Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kun jääkiekko sai terveydellisistä syistä jäädä, 10-vuotias lahtelainen Kasperi Savolainen päätti, että hänestä tulee e-urheiluammattilainen

Pelimaailma ja yhteinen kieli yhdistävät entuudestaan toisille tuntemattomia poikia Pelicans SB:n järjestämässä e-urheilutoiminnassa.

Kasperi Savolainen päätyi mukaan Pelicans SB:n e-urheilutoimintaan Kirsi-äidin kaverin vinkistä. Puolentoista tunnin viikoittainen ryhmätreeniaika on hänen mielestään liian lyhyt. Kotona pelaaminen jatkuu netissä kavereiden kanssa. Kuva: Sami Lettojärvi

Elektroninen urheilu (e-urheilu) on kasvanut viime vuosina pienen piirin pelailusta salonkikelpoiseksi urheilulajiksi. Tietokone- ja konsolipelien huipputurnauksissa kilpaillaan tänä päivänä hulppeista rahasummista.

E-urheilun palkintopotit ja pelaajien palkkiot näkyivät suomalaisurheilijoiden vuoden 2018 tulolistauksessa. Dota 2 -strategiapelitaiturit Topias "Topson" Taavitsainen ja Lasse "Matumabaman" Urpalainen miehittivät listan kärkisijat ennen Helsingin Jokereiden KHL-kiekkoilijoita. Taavitsainen tienasi noin 1,7 miljoonaa euroa. Lisäksi hän joutui maksamaan 934 402 euron mätkyt verottajalle. Urpalaisen tulot olivat 728 905 euroa ja mätkyt 28 555 euroa.

Ideoita ja vinkkejä pelaamiseen

E-urheilun suosion ja tunnettavuuden kasvu on saanut useat urheiluseurat kiinnostumaan aiheesta. Syksyllä myös lahtelainen salibandyn erikoisseura Pelicans SB laajensi omaa lajikenttäänsä e-urheiluun. Pelicans SB järjestää 10–12- ja 13–18-vuotiaiden ryhmille e-urheiluvalmennusta Xperience Lahti -pelitilassa Mariankatu 16:ssa.

Molempien ryhmien ohjaajana toimii liki kymmenen vuoden kilpapelaajauran tehnyt Oskari Juhonen.

– Pyrimme opettamaan nuorille fiksumpaa pelaamista, ettei homma olisi pelkkää pyörimistä, sanoo Juhonen ja aloittaa 15 minuutin mittaisen teoriaosuuden kysymyksellä.

– Miten pelaamisessa voi kehittyä?

Pelicansin e-urheilutoiminnan ohjaaja Oskari Juhonen harrasti kilpapelaamista lähes 10 vuotta. Kuva: Sami Lettojärvi

Nuoremman treeniryhmän 11 poikaa istuvat levottomina tuoleillaan. Osa pohtii vastausta koutsin esittämään kysymykseen ja osa supattelee vierustoverin kanssa Fortnite-ammuntapelistä sellaisilla termeillä, mitkä eivät aukene sivustaseuraavalle noviisille.

Juhonen, 25, pyytää poikia keskittymään. Vastaus on lopulta tismalleen sama kuin missä tahansa muussakin "normaalissa" urheilulajissa. Kehittymiseen tarvitaan toistoja toiston perään. Oppia voi ammentaa myös itseään paremmilta pelaajilta.

Fortnitea vihreällä zombilla

Teoriahetken jälkeen on aika siirtyä käytäntöön. Pojat asettuvat peliluolan tietokoneiden ääreen ja aloittavat pelaamisen. Huoneen lämpötila nousee nopeasti.

Lähes kaikilla näytöillä pyörii mitä eriskummallisimpia Fortnite-pelin hahmoja. Poikien keskittyminen ja asiaan paneutuminen ovat huomattavasti korkeammalla tasolla kuin hetki sitten.

Pojat ovat olleet toisilleen entuudestaan tuntemattomia, mutta tämä pelimaailma on yhdistänyt heidät. E-urheilijan äiti Kirsi Savolainen

NHL-seura Boston Bruinsin logovanteilla varustetussa pyörätuolissa istuvan Kasperi Savolaisen, 10, hahmo on vihreäkasvoinen zombi. Kolme vuotta Fortnitea pelanneen Savolaisen "Soar_KassuYT"-nimimerkin loppuosa herättää mielenkiintoa sivustaseuraajissa.

– YT tarkoittaa youtubettajaa. Minulla on oma YouTube-kanava, missä striimaan ja selostan Minecraft-pelejä. Kanavalla on jo 73 tilaajaa, selventää nuori mies innoissaan.

E-urheilusta paljon tietävä Savolainen pelaa samassa tiimissä kahden muun ryhmäläisen kanssa. Joukkuepelissä sosiaaliset taidot ja ongelmanratkaisukyky kehittyvät.

– Kommunikointikyky on e-urheilijan tärkein ominaisuus. Hyvä pelaaja miettii ennemmin ratkaisuja ongelmiin kuin keksii niitä lisää, pelaajien takana neuvoja tarjoava Juhonen sanoo.

Sosiaalista joukkuepelaamista kaverin onnistumisista iloiten

Joukkueurheilu olisi kiinnostanut Savolaista jo ennen Pelicans SB:n järjestämää e-urheilutoimintaa. Hän olisi halunnut seurata jääkiekkoa harrastavan isoveljen esimerkkiä, mutta terveydelliset syyt ovat pakottaneet hänet fanin ja kotiin jäävän varamaalivahdin rooliin.

Kohtalo ei ole katkeroittanut aikaisemmin ammattilaiskiekkoilijan urasta haaveillutta nuorukaista. Uusi urapolku on jo selvillä.

– Minusta tulee isona e-urheiluammattilainen, muita vaihtoehtoja en ole miettinyt.

Kasperin äiti, Kirsi Savolainen on silminnähden onnellinen poikansa uudesta joukkueharrastuksesta.

Mariankatu 16:een syyskuussa avatussa Xperience Lahti -pelitilassa on yhteensä 14 pelitietokonetta, erilaisia konsoleita sekä VR-laitteet. Pelicans SB:n 10-12-vuotiaiden e-urheiluryhmän suosituin peli on Fortnite. Kuva: Sami Lettojärvi

– Mahtavaa, että olemme saaneet Lahteen tällaista toimintaa. Kasperi tulisi treeneihin vaikka joka päivä, mikäli niitä olisi mahdollisuus järjestää. Täällä hän pääsee tapaamaan kavereita, jotka puhuvat samaa e-urheilukieltä kuin hän, Kirsi Savolainen iloitsee.

Tietokone ja pelikonsolit ovat kovassa käytössä Savolaisten kotona. Pelaaminen tapahtuu pääsääntöisesti netissä kavereiden kanssa. Kirsi-äidin mukaan Kasperin peliaika on rajoitettu arkisin kahteen tuntiin, mutta viikonloppuisin aikasäännöt ovat liukuvia.

– Tämä on hänen harrastuksensa. He harjoittelevat kaveriporukalla, joten se on samalla myös sosiaalinen tapahtuma. Hän oppii pelatessaan tiimityöskentelytaitoja ja sitä, miten kaveri otetaan huomioon ja kommunikoidaan sujuvasti.

– Pojat ovat olleet toisilleen entuudestaan tuntemattomia, mutta tämä pelimaailma on yhdistänyt heidät. He osaavat iloita toistensa onnistumisista. Kyseessä on mielestäni ihan samanlainen joukkuepeli kuin mikä tahansa muukin, huomauttaa pesäpalloa nuorempana pelannut Kirsi Savolainen.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi