Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Miekkailu on turvallinen ja näyttävä laji, vaikka häviääkin suureleisyydessä teatteriversiolleen - alkeiskurssi alkaa Lahdessa viikonloppuna

Miekkailu palaa viikonloppuna jälleen lahtelaiseen urheilulajivalikoimaan, kun Lahden Kalevan alkeiskurssi alkaa.

Miekkailupuvun valkoinen väri muistuttaa kaksintaisteluista ja edelleen puku suojaa miekkailijaa. Anna Salminen (oik.) on Suomen maajoukkuemiekkailijoita. Kuva: Augusto Bizzi

Miekkailu ei katso ikää tai sukupuolta. Näyttävä länsimainen kamppailulaji on sekä historian havinaa että monipuolista liikuntaa. Viikonlopusta lähtien miekkailu kuuluu jälleen myös Lahden urheilulajivalikoimaan.

Valkoinen puku muistuttaa menneiden vuosisatojen kaksintaisteluista. Ensimmäiseen haavoittumiseen asti käydyissä kamppailuissa veri näkyi valkoisessa puvussa heti. Puku on jäljellä, mutta miekka ei ole enää terävä.

Ensimmäisistä nykyaikaisista kesäolympialaisista lähtien, 1896, miekkailu on kuulunut olympialajeihin. Urheilumiekkailussa mitataan sekä teknisiä taitoja että taktista ajattelua ja tarvitaan niin keskittymiskykyä kuin hyvää jalkatyötä.

Miekkailuottelut käydään 14 metriä pitkällä ja 1,5-2 metriä leveällä alueella. Kuva: Augusto Bizzi

Puku suojaa miekkailijaa yhä

Miekkailupuku on yhä suojavaruste. Aseeseen liittyy edelleen yksi riski: jos teräksestä tehdyn miekan terä väsyy ja katkeaa, miekkaan voi tulla jokin terävä kulma. Paksu takki pysäyttää silloin terän – ja kestää miekkailijan käytössä käytännössä ikuisuuden.

Lajin vaaroja ei kannata pelätä. Tyypillisimmät loukkaantumiset ovat muistakin lajeista tuttuja vammoja, kuten nilkka- tai polvivammoja, ja tutkimusten mukaan vakavia loukkaantumisia sattuu paljon vähemmän per harjoitustunti kuin esimerkiksi jalkapallossa, muistuttaa Suomen miekkailu- ja 5-otteluliiton varapuheenjohtaja Joonas Lyytinen.

– Itse aseeseen liittyviä onnettomuuksia tapahtuu ihan äärimmäisen harvoin. En tiedä Suomesta yhtään sellaista tapausta, ja maailmanlaajuisestikin niitä tapahtuu äärimmäisen harvoin, sanoo 20 vuotta miekkailua harrastanut Lyytinen.

Lajikulttuuri käytäntöineen ja sääntöineen lisää turvallisuutta. Säännöt kieltävät muun muassa pistämästä maskitonta vastustajaa.

Miekkailun kolmesta aseesta Suomessa selkeästi suosituin on kalpa. Kalpa ja floretti ovat pistimiä ja säilä on puolestaan lyömäase. Kaikissa on päässä painonappi.

– Kun aseella tökkää vastustajaan, nappi painuu pohjaan ja sitten sähköinen merkitsijälaite kertoo, että on tullut osuma, Lyytinen sanoo.

Kalvassa sähköinen osumarekisteröinti otettiin käyttöön jo 1936.

Herrasmiesten lajia näkee välillä televisiosarjoissa ja elokuvissa. Joonas Lyytisen mukaan Klaus Härön elokuvassa Miekkailija miekkailukohtaukset ovat varsin todenmukaisia ja näyttelijöitä kouluttivatkin oikeat miekkailuvalmentajat. Sen sijaan läheskään aina filmien suurieleiset kohtaukset eivät anna lajista oikeaa kuvaa.

–Teatterimiekkailu on ihan oma taiteenlajinsa. Ymmärtääkseni teatterikorkeakoulussa opetellaan teatterimiekkailua, jossa tarkoitus ei ole olla niinkään tehokas vaan että näyttää hyvältä lavalla.

Viime keväänä nuoret toivat Suomeen arvokilpailumitaleita: kuvan Akseli Heinämaa (oik.) alle 17-vuotiaiden MM-pronssia ja Topias Tauriainen alle 20-vuotiaiden EM-pronssia. Kuva: Augusto Bizzi

Suomessa kuntoilua ja huippu-urheilua

Suomessa miekkailu on kaikenikäisten laji. Se palvelee kuntoilumuotona ja on myös huippu-urheilua. Suomen ykkösnimi Niko Vuorinen tähtää olympialaisiin ja harjoittelee täyspäiväisesti Unkarin maajoukkueen kanssa.

Miekkailua harrastaa kaikkiaan noin 2 500–3 000 suomalaista. Viimeisten parin vuosikymmenen aikana laji on levinnyt rannikon suurista kaupungeista ympäri Suomen. Kilpailutoimintaa on eri-ikäisille. Junioreihin kaivataan lisää tyttöjä, sillä nyt enemmistö on poikia.

– Jos meillä on joskus pulaa junioreista, se on meidän oma markkinoinnin ongelma. Jos menee katsomaan puistoon 6-vuotiaita lapsia, jotka heiluvat keppien kanssa, näkee, että miekkailu on aika luontainen urheilulaji, Lyytinen naurahtaa.

Liitto otti yhteyttä lahtelaisseuroihin

Lahden Kaleva aloittaa miekkailun alkeiskurssin viikonloppuna. Miekkailua, ja myös nykyaikaista viisiottelua, on menneinä vuosikymmeninä harrastettu Lahdessakin, mutta hiljaiseloa ehti kestää niin kauan, että Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto alkoi kysellä lahtelaisseuroja avuksi.

Alkeiskurssi järjestetäänkin liiton avulla. Lahden Kalevan miekkailujaoston puheenjohtajana toimii aluksi Joonas Lyytinen. Hän ja Matias Heikkari vetävät avausviikonlopun ja Heikkari on sitoutunut valmentamaan Lahdessa kevään loppuun asti.

Suurhallissa järjestettävään starttiviikonloppuun on ilmoittautunut jo kymmenkunta osallistujaa. Tilaa on parillekymmenelle. Sen jälkeen harjoitukset jatkuvat vuoden loppuun asti kerran viikossa ja keväällä mahdollisesti kahdesti viikossa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi