Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

”Meni kuin elokuvissa” – Antti Ihamäki yllätti itsensäkin Vierumäen PM-maastoissa

Tanskan suurlupaus Anna Emilie Möller tähtää olympiamenestykseen, Johanna Peiposen käyrä osoittaa oikeaan suuntaan. Nathalie Blomqvistille Suomen ainoa henkilökohtainen mitali.

Seitsemänneksi juossut Antti Ihamäki (5) piti loppukirissä Norjan Ådne Andersenin (12) takanaan. Kuva: Juha Tanhua

Alajärven Ankkureita edustava Antti Ihamäki kuului Suomen joukkueen valopilkkuihin Vierumäellä juostuissa PM-maastokisoissa sunnuntaina.

Ihamäki oli miesten yhdeksällä kilometrillä seitsemäs. Hän jäi kisan voittaneesta ruotsalaisesta David Nilssonista 33 sekuntia.

– Meni kuin elokuvissa. Minulla ei ollut minkäänlaisia odotuksia, mutta juoksuhan kulki yllättävänkin hyvin, Ihamäki sanoi.

Ihamäen taktiikka oli selvä.

– Otin alun rauhassa ja kiristin vauhtiani loppua kohti. Odotuksiin nähden tämä oli huippusuoritus. Kisa antoi uskoa tulevaisuuteen. Minulla on harjoituksellisesti varaa kiristää ruuvia. Juoksen hallikaudella muutamia kisoja. Ensi kesän tavoitteena on juosta kymppi reilusti alle puolen tunnin, ja vitosellakin ennätyksestä pitäisi lohkaista reilusti sekunteja pois

Ihamäki opiskelee toista vuotta Jyväskylässä liikuntabiologiaa. Keski-Suomessa on kuulemma kestävyysurheilijan helppo olla.

– Viihdyn erittäin hyvin. Harjoitusolot ovat mainiot. Löytyy huippuhalli ja monipuoliset lenkkeilymaastot.

Piesasella jatkuvaa epäonnea

Miesten kisan kärki oli tasainen. Nilsson käytti yhdeksään kilometriin aikaa 27.07. Islantilainen Hlynur Andrésson ohitti hurjalla loppuspurtillaan ruotsalaisen Adhanom Abrahan aivan kalkkiviivoilla. Andrésson jäi voittajasta kaksi sekuntia.

Toiseksi paras suomalainen oli sijalle yksitoista puristanut Jaakko Piesanen. Saarijärven Pullistusta edustava Piesanen on ollut jo pidemmän aikaa varsinainen epäonnen soturi.

Odotuksiin nähden tämä oli huippusuoritus. Maastojuoksija Antti Ihamäki

Lupaava juoksija oli alkuvuodesta pitkälle kevääseen huippukunnossa. Haaveissa oli ennätysten kesä, kunnes taivas romahti alkukesästä. Piesasen kantaluu murtui ja edessä oli pitkä kuntoutus.

Tampereella lääkäriksi opiskeleva Piesanen rauhoitti kesän ajaksi tilanteen ja hän keskittyi pelkästään jalan paranemiseen. Syksyn tullen miehen vauhti on vain kiihtynyt. Piesanen oli tulossa PM-maastoihin hyvällä itseluottamuksella, mutta sitten kohtalo puuttui jälleen peliin.

– Olimme Jarkko Järvenpään kanssa viime tiistaina lenkillä ja sitten seuraavan yön aikana iski paha kurkkukipu. Vedin koko viikon sinkkiä enemmän kuin laki sallii. Sen turvin pääsin edes siihen kuntoon, että uskalsin lähteä nyt lähtöviivalle.

Matkanteko oli kaikkea muuta kuin helppoa.

– Maksimivauhdissa limaa tuli suuhun sen verran, että puolimatkassa ajattelin leikin olevan siinä. Vuosi sitten olin samassa kisassa yhdeksäs. Sitä oli tarkoitus parantaa, mutta nyt meni näin.

Piesanen työskentelee vuodenvaihteeseen asti. Sen jälkeen kaikki tarmo laitetaan treenaamiseen.

– Tavoite on rikkoa ensi kesän EM-kisojen raja. EM-skabat on kirkas tavoite, Piesanen sanoi.

Johanna Peiponen (40) jäi niukasti mitaleilta Tanskan Anna Emilie Möllerin (vas.) voittamassa kisassa. Kuva: Juha Tanhua

Peiponen mielii EM-maastoihin

Kisojen kirkkain tähti oli ennakkoon 22-vuotias tanskalainen Anna Emilie Möller. Möller viiletti Dohan MM-kisoissa naisten 3000 metrin estefinaalissa seitsemänneksi. Tanskattaren aika 9.13,46 oli 22-vuotiaiden sarjan Euroopan ennätys. Möller vei PM-maastojen 7,5 kilometrin kisan voiton.

– Tämä oli minulle loistava harjoitus. Ensi kesän tähtäin on Tokion olympialaisissa. Juoksen esteiden lisäksi myös 5000 metriä, mutta pääpaino on esteissä, EM-kisojen ehdottomiin voittajakanditaatteihin kuuluva Möller sanoi.

Suomalaisista parhaiten sijoittui Johanna Peiponen, joka pysyi kärkiletkassa lähes loppuun asti.

Peiponen tuli maaliin neljäntenä, 19 sekuntia Mölleria hitaampana.

– Juoksu oli ihan ok. Tämän kovempaa en päässyt. Tiesin ennakkoon, että kolme kovaa on edessäni. Yritin pysyä heidän vauhdissaan.

EM-maastot juostaan joulukuussa Portugalissa. Jos kutsu käy, Peiponen lähtee Lissaboniin.

– Totta kai. Mutta päätähtäin on ensi kesän yleisurheilun EM-kisoissa. Sinne on kova hinku, Peiponen sanoi.

Vetojuhta Blomqvist taipui pronssille

Nathalie Blomqvist veti 19-vuotiaiden 4,5 kilometriä koko matkan ja taipui lopussa kolmanneksi kuusi sekuntia Norja Ingeborg Östgårdille jääneenä.

– Olisin halunnut vähän apua muilta. Tein sen muille helpoksi, kun vedin koko matkan, Blomqvist viittasi SUL:n tiedotteessa kisan loppuratkaisuun, jossa Östgård ja Andrea Engesäth tulivat ohi.

Blomqvistin toiveissa on jatkaa syksyn maastojuoksuja joulukuussa EM-maastoissa. Hän harmitteli, ettei löytänyt Vierumäelle parasta virettä.

– Olin vähän väsynyt olo. Hiljattain oli sellainen olo, että tulen kipeäksi ja siksi alla oli vain yksi kova treeni.

Suomi otti pronssimitalin myös 19-vuotiaiden joukkuekilpailusta. Blomqvistin ohella joukkueessa juoksivat 10:nneksi sijoittunut Heljä-Viivi Unkila ja sijalle 13 juossut Janette Vänttinen.

Miesten 19-vuotiaiden sarjassa mestaruuden uusi Norjan Håkon Stavik. Hyvän juoksun tehnyt Mika Kotiranta oli viides jäätyään kolme sekuntia pronssimitalista.

– Se oli mukava reissu. Päivän kunto oli hyvä, kun pysyin noin hyvin kärjen kyydissä lähes koko matkan. Tuossa lopussa ei vauhti ihan riittänyt mitaliin, Kotiranta kertaili.

Lue myös: Ei mikään harmaa seinäkukkanen: Henrietta Aarnikoivu on luotsannut LCS Panthersin isoksi seuraksi
Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi