Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu
Juha
Hölttä
juha.holtta@ess.fi

Kolumni: SUL ojensi Urheilutoimittajain liiton asiantuntijoita

Toni Piispanen voitti Dohan MM-kisoissa kultaa ja hopeaa. Kuva: Lehtikuva

Urheilutoimittajain liitto UL ei keväällä taipunut Suomen Urheilugaalan tahtoon, että vuodesta 1947 lähtien järjestetty Vuoden Urheilija -äänestys avattaisiin myös yleisölle. Liitto päätti yksimielisesti ylimääräisessä yhdistyskokouksessaan, että äänestyksen voivat tehdä vain ”asiantuntijat” eli liiton jäsenet.

Perinteinen polemiikki valintojen ympärillä siis jatkuu entiseen tapaan.

UL kuitenkin uudisti äänestystä ja perusti uuden Vuoden Urheilija -valiokunnan, johon puheenjohtajan lisäksi kuuluu kahdeksan alan arvostettua ammattilaista. Aikaisemmin esivalinnoista vastasivat pääosin liiton hallituksen jäsenet.

Valiokunnan tehtävänä on ollut muun muassa supistaa ehdokkaiden määrä yli sadasta noin 25 urheilijaan. Ehdokkaat julkistettiin keskiviikkona ja raadin asiantuntemus asetettiin heti kyseenalaiseksi.

Ehdokaslistalla ovat parayleisurheilijat Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja, jotka voittivat Dohan MM-kisoista kultaa, mutta ei Toni Piispasta, joka voitti kultaa ja hopeaa.

Suomen urheiluliitto opasti asiantuntijoita vain päivää myöhemmin, sillä se valitsi Piispasen niin Vuoden yleisurheilijaksi kuin Vuoden parayleisurheilijaksikin.

Suomen Paralympiakomitean pääsihteerinä tammikuussa aloittava Riikka Juntunen toivoi Ylen verkkosivuilla, ettei Piispasen pudotuksen syynä vaan olisi se, että Vuoden Urheilija ei voisi löytyä vaikeavammaisten luokasta, jossa on mukana vähemmän urheilijoita.

– Jos näin on, eivät urheilijat ole olleet yhdenvertaisessa asemassa, hän totesi.

Tuleva pääsihteeri toivoi turhaan.

– Samalla lailla, kun katsomme lajien välisessä vertailussa kuinka kilpailtu laji on, joudumme myös tässä katsomaan, kuinka kilpailtu luokka on. Eihän se ole Toni Piispasen vika, että hänen luokassaan on niin vähän osallistujia, mutta sen pitää olla yksi kriteeri, ilmaisi valiokunnan puheenjohtaja Matti Hannula Ylen verkkosivuilla.

Huh huh.

Puheenjohtajan lausunnon perusteella voisi karkeasti asettaa vastakkain loputtoman määrän eri lajeja, vertailla globaaleja harrastajamääriä ja arvottaa lajinsa tuhanneksi parhaan paremmaksi kuin maailmanmestarin tai olympiavoittajan.

Älytön ajatus, sillä voittajat ovat voittajia.

Olisi luullut, että usein vellonut ja kiihkeänäkin käynyt keskustelu paraurheilun arvostuksesta olisi opettanut jotain, mutta ei. Nyt pistettiin paraurheilijatkin vastakkain.

UL:n ehdokasasetteluissa on toki ollut ennenkin valintavaliokunnan töppäyksiä.

Esimerkiksi Aino-Kaisa Saarinen ”unohtui” ehdokaslistalta, vaikka oli kaksinkertainen olympiamitalisti ja hallitseva Vuoden Urheilija.

Nyt pistettiin paraurheilijat vastakkain.

Hannu Lepistö puolestaan ei kelvannut edes Vuoden valmentajaehdokkaaksi, vaikka oli kaksinkertaisen olympiahopeamitalistin (Adam Malysz) henkilökohtainen valmentaja. Ulkomaalaisia valmentava suomalainen täyttää kuitenkin valintakriteerit siinä missä suomalaisia valmentava ulkomaalainenkin.

Samaan tapaan liitossa arvostettiin Timo Rauhalan pitkäaikaista työtä Mikko Ilosen henkilökohtaisena valmentajana. Rauhalaa ei kelpuutettu ehdokaslistalle, vaikka hänen juniori-ikäisestä lähtien valmentamansa urheilija oli sentään äänestyksen neljäs.

Kolmella edellämainitulla tapauksella on yksi yhteinen tekijä, sillä Saarisen, Lepistön ja Rauhalan juuret ovat Lahden seudulla. Sama pätee Piispaseenkin, sillä hän on Saarisen tavoin Hollolasta.

Sattumaa?

Kirjoittaja on UL:n passiivijäsen vuodesta 1984, eikä osallistu Vuoden Urheilija -äänestykseen kuin poikkeustilanteissa.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi