Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

SVUL:n Lahden piirin tukiyhdistys jakoi apurahoja – painija Jere Heinoselle "ihan mukiinmenevä" 17-vuotissynttärilahja

Lahden Ahkeran paininelikko huhkii menestystä niittäneen seurakaveri Arvi Savolaisen jalanjäljillä.

Lahden Ahkeran apurahapainijat Kuva: Sami Kuusivirta

Painija Jere Heinonen muistaa 17-vuotissyntymäpäivänsä varmasti loppuikänsä. Hän sai perjantaina SVUL:n Lahden piirin tukiyhdistyksen myöntämän opiskeluapurahan. Se sai nuoren miehen suorastaan hihkumaan onnesta.

– Tämä on iso juttu. Ihan mukiinmenevä synttärilahja. Tosin rahasumma menee suurimmilta osin kisareissuihin, alle 17-vuotiaiden SM-mitalisti sanoi ravintola Voitossa järjestetyssä juhlatilaisuudessa.

Lahden Ahkeran painijat olivat muutenkin hyvin edustettuina stipendien jaossa. Heinosen joukkuekavereista myös Artturi Weckström, Miko Elkala ja Vili Heikkilä saivat 700 euron apurahan.

Heistä jokainen on SM-mitalisti. Viikko sitten järjestetyissä SM-paineissa Weckström otti kultaa, Elkala hopeaa ja Heinonen pronssia.

Kilpailu- ja leirimaksut ovat kovia, joten raha tulee tarpeeseen. Lahden Ahkeran painija Miko Elkala

– Tällainen tunnustus tuntuu todella hyvältä. Raha uppoaa lähinnä lukiokirjoihin, Weckström sanoi tyytyväisenä.

Elkala oli painijakaverinsa kanssa samaa mieltä.

– Onhan tämä mahtavaa. Kilpailu- ja leirimaksut ovat kovia, joten raha tulee tarpeeseen. Painiliitto pystyy antamaan jonkin verran tukea, mutta aina jää jotain maksettavaa myös itselle.

Kouvolasta Lahteen painin ja lukion vuoksi muuttanut Vili Heikkilä oli myös hymy herkässä.

– Auton vakuutuksiin menee hilloa. Kisamatkat eivät myöskään ole ilmaisia. Esimerkiksi vielä joulukuussa Pajulahdessa järjestettävä leiri kustantaa 140 euroa, joten sitäkin silmällä pitäen tuki on hyvä lisä, Heikkilä korosti.

Savolaisen esimerkkiä seuraten

Lahden Ahkeran nuoret painijat ovat saaneet seurata läheltä, miten vanhempi seuratoveri Arvi Savolainen on edennyt urallaan. Savolainen on kaikille neljälle tuttu treenikumppani. Useita junnujen arvokisavoittoja napsinut Savolainen on antanut tuleville molskin kuninkaille suuren annoksen itseluottamusta.

– Nyt tiedämme konkreettisesti sen, että meilläkin on hyvät mahdollisuudet pärjätä, jos vain jaksamme tehdä lujasti töitä. On ollut upeaa seurata Arvin uraa ja etenkin hänen määrätietoista harjoitteluaan, Weckström ja Heikkilä sanoivat.

Elkala pitää Savolaista idolinaan.

– Idoli ja suuri esikuva. Olemme matkanneet autolla monille yhteisille leireille. Silloin on ollut mahdollisuus jutella Arvin kanssa pidempään. Hän on viisas mies, Elkala sanoi.

Savolaisen tinkimätön asenne treenaamiseen on tehnyt vaikutuksen Jere Heinoseen.

– Näköjään ei tarvitse olla mikään jättimäinen venäläinen karhu, jos haluaa nousta huipulle. Savolaisen menestys on antanut itsellenikin hurjasti lisää motivaatiota. Olen alkanut harjoitella kovempaa.

Perinteitä vaalitaan ja tuetaan

Kun vuonna 1911 perustetun SVUL:n Lahden piiri ry:n toiminta vuoden 2001 marraskuussa purettiin, SVUL:n Lahden piirin tukiyhdistys alkoi urheilijoiden, valmentajien ja seurojen tukemisen lisäksi toimia Lahden piirin perinneyhdistyksenä.

Vuodesta 2002 lähtien ovat Lahden piiriin kuuluneet seurat julkaisseet 27 seurahistoriaa ja -historiikkia. Näihin kaikkiin ne ovat saaneet tukiyhdistykseltä taloudellista tukea. Sen lisäksi seurat ovat saaneet tukea yhteensä yhdeksään erilaiseen projektiin: vuosijuhliin liittyviin näyttelyihin, video- ja ynnä muihin tallenteisiin sekä materiaalin keruuseen lajin historiasta kertovia museota varten.

SVUL:n Lahden piirin tukiyhdistys

Jaetut apurahat

Urheilijoiden opiskeluapurahat

III asteen koulutus 1 200 euroa: Wilho Hautala, Lahden Ahkera, Janne Kanerva, Lahden Ahkera, Lotta Kirvesmies, Lahden Suunnistajat -37, Martti Siikaluoma, Lahden Ahkera ja Heta Tuuri, Lahden Ahkera.

II asteen koulutus 700 euroa: Miko Elkala, Lahden Ahkera, Vili Heikkilä, Lahden Ahkera, Jere Heinonen, Lahden Ahkera, Miro Kollanen, Lahti Basketball juniorit, Pinja Kotinurmi, Lahden Ahkera, Veera Laamanen, Heinolan Isku, Larisa Lehtoranta, Kimmo Volley, Eemi Luukkonen, Lahti Basketball juniorit, Arttu Pohjola, Lahden Hiihtoseura, Venla Pulkkanen, Lahden Ahkera, Matias Rajaniemi, Kiekkoreipas, Silja Rönkä, Lahden Ahkera, Anniina Taipale, Lahden Suunnistajat -37, Julia Tervahartiala, Lahden Hiihtoseura, Emilia Torvinen, Lahden Golf, Lotta Vahe, Orimattilan Judoseura, Sakari Vanhanen, Lahden Gentai, Elias Vilen, Kiekkoreipas ja Artturi Weckström, Lahden Ahkera.

Valmentajien opiskeluapurahat

IV tason koulutus 600 euroa: Juha Onnelainen, Lahden Mailaveikot.

II tason koulutus 300 euroa: Annika Aaltonen, Lahden Taitoluistelijat, Päivi Eloranta-Varonen, Lahden Mailaveikot, Katja Hautaniemi, Lahden Mailaveikot, Janne Nykopp, Lahden Tenniskerho, Mike Oppland, Lahti Basketball juniorit ja Emmi Ruokonen, Lahti Basketball juniorit.

Seura-apurahat

Hartolan Voima, Heinolan Isku, Kiekkoreipas, Kimmo Volley, Lahden Ahkera, Lahden Hiihtoseura, Lahden Karate, Lahden Mailaveikot, Lahden Purjehdusseura, Lahden Suunnistajat -37, Lahden Taekwondo Hwang, Lahden Taitoluistelijat, Lahden Uimaseura, Lahti Basketball juniorit, Lammin Ampumaseura, Nastolan Naseva, Orimattilan Judoseura, Orimattilan Jymy, Rastivarsat, Salpis ja Vesisamoilijat.

Tunnustuspalkinnot

1 500 euroa: Lahden Ampumaseura, Lahden Mailaveikot, Sysmän Sisu.

1 000 euroa: Lahden Atomi ja Salpis.

1 500 euroa: Hautalan yleisurheiluperhe. Perheen isä Ville Hautalan valmennuksessa perheen neljä lasta ovat menestyneet erinomaisesti yleisurheilun SM-kisoissa vuonna 2019.

Tukiyhdistys on jakanut vuosina 1983-2019 urheilija-, valmentaja- ja seura-apurahoina sekä tunnustuspalkintoina 770 200 euroa. Apurahoja on kaikkiaan jaettu 963 kappaletta ja niistä on päässyt osallisiksi 75 urheiluseuraa.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi