Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Pennalan joulutonttu ei ota joulusta stressiä, mutta huokaisee, kun pyhät ovat ohi

Satu Mäkelä-Nummela tekee hyvällä suunnittelulla ja tarkalla aikataulutuksella lähes kaiken jouluna tarjottavan itse.

Kun joulukiireet helpottavat, suuntaa Satu Mäkelä-Nummela kahdeksi viikoksi Kanarialle. Kyse ei kuitenkaan ole lomasta, vaan olympiavuoden avaavasta "mättöleiristä". Kuva: Sami Lettojärvi

Pennalan joulutontulla on ollut kiireistä, kun hän on työpaikallaan myynyt asiakkaille joululahjoja ja kotona valmistellut oman perheen perinteistä joulua. Joulunviettoon tonttu pääsi vasta aatonaaton iltana, kun iltavuoro töissä oli takana.

Satu Mäkelä-Nummela on ainakin siinä mielessä jouluihminen, ettei hän ole koskaan käyttänyt mitään valmistuotteita, vaan tehnyt aina kaikki joulun tarjoilut itse. Tänä jouluna hieman lisähaastetta valmisteluihin on tuonut se, että työvuoroja J. Kärkkäisen tavaratalon vapaa-ajan osastolla on osunut kohdalle ihan kiitettävästi. Viime viikon ainoa vapaapäivä oli keskiviikkona ja työt jatkuvat taas jo tapanina.

– Vapaapäivänä tein kaiken minkä pystyin. Kun aika on kortilla, pitää olla hyvät suunnitelmat, ja minulla on. Ei joulu mitään stressiä aiheuta, mutta onneksi se on kohta taas ohi, huokaisee neljänsiin olympialaisiinsa juuri valittu trapin olympiavoittaja Pekingistä.

Omat herkut kotijuusto ja kinkku

Hän tekee syötävät ennakkoon valmiiksi sitä mukaa miten ne säilyvät. Ensimmäisinä valmistuivat lusikkaleivät, taatelikakku ja piparikuivakakku. Myös viime hetken tarjoamiset valmistuvat tarkan aikataulun mukaan.

– Kun olen aatonaaton iltana töissä, patistan kotiväen keittämään sillä aikaa perunat, että saan perunalaatikon yöksi imeltymään. Aaton kello 12:n puuroa teen sen verran enemmän, että saan siitä maksa- ja porkkanalaatikot. Sitten vaan ajallaan uuniin ja uunista suoraan pöytään, hän ennakoi.

Kun aika on kortilla, pitää olla hyvä suunnitelma. Joulutonttu Satu Mäkelä-Nummela

Joulun kalapuoli on ainoa, josta Satu Mäkelä-Nummela ei huolehdi.

– Miehen kaveri savustaa joulukalat. Ennen tein itse eri sillejäkin, mutta kun niitä ei osaa tehdä vain yhtä purkkia, niin ne jäivät syömättä.

Hänen omat jouluherkkunsa ovat hämäläinen kotijuusto sekä kinkku.

– Matti voitti kinkun ammuntakisoista. Se on aika ”pieni”, vähän yli kahdeksankiloinen, mutta ei tee heikkoakaan, etteikö se menisi pyhien aikana, Satu Mäkelä-Nummela tietää.

Aviomies Matti Nummela on vaimonsa tavoin ampunut kolmasti trappia olympiakisoissa.

Ura jatkuu Tokion jälkeenkin

Joulukuusi Pennalan kotitaloon haetaan perinteisesti omasta metsästä.

– Olen koittanut sanoa, että voisihan kuusi olla pihallakin, mutta Matti sanoo aina, että kuusen paikka on sisällä. Olkoon sitten, itsehän se joutuu neulaset siivoamaan.

Satu Mäkelä-Nummelan valmistautuminen tulevaan kilpailukauteen alkaa perinteisesti vuodenvaihteessa.

– Olen varmaan 10–15 vuoden ajan lähtenyt Kanarialle ennen uuttavuotta ja niin tapahtuu nytkin.

Kyse on ”perheleiristä”, kun mukaan lähtevät omat lapset Patrik, 19, ja Sara, 17, sekä veljenpoika Juho Mäkelä. Patrik saavutti trapin nuorten MM-joukkuehopeaa viime kesänä ja Sara debytoi maailmancupissa elokuussa Hollolassa.

Vaikka uusi sukupolvi on kolkuttelemassa kannoille, ei Satu Mäkelä-Nummela, 49, ole miettinyt lopettamista.

– En tiedä jatkosta, mutta jos näen mihin kiekko lähtee ja refleksit toimivat, niin miksei vielä vuonna 2021? Voimistella minä en enää tässä iässä pystyisi, hän heittää.

– Minun pitää harjoitella ja niin kauan kuin se lähtee itsestä, se toimii. Mutta jos jonkun pitää potkia, kun kisat on tulossa, että viitsitkö lähteä harjoittelemaan, niin sitten kannattaa miettiä, olisiko tämä tässä.

"Whatsuppi" puhelimessa riittää

Satu Mäkelä-Nummela on sikäli poikkeuksellinen nykyurheilija, ettei hän räplää koko ajan puhelintaan, eikä ole sosiaalisessa mediassa.

– Mistäs minä sen ajan ottaisin, hän kysyy.

– On minulla on whatsuppi puhelimessa, ja siellä viestitellään kuka tulee sählytreeneihin, mutta ei siellä kukaan kerro maksalaatikon ohjeita tai ota kuvia kun on kattanut salaattipöydän.

Metsästyskin on jäänyt ajanpuutteen takia perheen miesväen harteille. Marjat ja sienet hän sen sijaan kerää tarkasti talteen.

– On meillä kotona kolme täyttä arkkupakastinta, mutta on siellä aika paljon myös hirvenlihaa ja kyyhkyjä sekä hanhia miesväen Eestin reissun jäljiltä, Satu Mäkelä-Nummela selvittää.

Kuka?

Satu Mäkelä-Nummela

Syntynyt 26.10. 1970 Orimattila, asuu Orimattilan Pennalassa.

Aviomies Matti Nummela kilpaili trapissa kolmissa olympialaisissa (1984–92).

Lapset Patrik, 19, ja Sara, 17, kuuluvat trapin nuorten maajoukkueeseen.

Seura Orimattilan Seudun Urheiluampujat.

Trapin olympiavoittaja Pekingistä 2008. Lontoon olympiakisoissa 2012 7:s ja Rio de Janeirossa 2016 10:s.

MM-pronssia Nikosia 1995, Maribor 2009. EM-pronssia Baku 2017.

Joukkuekilpailussa MM-hopeaa 2015 ja 2017, MM-pronssia 1995, EM-pronssia 2012 ja 2018.

Seitsemän maailmancupin osakilpailuvoittoa sekä yksi cupin finaalin ykkössija. Yksi parikilpailun voitto yhdessä Vesa Törnroosin kanssa.

125 kiekon maailmanennätys 123, 2019 Acapulco.

Vuoden urheilija ja Vuoden naisurheilija 2009.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi