Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Seurat kokevat drop out -ilmiön uhaksi toiminnalleen

Vuosina 2016–17 seuratoiminnan kehittämistukea myönnettiin yhteensä 274 hankkeelle Kuva: Sirpa Repo / arkisto

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain seuratoiminnan kehittämistukea, joka on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Ministeriölle osoitettuja seuratoiminnan kehittämistukihakemuksia pro gradu -työssään tutkinut Lari Metsälä havaitsi, että drop out -ilmiön vähentäminen oli tavoitteena useammassa kuin joka kolmannessa hankkeessa.

Vuosina 2016–2017 seuratoiminnan kehittämistukea myönnettiin yhteensä peräti 274 hankkeelle, joiden hakemuksiin oli kirjattuna tavoite vähentää liikunnan drop out -ilmiötä.

Hankehakemuksissa esiintyi monipuolisesti erilaisia drop outin vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä. Metsälän mukaan yleisimmät keinot vähentää liikunnasta luopumista hankkeissa olivat matalan kynnyksen harrastetoiminnan kehittäminen ja nuoren kiinnittäminen osaksi seuratoimintaa esimerkiksi valmentajan, ohjaajan tai tuomarin polulle.

Nuoret mukaan suunnittelemaan

Hankehakemuksista ilmeni, että seurat kokevat drop out -ilmiön uhkana seuran toiminnalle.

– Erityisesti pienemmissä seuroissa on vaikeuksia luoda riittävän suuria harjoitusryhmiä vanhempien nuorten ikäluokissa liikunnasta luopumisen myötä. Tämä aiheuttaa seuroissa lopettamisen noidankehän, sillä niille, jotka haluaisivat jatkaa harrastusta, ei ole tarjolla riittävästi omantasoisia ja -ikäisiä harjoittelukavereita tai joukkuelajeissa riittävän montaa joukkuekaveria joukkueen muodostamiseen, Metsälä toteaa tutkimuksessaan.

Seuratukihakemuksia useamman vuoden käsitellyt OKM:n ylitarkastaja Sari Virta on huomannut drop out -ilmiön lisääntyneen hankesuunnitelmissa. Hän toteaa seurojen tunnistaneen hyvin drop out -ilmiön syyt. Hakemuksissa useampia mainintoja ilmiön syyksi saavat muun muassa liiallinen kilpailullisuus ja vaatimustaso, liikunnan yksipuolisuus sekä harrastukseen kyllästyminen. Toimivien torjuntakeinojen löytämisessä seuroilla riittää vielä haasteita.

– Olisi tärkeää, että nuoret osallistutettaisiin jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Annettaisiin nuorten itse olla suunnittelemassa toimintaa ja etsimässä omaa rooliaan seuratoiminnassa, Virta vinkkaa.

Terhi Collin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi