Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Lasten ja nuorten ratsastajien määrä on laskenut jo vuosia - Sari Simola kutsuisi koululuokat tallikäynneille

Ratsastuksenopettaja Sari Simola on huolissaan nuorista ratsastajista ja ihmettelee harrastajien ja kilpailijoiden välistä kuilua lajissaan. "Ei kaikista tarvitse tulla huippuja. Kilparatsastus voi pysyä hauskana harrastuksena", Simola sanoo.

"Keppihevoset ovat nykyään iso juttu. Siitä lapset jatkavat ratsastuskouluun, ja osa jatkaa kilpaurheiluun, kuten Mikael Wahlman (kuvassa vas.)", kuvailee Sari Simola ratsastuksen kaarta. Kuva: Suvi Lempinen

Ratsastus ei ole perinteisesti sisältynyt suomalaiseen koululiikuntaan, mutta voisiko tilanne muuttua?

Ratsastuksenopettaja Sari Simola on huolestunut siitä, että yläkouluikäisiä ratsastuksen harrastajia on yhä vähemmän. Yhdeksi ratkaisuksi hän esittää koululiikunnan.

Joissakin Euroopan maissa koulun liikuntatunnilla voi käydä ratsastamassa. Säännöllisesti ratsastustunnit eivät ehkä sovi liikuntatuntien ohjelmaan Suomessa, koska oppilaat tarvitsevat kuljetuksen ratsastuskoululle, mutta tallikäynnit onnistuisivat ainakin tapahtumapäivinä.

- Olen aikaisemminkin kokeillut sitä, että koulusta tulee ryhmä tallille. He pääsevät ratsastamaan ja tutustumaan hevosiin. Se on tuonut selkeästi lisää harrastajia, Simola sanoo.

Korpikylän Kartanon Ratsastuskeskuksessa opettava Simola on ehdokkaana Suomen Ratsastajainliiton hallitukseen. Liiton syyskokous on sunnuntaina. Simola haluaa tuoda hallitukseen ruohonjuuritason ja ratsastuskoulutoiminnan näkemystä. Parhaimmillaan ratsastuskoulussa voi aloittaa ponikoulusta ja edetä halutessaan kilpailuihin asti.

- Että kaikki raha ei menisi korkealle tasolle kilpaurheiluun vaan jäisi junioreille, harrastajille ja tuleville kilpailijoille.

Tuki nuorille, ei aikuisille

Sari Simola harrastaa itsekin kilpaesteratsastusta, mutta hän ei odota, että liitto tukisi aikuisia kilpailijoita.

Esimerkiksi esteratsastuksen kotimainen gp-sarja käydään sen verran matalilla estekorkeuksilla, että sieltä on lähes epärealistista tavoitella kansainvälistä menestystä. Sitä kautta kilpaurheilun tuki uhkaa valua hukkaan.

- Ei pidä laittaa liikaa rahaa aikuisten kilparatsastukseen. On parempi, jos se on enemmän omakustanteista ja panostamme mieluummin nuoriin.

Ratsastajainliiton jäsenmäärä on ollut korkeimmillaan vuonna 2013, lähes 50 000. Sen jälkeen se on laskenut joka vuosi, kolmessa vuodessa yhteensä yli 1 600 jäsenen verran. Tämän vuoden selviävät loppuvuodesta, mutta lasten ja nuorten määrän laskun ennakoidaan jatkuvan. Liitto on menettänyt itse asiassa lapsia ja nuoria enemmän kuin 1 600, koska samaan aikaan aikuisia jäseniä on tullut lisää.

Korpikylässä lapsia tulee ponikouluun, mutta yläkouluiässä monelta loppuu harrastus.

- Se on ollut aina ongelma, mutta nyt aiempaa suurempi ongelma.

Osa aloittaa harrastuksen uudestaan aikuisena, ja aikuisia harrastajia on Korpikylässäkin paljon.

Heikko taloudellinen tilanne on ollut osittain syy laskeneisiin juniorimääriin. Taloustilanne näkyi Simolan mukaan ensin hevoskaupassa ja viiveellä myös ratsastuskouluissa.

- Nyt on pienen pieni toivo pilkahtamassa, mutta töitä tarvitsee tehdä sen eteen, että saamme lisää nuoria.

Hevosen koskettaminen, ei vain ratsastus

Toinen valonpilkahdus näkyy lasten kasvavassa kiinnostuksessa hevosenhoitoon. Menneinä vuosikymmeninä hevosenhoito oli oleellinen osa ratsastusharrastusta, mutta välissä oli toisin.

- Jossain vaiheessa oli paljon niitä lapsia, jotka kävivät ratsastamassa mutta jotka eivät halunneet ottaa muuten kontaktia hevoseen. Nyt tilanne on muuttunut parempaan suuntaan.

Simola korostaa myös tallien roolia tässä, koska aloittelevat ratsastajat tarvitseva opastusta hevosmiestaidoissa. Korpikylässä ponikoulu sisältää hevosenhoitoa ohjatusti.

- Mielestäni on tärkeää, että lapset koskettavat hevosta ja ovat sen kanssa tekemisissä. Ratsastus on kivaa ja on se pääjuttu, mutta hevosen kanssa oleminen on isossa osassa.

Yhtäällä harrastajat, toisaalla kilpailijat

Suomessa ratsastuksen harrastajien ja kilpailijoiden välille on syntynyt syvä juopa. Simola ei osaa sanoa, miksi näin on.

Hän törmäsi juopaan perustamassaan ratsastusseurassa, jonka toiminta oli Simolan oman ratsastuskoulun lopettamisen jälkeen hiljentynyt. Seuran virkistämiseksi kilparatsastajia, käytännössä melko alhaisella tasolla kisaavia, alettiin tukea hyvistä kisasijoituksista. Se herätti närää harrastajissa.

- Meillä käytiin pitkät keskustelut siitä, voidaanko tällaista järjestää, vaikka tämän piti olla hyväntahtoinen juttu.

- Meidän täytyisi saada yhtenäisyyden tunnetta. Se on kadonnut. Seuroista on kadonnut myös talkooporukka. Ihmiset ovat ajautuneet erilleen. Ehkä ei ole tunnetta, että kuuluu jonnekin. Toivon, että jos saamme lisää harrastajia, se saisi seuratoiminnan kukkimaan ja nostaisi yhtenäisyyden tunnetta.

Harrastaminen ja kilpaileminen eivät sulje toisiaan pois. Simola pelkää suurten kisamaksujen nostavan kuitenkin kynnystä kilparatsastuksen aloittamiseen.

- Ei kaikista tarvitse tulla huippuja. Kilparatsastus voi pysyä hauskana harrastuksena, se on minullekin harrastus.

Kuka?

Sari Simola

32-vuotias ratsastuksenopettaja.

Kotoisin Lammilta, hevosihminen viidennessä polvessa. Suvussa erityisesti ravimiehiä ja suomenhevoskasvatusta.

Työskennellyt Korpikylän Kartanon Ratsastuskeskuksessa vajaat viisi vuotta.

Piti sitä ennen ratsastuskoulua Lammilla.

Harrastaa tavoitteellisesti esteratsastusta, saavutti kesällä SM-joukkuehopeaa Korpikylän Ratsastajien joukkueessa.

Kahden ratsastusseuranjäsen: Perusti 2011 SS Riders Club Finlandin, jonka puheenjohtajana toimii yhä. Kilpailuissa edustanut tästä kaudesta lähtien Korpikylän Ratsastajia.

Ehdolla Suomen Ratsastajainliiton hallituksen jäseneksi. Liiton syyskokous on sunnuntaina.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi