset kiinnostivat nuorta miestä heti ja hänelle tuli tunne, että niihin pitää tutustua tarkemmin. Isän mukaan poika oli hevosten suhteen utelias.

– Kimi oli rohkea ja uskalsi olla hevosten lähellä. Aina piti päästä raveihin ja mukaan voittajakehään, joskus vieraidenkin hevosten voittaessa, Kassu nauraa.

2000-luvun alussa Kimi Pesonen muutti äidin kanssa Luhtikylään ja alkoi käydä Arto Laaksosen tallilla. Poika polki suoraan koulun jälkeen hiekkatietä tallille ihastelemaan hevosia. Perushommat valjastuksesta alkaen hän otti haltuun noin 10-vuoden iässä ja pian vuorossa olivat ensimmäiset itsenäiset ajokerrat koppakärryillä. Murrosiässä kiinnostuksen kohteet kuitenkin usein muuttuvat.

– Ravien seuraaminen jatkui, mutta hevosten kanssa pyöriminen ja tallihommat jäivät. Pelasin hetken koripalloa kunnes hevoset veivät taas mennessään. Tutustuin Orimattilan hevoskylässä valmentavaan Pasi Tikkalaan, jonka tallilla aloin käydä. Pasista tuli esikuva. Tärkein oppi mitä olen häneltä saanut on se, että hevosten kanssa pitää olla rauhallinen. Hevosten valmentamisessa ei kannata edetä kiireellä. Lisäksi Pasi on hyvä opettamaan. Hän näytti aina itse ensin perusteellisesti miten asiat tehdään. Pasi saattoi aluksi lyödä hevoselle kengän jalkaan, otti sen pois ja antoi minun yrittää seuraavaksi.

Kimi Pesonen viihtyy Juuso Holttisen tallilla. Kuva: Mirja Hussain

Perttuselle töihin

Pesonen pääsi armeijasta 2015 ja kävi ammattikoulua, mutta se jäi kesken. Vain työskentely hevosten parissa kiinnosti. Sitten mies näki Facebook-ilmoituksen, jossa ravivalmentaja Tapio Perttunen haki työntekijää. Työhaastattelu tapahtui missäpä muuallakaan kuin hevosen kärryillä.

– Ajettiin Tapion kanssa hevosilla pitkä lenkki vierekkäin ja hän kyseli minulta kaikenlaista. Paikka oli lopulta minun ja pesti kesti lähes vuoden. Sen jälkeen olin hetken hommissa Timo Korvenheimolla ja sieltä päädyin nykyiseen työpaikkaani Juuso Holttisen tallilla. Täällä olen ollut syyskuusta asti ja myös Juusolta olen oppinut todella paljon.

Pesonen ohjasti uransa ensimmäisen kisansa heinäkuussa ja sijoittui hevosella Stoneisle Logan toiseksi. Sama hevonen toi uran avausvoiton jo miehen neljännessä startissa. Kilpailu jäi varmasti monen muunkin kuin ohjastajan itsensä mieleen, sillä Stoneisle Logan paineli kymmenien metrien karkumatkalla alusta saakka ja voitti ravitermiä käyttäen pystyyn. Pesosella nousi hymy korviin jo hyvissä ajoin ennen maalia.

– Tunne oli uskomaton. Isäkin oli paikan päällä ja näin hänet vakiopaikallaan ennen kisaa. Riihimäellä katsomo on lähellä rataa ja yleisöä oli paljon. Urallaan lähes 8 000 voittoa ajanut Antti Teivainen tuli kysymään lähdön jälkeen, että eikö tunnu hienolta voittaa 50 metrillä?

Pesonen syntyi vuonna 1995. Teivainen on ajanut vuodesta 1985 alkaen joka ikinen vuosi vähintään 100 voittoa. Raviurheilussa samoissa lähdöissä ajavat nuoret ja konkarit, naiset ja miehet. Teivaisen lisäksi Pesosen idoleita ovat ohjasvirtuoosit Mika Forss ja Ari Moilanen.

Hevoset veivät nuoren miehen sydämen. Kuva: Mirja Hussain

Isän kanssa

Myös läheltä löytyy suuri esikuva. Kimi keskustelee isänsä kanssa päivittäin raveista ja kaikesta muustakin. Lähdöt käydään tarkasti etu- ja jälkikäteen läpi. Isän ja setä Leksan isoin neuvo on se, että verkostoituminen kannattaa.

– Olen painottanut Kimille, että tee asiat ammattimaisesti. Pitää olla rohkea, mutta nöyrä, Kassu ohjeistaa.

Huhtikuun lopussa alkavaan nuorten ohjastajien Salamakypärät-kilpailusarjaan Pesonen osallistuu ensimmäistä kertaa.

– Mahtavaa olla mukana. Nuorena on vaikea saada ajotehtäviä ja tälläiset jutut ovat tärkeitä. Upeaa kun osalähtöjä on isoimmissa tapahtumissa, kuten Suur-Hollolassa ja Kuninkuusraveissa. Kanssakilpailijoita kunnioitetaan, mutta lähden tosissani voittamaan kisaa.

Pesonen haluaa vielä joku päivä elättää perheen raviurheilulla. Joko valmentajana tai lainaohjastajana. Ja tuulettaa Jokimaan maalisuoralla Suur-Hollola-ajon voittajana.

Kuka?

Kimi Pesonen

Syntyi vuonna 1995 Lahdessa.

Asuu Orimattilassa.

Työskentelee Juuso Holttisen tallilla.

Uran avausvoitto viime kesänä hevosella Stoneisle Logan.

Osallistuu 28.4. alkavaan, nuorten ohjastajien 12 kilpailun Salamakypärät-kilpailusarjaan.

Perheessä ollut menestyshevosia kuten Maxwell Mayday ja Noa Savoy.

Jere Törmänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi