Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Jo yläkouluun siirtyminen karsii Lahdessa taitoluistelijoita – urheilulukioon luistelijat eivät edes hae

"Luistelijat ovat kunnianhimoisia ja haluavat panostaa myös kouluun", sanoo Lahden Taitoluistelijoiden päävalmentaja Reetta Romppanen. Hän näkee työnsä tulokset parhaiten nuorissa luistelijoissa. Viikonloppuna on yksi kauden kohokohdista, kun SM-jäälle pääsee 15-vuotias ensikertalainen Henna Takki.

Lahden Taitoluistelijoiden tämän kauden ainoa edustaja SM-juniorisarjassa on Henna Takki, joka on lunastanut paikan viikonlopun SM-kilpailuihin. Kuva: Katja Luoma

Reetta Romppanen toimii neljättä kauttaan Lahden Taitoluistelijoiden yksinluistelun päävalmentajana. Työn tulokset alkavat näkyä, jos osaa katsoa oikeaan paikkaan.

– Meillä on tulossa paljon nuoria luistelijoita. He ovat nyt silmu-kategoriassa. Vaikuttaa siltä, että olemme menneet oikeaan suuntaan, Romppanen sanoo.

Silmu-sarjoissa luistelevat vasta 9–11-vuotiaat luistelijan alut. Romppanen on valmentanut heitä alusta alkaen, ensin tuntivalmentajana ja sittemmin päävalmentajana. Tulevaisuus näyttää hyvältä, jos heidät saadaan pysymään lajissa.

Suurin osa luistelijoista jättää lajin hyvin varhain. Taitoluistelussa ensimmäinen kriittinen piste tulee vastaan jo yläkouluun siirryttäessä ja toinen peruskoulun päättyessä.

– Luistelijat ovat kunnianhimoisia ja haluavat panostaa myös kouluun, valmentaja sanoo.

Viime keväänä se nähtiin jälleen, kun useampi luistelija lopetti. Nuorten maajoukkueluistelija Tilda Liukkonen puolestaan lähti Tampereelle opiskelemaan ja edustaa nyt Tapparaa.

Kuvaavaa on, että viikonloppuna SM-kilpailuihin osallistuvat 15-vuotias SM-juniori Henna Takki on seuran toiseksi vanhin luistelija. Seniorin paikkaa pitää 18-vuotias Josefiina Lehtonen, jota valmentaja kiittää varauksettomasti huikeaksi esimerkiksi nuoremmilleen.

Liiton nuorimpien ryhmässä lahtelaisia

Lahdessa ei ole ollut viime vuosina luistelijoita yleisen sarjan SM-tasolla. SM-junioreissa on kilpaillut yksi tai kaksi luistelijaa. Liiton valmennusryhmiin on valittu joka vuosi yksi tai kaksi Lahden Taitoluistelijoiden edustajaa, yleensä nuorimpiin eli nuorten projektiryhmään, entiseen talent-ryhmään. Tällä kaudella projektiryhmään kuuluvat 11-vuotiaat Iida Leinonen ja Krista Ruokostenpohja. Siitä eteenpäin rima liiton ryhmiin, eli nuorten maajoukkueeseen ja myöhemmin maajoukkueeseen, on jo hyvin korkealla.

Putoaminen ryhmästä voi olla kova paikka nuorelle luistelijalle. Romppanen tietää, että luistelijat vaativat itseltään paljon.

– Nuoret voivat ottaa sen (ryhmästä putoamisen, toim. huom. ) raskaasti, vaikka eihän heidän lupaus ole mihinkään hävinnyt. Puhumme 12–14-vuotiaista, ja siinä tulee pituuskasvu ja voi tapahtua kauden aikana kehossa niin paljon, että tekniikka on hetken hukassa.

Valmentaja Reetta Romppanen toivoo luistelijoiden hakevan urheilulukioon. Kuva: Katja Luoma

Käytännössä liiton ryhmästä ulos jääminen ei suinkaan tarkoita kehityksen päättymistä. Romppanen koki saman itse nuorena oltuaan kaksi vuotta projektiryhmässä.

– Ikä tuli vastaan. En kokenut siinä tippumista, sitten ura vasta alkoi.

Iida Leinonen ja Krista Ruokostenpohja kilpailevat SM-noviiseissa, joissa seuralla on ilahduttavan paljon luistelijoita. Heistä 14-vuotias Eveliina Alaranta on lähimpänä SM-paikkaa. Lahden Taitoluistelijat järjestää SM-noviisien SM-kilpailun maaliskuun puolivälissä ja toiveissa on, että seuralla olisi siellä omakin edustaja.

Valmentajan jälkeen ei luistelijaa urheilulukiossa

Urheilulukio olisi yksi ratkaisuista viemään luistelijoita eteenpäin urallaan Lahdessa. Syystä tai toisesta luistelijat eivät kuitenkaan hae Lahden lyseon urheilulinjalle.

– Lahdessa taitoluistelijat eivät jotenkin näe, että heillä on mahdollisuus jatkaa urheilulukioon. Toivon, että joku heistä murtaa tämän ajattelumallin, Romppanen sanoo.

Valmentaja on selvittänyt asiaa suojattiensa puolesta ja tietää, että taitoluistelijoilla on samanlainen mahdollisuus päästä lukion urheilulinjalle kuin muidenkin lajien kilpaurheilijoilla.

Henna Takki on ahkera harjoittelija. Kuva: Katja Luoma

– Viimeksi urheilulukiossa on ollut luistelijoita silloin kun minä olen ollut. Siitä on jo hetken aikaa, 27-vuotias Romppanen naurahtaa.

Hän painottaa, että myös Lahdessa on mahdollisuus jatkaa taitoluistelua.

– Urheilulukio ei ole välttämättömyys, mutta se helpottaa urheilun ja opintojen yhdistämistä. Meillä on ollut tyttöjä, jotka ovat käyneet normilukiota ja luistelleet tosissaan. He ovat sanoneet, ettei se olekaan ollut niin vaikea kuin he olivat ajatelleet.

Henna Takki osallistuu urheiluyläkoulukokeiluun

Henna Takki käy urheilupainotteista yhdeksättä luokkaa Salpausselän koulussa, joka on mukana Olympiakomitean urheiluyläkoulukokeilussa.

Sen ehkä kaikkein konkreettisin hyöty luistelijalle on, että yhtenä aamuna viikossa hän voi aloittaa aamuharjoitukset vasta kahdeksalta seitsemän sijaan. Aamutreenejä on kolme kertaa viikossa. Kaikkiaan Takki harjoittelee kuutena päivänä viikossa kahdesta neljään tuntia päivässä. Lisäksi urheiluluokalla on kahdeksan tuntia liikuntaa viikossa, välillä osa niistä on luentoja.

Henna Takki on kokenut urheilupainotteisen luokan hyväksi, mutta ei ole vielä päättänyt, mihin lukioon hän aikoo hakea.

– Kun on paljon kokeita, on rankkaa, Henna Takki kertoo koulun ja urheilun yhdistämisestä.

Lue myös: Taitoluistelu toi Shannon Rakovskyn Eurooppaan, jalkapallo ja rakkaus tempasivat Lahteen
 

Hän osaa pitää huolta jaksamisestaan ja huolehtii esimerkiksi unirytmistään.

– Menen nukkumaan viimeistään puoli kymmeneltä ja nukun vähintään kahdeksan tuntia joka yö. Muuten ei jaksa, jos ei nuku kunnolla.

Silloin kun aamuharjoitukset alkavat seitsemältä, Henna Takki herää varttia yli viisi. Puoli seitsemältä hän aloittaa verrytellä jäähallin pihalla. Aamujäälle tulee muitakin taitoluistelijoita, mutta alkulämmittelyissä seuraa ei yleensä ole. Jäähallin vahtimestarikin työaika alkaa vasta aamuseitsemältä.

– Henna on ahkera. Hän harjoittelee myös omatoimisesti ja käyttää aikaa alku- ja loppuverkkoihin. Siinä mielessä hän on poikkeus ja näyttää esimerkkiä, valmentaja Romppanen kehuu.

Seuran ainoa SM-juniori tällä kaudella

Henna Takki on Lahden Taitoluistelijoiden ainoa SM-juniori tällä kaudella. Hän saavutti SM-paikan heti ensimmäisessä valintakilpailussa syksyllä ja kilpailee viikonloppuna Vantaalla ensimmäistä kertaa SM-kilpailuissa. Yleensä yksinluistelijat kilpailevat pienen yleisön edessä, mutta SM-kilpailuissa katsomokin täyttyy. Henna Takki myöntää, että SM-kisa on hänelle iso juttu.

Luistelija pyrkii tekemään parhaan suorituksensa SM-kisoissa, ja samoin ajattelee valmentaja.

– Henna ei ole tehnyt omaa parastaan vielä kisoissa ja on kuitenkin pärjännyt aika hyvin. Olisi hieno nähdä, miten käy, jos hän tekee parhaansa, Romppanen sanoo.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi