Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hevosvoima

"Talleissa ei hermostuta toisin kuin katsomoissa" - Millaista on meno Suur-Hollola-ajojen kulisseissa?

Jokimaan ravikeskuksessa ovat parhaillaan menossa Suur-Hollola-ajot. Etelä-Suomen Sanomat vietti lauantaipäivän seuraten, kuinka ravivalmentaja ja -kasvattaja Mika Haapakangas sekä hänen vaimonsa, Suur-Hollola-ajoissa hoitajana toimiva Marianne Haapakangas valmistautuivat päivän raviurakkaan. Katso myös kuvareportaasi paikanpäältä!

Marianne Haapakangas sai valjastaa hevosia hymyillen, sillä Jokimaalla mukana oli vain kolme hevosta. Täydellä hevoslastilla päivä olisi paljon kiireisempi. Kuva: Sami Kuusivrta

Puhe sorisee iloisesti, tsempit kaikuvat, kaviot kopsuvat ja hevoset hirnuvat siellä täällä. Jokimaalla on käynnissä yksi ravivuoden suurtapahtumista, Suur-Hollola, joka kerää Lahteen parhaat Suomessa syntyneet lämminveriset kamppailemaan peräti 120 000 euron pääpalkinnosta. Lämminveristen ja suomenhevosten Suur-Hollola-ajojen lisäksi kaviouralla kamppailevat kotimaisen kasvatuksen parhaat hevoset ikäluokkalähdöissä.

Lämminveristen Suur-Hollolaa voisi verrata yleisurheilun Timanttiliigaan. Paikalla ovat parhaat Suomessa syntyneet lämminveriset, jotka ovat huippu-urheilijoita viimeisen päälle. Huippu-urheilijoita, jotka tietävät, että tänään kilpaillaan ja tänään saa juosta lujaa.

Missä vaiheessa hevonen sitten aavistaa, että tänään on kilpailupäivä?

- Hevoset ovat erilaisia, mutta usein silloin, kun tulemme epänormaaliin aikaan tallille tai alamme letittää harjaa kisakuntoon, hevonen ymmärtää, että kohta kilpaillaan ja saa päästellä sydämensä kyllyydestä, sanoo Marianne Haapakangas.

Tiina Nurmonen puunasi hevosta kilpailukuntoon. Kuva: Sami Kuusivrta

Marianne Haapakangas on ravivalmentaja ja -kasvattaja Mika Haapakankaan vaimo ja toimii hoitajana Suur-Hollolan kilpailureissulla. Jokimaalla Haapakankailla on mukanaan tällä kertaa vain kolme hevosta, tänään kilpaileva kolmivuotias Fairytale Shark, lauantain salamakypärälähdössä kilpaillut Special Director, sekä tallin silmäterä ja kirkkain tähti, Suur-Hollola-ajon välierässä kilpaillut 8-vuotias Special Promise, joka on tienannut urallaan yhteensä yli 212 000 euroa.

Huippu-urheilijan elämää

Huippuhevosten kilpailupäivien rutiinit vastaavat hyvin pitkälti urheilijoiden rutiineja. Kilpailupäivään kuuluu alkulämmittelyjä, syömistä, mahdollisia lisäravinteita, loppuverryttelyä, lihashuoltoa ja peseytymistä. Jotkut haluavat saapua kilpailupaikalle edellispäivänä, mutta esimerkiksi Haapakankaat vasta samana päivänä. Aamuruokinta tapahtuu usein joko kotitallilla tai automatkalla.

Henri Uusi-Marttila hoiti hevosensa Ella Bokon jalkineita kuntoon ennen päivän starttia. Kuva: Sami Kuusivrta

Tyypillisesti urheiluhevoset syövät täysrehua ja heinää. Sen lisäksi hevosesta riippuen käytetään erilaisia lisäravinteita, kuten vitamiineja, magnesiumia ja elektrolyyttejä. Elektrolyyttejä ovat natrium, kalium ja kloori, jotka osallistuvat lihasten ja hermoston toimintaan. Elektrolyytit suojaavat lihaksia maitohapon haitoilta ja niitä poistuu hien mukana runsaasti. Siksi niitä on syytä antaa hevosille kilpailujen jälkeen.

Lähdön hetki paras hetki

Kello on lähestyy puoli kahta ja ensimmäisen lähdön esittelyä. Lähdössä juoksee Haapakankaiden Special Director, eli jännityksen luulisi olevan ilmassa. Tallissa vallitsee kuitenkin rentous ja iloinen vitsailu.

- Tässä kun kilpaillaan 300 päivää vuodesta niin jännitys on kaikonnut jo aikoja sitten, Mika Haapakangas sanoo.

Yleensä Haapakankaiden hevosia ohjastaa Suomen puolella Santtu Raitala, mutta tällä kertaa rattaille hyppää nuori ohjastajalupaus Henna Halme, joka on mukana tämän vuoden Salamakypärät -kilpailussa. Koitan udella Halmeelta jännityksen tasoa ja mahdollisia kilpailupäivän rituaaleja, mutta nainen vakuuttaa, että rutiinilla mennään eikä rituaaleja ole.

Juho Ihamuotila ehti omaa vuoroaan odotellessa seurata kilpailua kuulutuksen ja kisaoppaan avulla. Kuva: Sami Kuusivrta

Jännitystä ei huomaa tiimistä, mutta hevosesta aistii keskittymisen kuin sadan metrin pikajuoksijasta konsanaan. Special Director seisoo hievahtamatta ja odottaa kilpakärryjä alleen.

Kun esittelylähtöön on aikaa muutama minuutti, Halme hyppää ratsaille ja lähtee ajamaan kohti rataa. Marianne Haapakankaan mukaan tämä on se paras hetki.

- Nyt ei tarvitse jännittää, koska kaikki voitava on tehty ja tulos ei ole enää meidän käsissä. Nyt voi ainoastaan nauttia. Tai voisi, mikäli ei olisi hoitajan roolissa. Kun muut voivat suunnata radanvarteen, hoitajan on usein jäätävä talliin hoitamaan muita hevosia.

Pienemmällä lastilla rennompi meininki

Special Promise palaa takaisin lämmittelylenkiltä. Usein kilpailupäivänä ajetaan hölkkälenkki muutamaa tuntia ennen ja kovempi lenkki noin tuntia ennen lähtöä. Viimeisen lämmittelylenkin ja lähdön välillä valjaita ei usein riisuta, vaan hevonen odottaa kilpailuvarustuksessa.

Kimi Pesonen ja Seppo Juurinen tarkistivat kilpakärryjen kunnon. Kuva: Sami Kuusivrta

Haapakankaiden 17-vuotias poika Veikko Haapakangas kuvailee Special Promisea hassuttelijaksi, joka tykkää oikkuilla kilpailupäivän ensimmäisellä lämmittelylenkillä.

- Kummallisesti sitten päivän myötä se tajuaa, että nyt täytyy alkaa käyttäytymään.

Marianne Haapakankaan mukaan ilmapiiristä huomaa, että Jokimaan reissulla on mukana vain kolme hevosta.

- Fiilis on heti rennompi, kun ei tarvitse hönkiä sinne tänne. Jos mukana on täysi lastillinen hevosia, kiire on valtava. Nyt ehtii nautiskella, naureskella ja rupatellakin.

Special Promisen odotellessa karsinassa hänen pikkuveljensä radalla on lähestymässä maalisuoraa loistavissa asetelmissa tehden nousua toista ulkoa. Sitten kuitenkin tapahtuu se, mitä kaikki vähiten toivovat. Hevonen laukkaa ja peli on pelattu.

Marianne Haapakankaan mukaan epäonnistuneiden juoksujen syyt puretaan lähdön jälkeen, jotta virheitä osataan välttää jatkossa.

- Ja niitä syitä voi olla miljoonia, Haapakangas nauraa.

Matias Salo ehti nauttia työnteon lomassa grillimakkarasta. Kuva: Sami Kuusivrta

Special Director saapuu kuumana talliin. Kilpailulatauksen tasautumisessa kestää usein tovi jos toinen. Veikko Haapakankaan mukaan hevosella on vähän taipuisuutta laukkaan, mutta tällä kertaa hevosen kengästä irtosi osa ja askel sekosi sen vuoksi.

- Sehän vasta hauskaa olisi jos Promisekin laukkaa, Veikko Haapakangas sanoo.

- Älä, älä mene sanomaan, ennenkin on isoveli laukannut pikkuveljen esimerkistä, isä Mika toppuuttelee.

Luulisi, että tiimiä harmittaisi epäonnistunut kilpailu, mutta hymy ei hyydy ja hommat jatkuvat entiseen malliin.

"Katsomossa hermostutaan, ei täällä"

Kovan urheilusuorituksen jälkeen nautitaan elektrolyyttijuomaa ja lähdetään nopeasti pesupaikalle. Tärkeää on myös nopea kuivaaminen pesun jälkeen, sillä lämmintä vettä jää karvan alle ja muodostaa nopeasti kuuman vesivaipan, jonka sisällä hevosella on tukalaa.

Pesupaikalla hevoset nauttivat ja vesi lensi. Osansa sai myös hoitaja Jenna Rissasen vaatteet. Kuva: Sami Kuusivrta

Huolellisen pesun jälkeen on levon aika, ihannetilanteessa ulkona laitumella tai kävelykoneessa. Hevosista riippuu myös lihashuollon tarve. Verenkiertoa ja aineenvaihduntaa lisäävä linimentti auttaa ennaltaehkäisemään vammoja ja on usein käytössä kilpailusuorituksen jälkeen.

Special Promisen pikkuveljen päiväpuhde ei ehkä sujunut toivotusti, mutta isoveljellä on nälkää ja loistava ykkösradan lähtöpaikka. Nyt ratsaille pääsee Santtu Raitala, jolle kilpailupäivä on tyypillistä rauhallisempi neljällä ajettavalla lähdöllä. Monilla ohjastajilla on päivän aikana useita lähtöjä, parhaimmillaan kuski voi ajaa päivän kaikissa lähdöissä.

Special Promise odottaa lähestyvää starttia yhtä rauhallisena kuin veljensä. Lähestyvä lämminveristen huippustartti ei edelleenkään saa Mika Haapakankaan punttia tutisemaan.

- Talleissa ei hermostuta toisin kuin katsomoissa.

Raviohjastajat Tommi Kylliäinen ja Santtu Raitala ehtivät hengähtää lähtöjen lomassa. Jotkut ohjastajat ajavat päivän kaikissa lähdöissä. Mukana tauolla oli Niko Ärling. Kuva: Sami Kuusivrta

Ennen lähestyvää starttia Mika ja Veikko Haapakangas ehtivät poseerata myös yhteiskuvissa, talliin on saapunut tuttavia tsemppaamaan.

- Tällaisina päivinä muistaa, miksi tämä laji koukuttaa niin helposti. On urheilupuoli, psyykkinen ja henkinen puoli ja sitten vielä tämä lajin sosiaalinen puoli, joka on aivan ihanaa. Tuttuja kertyy ympäri Suomea ja maailmaa todella nopeasti, Marianne Haapakangas sanoo.

Isoveli laukkasi pikkuveljen tapaan

On tullut myös Special Promisen aika. Äärimmäisen kovassa välierälähdössä on kovia tekijöitä, joten jatkopaikkaan vaaditaan nappisuoritus. Marianne Haapakangaskin ehtii hoitajan roolista kerrankin radan varteen jännittämään. Hevoset kiihdyttävät lähtöauton perässä starttiin ja yleisö hiljenee. Veikon aikaisemmin päivällä ilmoille heittämä vitsi osoittautuu pelottavan todeksi: Special Promise laukkaa lähtösuoralla.

- Voi ei. Paikka sisällä lähtöauton takana aiheutti liikaa paineita hevoselle. Mutta ei voi mitään, sellaista tämä raviurheilu on.

Laukka ei kuitenkaan ole liian pitkä, eikä hevosen peli pelattu. Special Promise kirii vimmatusti, mutta matka hiipuu kesken. Tiukassa loppukirissä hevonen jää viidenneksi ja putoaa ensimmäisenä hevosena finaalista.

Tuomas Korvenoja sai voitokkaan lähdön jälkeen jaella myös poskisuudelmia. Kuva: Sami Kuusivirta

Haapakankaat matkustivat lauantaina Kalajoelta Jokimaalle kolmen hevosen kanssa, joista kaksi laukkasi ja kolmannen lähtö on sunnuntaina.

- Sen kapoisille harteille ei kuitenkaan kannata laittaa liikaa odotuksia, katsellaan miten käy, Marianne Haapakangas sanoo.

"Elämä jatkuu"

Special Promise saapuu talliin. Mika Haapakangas ilmoittaa, että kengityksen kautta ensi viikonloppuna Kaustiselle. Elämä jatkuu.

- Raviurheilu on yllätyksiä täynnä. Sellaista tämä on. Mikakin aina sanoo, että yksi kilpailu ei kerro mitään. Vuoden lopussa katsotaan mitä jäi käteen ja kuinka hyvin onnistuttiin, Marianne Haapakangas päättää iloisena.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi