Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Pitkä päivä ratkeaa pariin minuuttiin - Lahdessa muodostelmaluistelu on vasta nousussa, katso upeat kisakuvat!

Lajin huipulle on tungosta juniorisarjoista saakka. Lahdessa halutaan mukaan kärkikelkkaan, ja sen eteen tehdään töitä.

Oululaisjoukkue Stella Polaris on tottunut pitkiin kilpailumatkoihin. Kuva: Katja Luoma

Lahdessa muodostelmaluistelu on huippujoukkueiden osalta vielä lapsenkengissä, vaikka taitoluistelun joukkuemuotoa on harrastettu mastojen juurella jo pitkään. Kuluva viikonloppu tarjoaa paikallisille harvinaisen mahdollisuuden nähdä Suomen ja samalla maailman parhaita joukkueita läheltä. Lahden Taitoluistelijoille kilpailurupeama on merkittävä ponnistus ja samalla seuran vuoden tärkein tulonlähde.

Järjestäjäseuran Virpi Hurri toivoo kisojen näkyvän monella tavalla.

Ennen luisteluita Stella Polariksen joukkue lämmitteli juoksuradalla, ja rentoutuskin kuului asiaan. Kuva: Katja Luoma

Tulevaisuuden tavoitteeksi Hurri nostaa oman SM-tason seniorijoukkueen. Tavoitteen saavuttaminen vaatii lisää hyviä luistelijoita ja panostuksia.

Pitkät reissut tekevät joukkueesta tiiviin. Stella Polaris -joukkueen luistelija Noona Koskenkari

– Tässä kohtaa tämä on suurin kilpailu, jonka voimme järjestää, ja se on merkittävä asia koko seuralle. Haluamme näyttää, että meillä on hieno jäähalli ja hyvä seura. Olemme Helsingin lähellä, ja sieltä voisimme houkutella luistelijoita tänne. Helsingissä on niin paljon hyviä harrastajia, etteivät kaikki mahdu millään kisajoukkueeseen, vaikka meillä voisivat mahtua, Hurri vinkkasi.

Lahtelainen joukkue Team Soleil lämmitteli ja harjoitteli juoksuradalla. Kuva: Katja Luoma

Huipputasolle pääseminen ja siellä pysyminen on melkoista taiteilua. Joukkueiden kilpailusuoritus mitataan minuuteissa, eikä luistelijoista kenelläkään saisi olla huono päivä.

Lyhyt rypistys on vain jäävuoren huippu, sillä kilpailijoiden päivä alkaa jo varhain aamulla. Oululaiselle Stella Polaris -joukkueelle pelkkä matkustus on tyypillisesti 7–9 tunnin suoritus suuntaansa. Joukkueessa useamman vuoden olleille Noona Koskenkarille ja Salla Raatikaiselle homma on jo käynyt tutuksi.

– Aika normaali reissu tämä on meille, koska yleensä kaikki kilpailut ovat etelässä. Pitkät reissut tekevät joukkueesta tiiviin ja Oulussa meillä on etuna, ettei joukkueen vaihtuvuus ole kovin suuri, Koskenkari kertoi.

Parhaan suoritusvireen esille kaivaminen on tärkeässä osassa ennen jäälle menoa. Joukkueille varattu urheilukeskuksen juoksusuora oli äänekäs paikka joukkueiden lämmitellessä siellä lauantaina.

– Minulle toimii se, että pidän itseni kiireisenä kisapäivänä ja nautin siitä, että saan viettää aikaa joukkuekavereiden kanssa, Raatikainen kertoi.

Stella Polaris oli saapunut Lahteen Oulusta. Kuva: Katja Luoma

Stella Polaris kilpailee samassa sarjassa juniorien SM-sijoista muun muassa lahtelaisjoukkue Team Estreijan kanssa. Joukkueita yhdistää halu kuroa maan parhaiden joukkueiden etumatka kiinni.

Oululaisjoukkueen vastuuvalmentaja Jonna Kinnunen on entinen Marigold IceUnityn luistelija, ja hän tietää, ettei joukkueen luotsaaminen SM-huipulle ole yhden kauden projekti.

Oululainen Stella Polaris luisteli rytmikkäästi. Kuva: Katja Luoma

– Meillä on taitava joukkue ja paljon potentiaalia. Muutama vuosi sitten joukkue saavutti SM-pronssia ja nyt pitkä tavoite on päästä takaisin kärkisijoille. Tällä hetkellä parhaat viisi joukkuetta erottuvat muista, Kinnunen kertoi.

Lahtelainen joukkue Team Soleil jäällä. Kuva: Katja Luoma

Joukkueen viikkorytmiin kuuluu noin 20 tuntia harjoittelua joka viikko. Joukkueen 15–19 -vuotiaista luistelijoista iso osa rytmittää harrastustaan opiskelun kanssa. Valmentaja suunnittelee kilpailukalenterin siten, että joukkue on hyvässä iskussa oikeaan aikaan.

Stella Polarista valmentaa Jonna Kinnunen. Kuva: Katja Luoma

– Tässä lajissa joukkueen kokonaissuoritus korostuu. Itse kilpailusuoritus on yllättävän raskas, vaikka se näyttää vaivattomalta. Rasitusta ei saa näyttää ulospäin, mutta kilpailijat käyvät ihan äärisykkeillä asti, Vantaalta kotoisin oleva Kinnunen opasti.

Lauantain lyhytohjelman jälkeen edessä on vielä vapaaohjelma sunnuntaina.

Mikä?

Toinen SM-sarjojen valintakilpailu

Muodostelmaluistelussa kilpaillaan kahdet SM-valintakilpailut ennen varsinaisia SM-kilpailuja. Lahdessa mukana on 35 joukkuetta ja noin 900 luistelijaa. Lahden Taitoluistelijat järjestää SM-valintakilpailun ensimmäistä kertaa.

Kilpailuluokat on jaettu noviiseihin, junioreihin ja senioreihin. Lahtelaisseuroista Team Soleil kilpailee noviiseissa ja Team Estreija junioreissa. Senioreissa hallitseva Suomen mestari on Marigold IceUnity, junioreissa Dream Edges.

Juniorien ja seniorien luokissa korkeiden pistemäärien saaminen jo SM-valintakilpailussa on tärkeää, sillä pisteillä on vaikutusta jaettaessa tulevia MM-kisapaikkoja. Suomella on junioreissa ja senioreissa kaksi maapaikkaa. Senioreissa suomalaisjoukkueet ovat voittaneet peräti yhdeksän MM-kultaa.

Lauantain lyhytohjelman jälkeen senioreiden kilpailun kärjessä on Helsinki Rockettes. Junioreissa helsinkiläinen Team Mystique johtaa, Lahden Taitoluistelijoiden Team Estreija on 10. sijalla. Noviisien 2-lohkossa ykkösenä on helsinkiläinen Team Dynamique, ja LTL:n Team Soleil on seitsemäntenä.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi