Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Muodostelmaluistelu on rahallisesti mieletöntä hommaa maailman parhaillekin – "Teemme tätä puhtaasti rakkaudesta lajiin"

Marigold IceUnity tähtää kevään MM-kisoihin. Matka Lake Placidiin on pitkä ja kuoppainen. Luistelijoilla on tinkimätön asenne harrastusta kohtaan.

Marigold IceUnityn kuvioita on hiottu satojen harjoitustuntien ajan. Kuva: Katja Luoma

Jos urheilija kuuluu omassa lajissaan maailman ehdottomaan eliittiin, hän saattaa päästä nauttimaan mukavista tulovirroista.

Kaikissa lajeissa näin ei kuitenkaan ole, ja yksi sellainen on muodostelmaluistelu. Lajin helsinkiläinen huippujoukkue Marigold IceUnity on oiva esimerkki siitä, että vaikka kaikki joukkueen jäsenet kuuluvat absoluuttisesti lajin parhaimmistoon, he eivät pysty edes haaveilemaan ammattilaisuudesta.

Teemme tätä puhtaasti rakkaudesta lajiin -mentaliteetilla. Muodostelmaluistelijat Camilla Sundgren ja Amanda Laaksola

Marigoldin joukkueeseen kuuluu 22 luistelijaa. Heistä jokainen maksaa jotakuinkin 9 000 euroa per kausi. Summa kuulostaa mielettömältä.

– Onhan se kieltämättä aika paljon rahaa. Sillä kustannamme muun muassa ulkomaan kisamatkat, leirit, puvut ja muut varusteet. Olemme yrittäneet saada sponsoreita, mutta se on aika vaikeaa, Marigold IceUnityn pitkäaikainen valmentaja Anu Oksanen sanoo.

Hurjat harjoitusmäärät

Joukkueen kapteenistoon kuuluvat Camilla Sundgren, 23, ja Amanda Laaksola, 23, eivät kuitenkaan valita.

Laji on joka tapauksessa tärkeä. Naiset silti myöntävät, että joskus olisi kiva, jos tilille pamahtaisi kunnon summa hilloa. Nyt ne viimeisetkin eurot tuppaavat menemään luisteluun.

– Teemme tätä puhtaasti rakkaudesta lajiin -mentaliteetilla, Sundgren ja Laaksola sanovat.

Sundgrenin päivät täyttyvät opiskelusta ja luistelusta. Sundgren lukee yliopistossa ruotsinkielisellä puolella valtiotieteitä. Jos joskus kalenterista löytyy luppoaikaa, määrätietoinen nainen tekee töitä hankkiakseen taskurahaa.

Amanda Laaksola ja Camilla Sundgren kuuluvat Anu Oksasen valmentaman Marigold IceUnityn joukkueeseen. Kuva: Katja Luoma

Laaksola muutti Turusta Helsinkiin pelkästään luistelun vuoksi. Laaksola tekee töitä sen verran kuin harrastukseltaan ehtii.

Muodostelmaluistelijoiden arki on kiireistä. Jotta kunnianhimoiset tavoitteet urheilussa kävisivät toteen, on niiden saavuttamiseksi painettava hurjasti hommia.

– Meillä on harjoitukset viitenä päivänä viikossa. Tuntimäärät heiluvat siellä 25–30 tunnin välissä. Joskus 30 tuntiakaan ei riitä. Luistelun lisäksi ohjelmaamme kuuluu balettia, koreografian työstämistä, fysiikkaharjoittelua sekä tanssia. Ihan ammattiurheilijan arkea elämme, Sundgren korostaa.

Perustat tehdään kesällä

Kun Marigold IceUnity aloittaa kesällä uuden kauden, päätähtäin asetetaan aina kevään MM-kisoihin.

Suomessa muodostelmaluistelujoukkueet kuuluvat maailman parhaimpiin. Kotimaassa käydään kova kamppailu kahdesta edustuspaikasta arvokisoihin.

Viikkotuntimäärät heiluvat siellä 25–30 tunnin välissä. Joskus 30 tuntiakaan ei riitä. Camilla Sundgren

Luistelijat ovat jäältä pois keskimäärin kesäkuusta heinäkuun puoliväliin asti. Silloin rakennetaan pohjaa pitkälle kisakaudelle.

– Perustat tehdään kesällä. Se on ankaraa työtä. Elokuun alussa alamme hioa uusia ohjelmia. Ohjelmien treenaaminen on koko kauden mittainen projekti. Siinä pitää edetä pienin askelin, Sundgren sanoo.

Kun 16 luistelijaa taiteilee samaan aikaan jäällä, on sula mahdottomuus, että ohjelma olisi joskus täydellinen tai täysin virheetön.

– Ohjelmaa pystyy aina parantamaan, koska se on jatkuvaa siivoustyötä. Täydellisyyttä ei voi saavuttaa, mutta sitä tavoitellaan, valmentaja Anu Oksanen sanoo.

Kuva: Katja Luoma

MM-kisat motivoivat

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut käydään keväällä kaksinkertaisessa olympiakaupungissa Lake Placidissa. Urheilijat myöntävät MM-kisojen välkkyvän tasaisin väliajoin mielessä.

– Se on kova motivaattori. Samalla on kuitenkin muistettava nauttia siitä perusarjesta ja kisaonnistumisista. Luistelu on meidän kaikkien yhteinen intohimomme – jopa rakkauden kohde. Tiedostamme sen, että jos teemme yhdessä töitä ja uskomme toisiimme, niin kaikki on mahdollista. Me haluamme voittaa Lake Placidissa kultaa, Sundgren ja Laaksola sanovat.

Meikkaaminen on muodostelmaluistelijoille yksi kilpailutapahtumaan kuuluvista rutiineista. Kuva: Katja Luoma
SM-valintakilpailun tulokset

Team Estreijalle SM-paikka

Lahdessa viikonloppuna käydyn muodostelmaluistelun SM-valintakilpailun lopputuloksia:

SM-noviisit, lohko 1: 1) Finettes, HTK 82,41, 2) Starlights, HL 73,09, 3) Diamond Edges, KAARI 67,76.

Lohko 2: 1) Team Dynamique, HSK 80,07, 2) Valley Bay Synchronics, ESJT 79,84, 3) Blue Arrows, ETK 63,06, ...7) Team Soleil, Lahden Taitoluistelijat 50,65. Team Soleil ei saanut SM-paikkaa.

SM-juniorit: 1) Team Mystique, HSK 181,86, 2) Musketeers, HL 178,88, 3) Team Fintastic, HTK 178,44, ... 10) Team Estreija, LTL 109,61. Team Estreija ansaitsi paikan SM-kisoihin.

SM-seniorit: 1) Helsinki Rockettes, HTK (215,46), 2) Team Unique, HSK 212,47, 3) Marigold IceUnity, HL (192,89).

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi