Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Teknologia valtaa perinteistä hevosalaa hitaasti mutta varmasti

Etenkin monella ravitallilla uudet sovellukset otetaan hieman varauksellisesti vastaan. Ratsupuolella kehitetään etävalmennusta ja sykeseurannan mahdollisuuksia.

Ravihevosten omistajia varten on kehitetty ProTreenari-sovellus. Kuva: Sami Kuusivirta

Perinteisistä hevosvoimista hevosala ei voi luopua, mutta muutoin ala on uudistusten edessä. Tiedot on siirrettävä ruutuvihkoista digitaalisiksi, kun älypuhelimilla pyöritetään tallin arkea.

Digitaalisuus ja uusi teknologia ovat tulossa alalle monella tavoin, mutta kottikärryt ja talikko -asetelma pistää yhä kampoihin nykyaikaisemmille työtavoille.

- Alalla eletään todella isossa muutoksessa. Lasten ja nuorten harrastajamäärät ovat pikkaisen laskussa. Meidän täytyy pystyä vastaamaan tulevaisuuteen. Tärkeää on, että saamme kannustettua yrittäjiämme ajattelemaan asioita uudelleen, sanoo toiminnanjohtaja Anne Laitinen Hippoliksesta.

Perjantaina ja lauantaina hevosalan ammattilaiset tutustuvat alan uusiin innovaatioihin Vierumäellä Mitä uutta hevosalalla -seminaarissa. Mukana on 30 näytteilleasettajaa esitellen kaikkea kännykkäsovelluksista heinäautomaatteihin.

Digitaalisista sovelluksista eniten hevosalalla käytössä ovat ajanvarausjärjestelmät, nekin pääosin ratsastuskouluissa, joissa asiakasmäärät ovat suuria.

- Asiakkaat ja asiakkaiden toiveet muuttavat tällä hetkellä koko hevosalaa aika paljon, erityisesti ratsastuskoulupuolella. Ravihevosten yhteisomistaminen muokkaa sitä, miten ravivalmentajien pitää vastata omistajien tarpeeseen, Anne Laitinen kertoo.

Ravihevosten omistajia varten

ProTreenari on Taru Eklöfin Hepoteq-yrityksen kehittämä ravitallien toiminnanohjaus- ja viestintäjärjestelmä. Yrityksen ajatus perustuu siihen, että ravivalmentajan pääasiallinen tehtävä on tuottaa elämyksiä hevosenomistajille.

- Se sotii monen valmentajan omaa ajatusta vastaan. He ajattelevat, että he valmentavat hevosia. Mutta jos ajatellaan mistä ihminen maksaa, se on monesti, että hän saa elämyksiä, Eklöf sanoo.

Suurin osa ravihevosistakaan ei tienaa omaa elantoaan, joten omistajat pääsevät nauttimaan suurten rahojen sijaan hevosen elämän seuraamisesta. ProTreenari-järjestelmään valmentaja tai hevosenhoitaja kirjaa työnsä ohessa tietoja hevosen treenistä, terveysasioista ja muista toimenpiteistä, ja järjestelmästä omistaja voi seurata päivittäin hevosen kuulumisia. Ravivalmentajat eivät ole vielä lämmenneet ajatukselle. Sen sijaan järjestöt ja oppilaitokset pitävät järjestelmää tarpeellisena, Eklöf kertoo.

- Valmentajat ovat vähän varauksellisia vielä siinä, miten paljon tietoa halutaan näyttää omistajalle. Tuntuu, että tämä on viimeinen ala, jossa kaikki pohjautuu siihen, että kyllä kaikki muistetaan, Eklöf nauraa.

ProTreenarin sisältöä on kehitetty Ypäjällä yhteistyössä Ilkka Korven ravitallin kanssa. Yhteydenpitovälineenä omistajiin sovelluksen on ottanut käyttöön vasta ainoana mikkeliläisen Kaisa Tupamäki-Kukkamon Stall Blombacke.

- Siellä on hienosti huomioitu omistajat, ja olemme saaneet olla yksi osa heidän palvelukonseptiaan, Eklöf sanoo.

Hän uskoo, että ala muuttuu viimeistään omistajien paineen alla. Tallennetut tiedot palvelevat valmentajaakin.

- Tilastoista valmentaja saa itselleen lisäarvoa.

Sykkeet videolle livenä

Enemmän käyttäjiä, noin 400, on Trainer4Skills-yrityksen ratsastajille kehittämällä etävalmennussovelluksella Trainer4Riding. Sovellus sisältää harjoituspäiväkirjaa, video- ja etävalmennusta. Ajatuksena on, että niin ratsastaja, lajivalmentaja, kuin fysiikkavalmentaja ja psyykkinen valmentaja näkevät koko valmennusprosessin.

- Työ on lähtenyt siitä, että valmennusprosessi ei ole ollut näkyvä niin että sitä pystyisi seuraamaan. Se ei ehkä ole ollut suunnitelmallinen, toimitusjohtaja Anne-Maarit Hyttinen sanoo.

Hän suunnittelee kansainvälistä valloitusta ensi vuodesta alkaen ja on erityisen innostunut, myös tutkijana, kehittämästään video-syke-synkronaatiosta. Mobiilisovelluksen avulla hevosen ja ratsastajan sykkeet saadaan reaaliaikaisesti videokuvaan.

- Se on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Sellaista ei ole ollut aiemmin, Hyttinen sanoo.

- Se on yksi työkalu myös minun väitöskirjassani. Pystymme arvioimaan videolta paljon erilaisia asioita. Koko ajan kun videoita tutkimuksessa syvällisemmin analysoi, niistä löytyy uutta. Onko jännitystiloja hevosella tai ratsastajalla. Syke on aika validi mittari kertomaan esimerkiksi hevosen jännitystiloista, Jyväskylän yliopistossa väitöskirjaansa valmisteleva Hyttinen sanoo.

Hänen mukaansa järjestelmä toimii hyvin esimerkiksi ratsastuskouluissa hevosen palautumisen seurantaan tuntien välissä. Järjestelmä vaatii älypuhelimen ja sovelluksen lisäksi tietysti sykemittarit sekä ratsastajalle että hevoselle.

Trainer4Riding-alustalle Hyttinen suunnittelee kehitettävän uusia toimintoja, kuten hevosen askelkorkeuden, hyppykorkeuden ja nopeuden mittaamisia.

Seminaari

Uudistuva hevostalous

Uudistuva hevostalous -tiedonvälitys- ja yhteistyöhanke (2016-18) nostaa esille hevosyrittäjyyttä.

Hankkeen toteutuksesta vastaavat Hämeen ammattikorkeakoulu, Hippolis ja Luonnonvarakeskus.

Hanke järjestää perjantaina ja lauantaina Vierumäellä seminaarin hevosalan ammattilaisille.

Esillä paljon teknologisia innovaatioita, näytteilleasettajia muun muassa: Videosisällöt markkinointiin - hevosalalle uutta näkyvyyttä/Optipari, Ratsastustunti- ja toiminnanohjausjärjestelmä/Hopoti Software, ProTreenari-sovellus asiakaspalveluun/Hepoteq, Valmennuksen kehittämisen palvelut/Trainer4Skills, Esteratsastussimulaattori opetuksessa/Harjun Oppimiskeskus, Biolight-hoitolaite/Danubo, Shivers hieronta- ja hoitolaite/ Shivers TM, Heinätin-heinäautomaatit/Equine Innovations.

Videoon yhdistetään hevosen ja ratsastajan syke reaaliaikaisesti.

Videolta voi arvioida esimerkiksi:

Onko hevosella tai ratsastajalla jännitystiloja?

Mistä virhe ehkä johtuu?

Esteratsastuksessa esimerkiksi esteelle lähestymistä.

Hevosen kunnon kehittymistä.

Hevosen rasitustasoa ja palautumista.

Hevosen leposyke on 25-40 lyöntiä/min ja maksimisyke yli 220 lyöntiä/ min

Lähde: sovelluksen kehittäjä, Anne-Maarit Hyttinen, Trainer4Riding
Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi