Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

Eläinlääkäri Antti Kinnunen näkee työnsä tulokset raveissa - "Se on selvä ja raakakin laji"

Antti Kinnusen hevoset ovat asuneet vuoden verran Jokimaalla. Viliviima on tuorein tulokas, joka on tutustunut ratatallin elämään parisen kuukautta. Kuva: Sami Kuusivirta

Viliviima säpsähtää hieman salamavaloa, mutta hyväksyy välähdykset hetken asiaa mietittyään. Komea nelivuotias suomenhevosori on viisas hevonen.

- Toivottavasti tästä tulee hyvä hevonen, ei sitä vielä tiedä, Antti Kinnunen sanailee.

Hyvä hevonen tarkoittaa Kinnuselle yhtä kuin hyvä kilpahevonen, raviratojen menestyjä. Eläinlääkäri Antti Kinnunen valmentaa ja ohjastaa kilpaa itse omia hevosiaan. Tulosten perusteella kuvio toimii. Menestyshevonen on Juntti-Jussi, joka on Kinnusella noussut ykkössarjaan. Viliviima on vielä nuori, Kinnusen isän kasvatti.

- Kotoa olen oppinut, että yritetään tehdä itse niin pitkälle kuin mahdollista. Harrastuksen pohjaidea on, että saisi itse onnistumisia. Kilpaileminen viehättää.

Raveissa näkee selvästi, onko hoidoista ollut apua. Eläinlääkäri Antti Kinnunen

Eläinlääkärille raviurheilu on tietysti harrastus, mutta myös työn ydin. Kinnunen työskentelee eniten ravihevosten kanssa ja kokee sen antoisaksi, koska palaute on selvää. Hän seuraa mielellään hoitamiaan hevosia raveissa.

- Se on selvä ja raakakin laji. Raveissa näkee selvästi, onko hoidoista ollut apua. Työ on antoisaa, koska näkee, miten hevoset kehittyvät.

Kinnusta kiinnostaa työssään erityisesti ravihevosten suorituskyky.

- Suurin osa ongelmista tuntuu tulevan jaloista ja ravirytmistä. Kun hevonen ei pysty menemään puhdasta ravia tai tulee ongelmia kaarrejuoksemisen kanssa, se vaikeuttaa paljon hevosen muuta menemistä. Kun sen ongelman saa korjattua, elimistö toimii ja hevonen jaksaa mennä.

Hevosostoksilla työn ohessa

Varkaudesta kotoisin oleva Kinnunen on asunut perheensä kanssa vuoden verran Lahdessa. Hevoset asuvat Ilkka Hoffrenin tallissa Jokimaalla. Miehet ovat tunteneet toisensa ravikorttikurssilta asti.

- Kävimme korttikurssin 15-vuotiaina, että saimme ajaa kilpaa heti 16-vuotiaina. Muutama kuukausi siinä piti odotella. Heti aloitimme, kun se oli mahdollista, Kinnunen muistelee.

Harrastaminen omien kilpahevosten antaa eläinlääkärille toisen näkökulman siihen, mitä kilpaurheilu hevoselta vaatii. Vilin ja Jussin lisäksi Kinnusella on kolmevuotias lämminveriruuna Rene Conductor. Se tullee pian koelähtöön.

Kinnunen valmentaa hevosiaan ilman ihmetemppuja. Siihen ei tarvita eläinlääkärin taitoja mutta tuntumaa omaan hevoseen. Aikuisilla ajetaan aika paljon vetoja jarrukärryillä ja nuoria opetetaan radan kiertämiseen.

- Pääasia on, että liikuttaa ja se on riittävän tehokasta. Kyllä hevoset sitten menestyvät, jos on aihetta. Hevonen ratkaisee sen, mitä sen kanssa saa aikaan.

Eläinlääkärin hevosia huolletaan tarpeen mukaan ja työaikataulujen antaessa myöden, ei sen enempää kuin muitakaan hevosia. Kinnunen myöntää, että omien hevosten kanssa ”vähän sokeutuu”. Hitaasti kehittyviä ongelmia ei aina huomaa, kun hevosta näkee päivittäin.

- Näen asiakkaiden hevosista ongelmia paremmin, kun näen niitä paljon harvemmin kuin omia.

Eivätkä eläinlääkärin hevoset ole aina terveyden perikuvia.

- Jussilla on omat murheensa, ja niiden kanssa joutuu elelemään, Kinnunen kuittaa.

Kyse ei ole pahoista murheista, sillä Kinnunen osti Jussin klinikalla asiakkaalta pari vuotta sitten. Hän oli aiemmin vihjannut hieman leikillään sen omistajille voivansa ostaa sen.

- Sitten yhtenä päivänä he tulivat klinikalle ja sanoivat, että nyt tämän voisi myydä. Se piti ostaa, kun olin luvannut. Sen jälkeen olen ollut varovainen, etten ole kenellekään sanonut, että ostan hevosen, Kinnunen nauraa nyt.

- Aikuisen hevosen kanssa hieno harrastaa. Tällaisia kun löytäisi, mutta nämä ovat harvassa, hän vakavoituu.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Hevosvoima

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen