Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahtelainen lentoemäntä etsii tietään urheilualan töihin – "Aikuisiällä on vahvistunut ajatus siitä, mitä haluan tehdä"

Liikunta ja urheilu on ollut aina olennainen osa Monica Kokon elämää. Nyt Kokko kouluttautuu löytääkseen uuden uran miesvaltaisella alalla.

Vuonna 1999 Monica Kokko oli Salpausselän kisojen kisatyttö. 20 vuotta myöhemmin hän opiskelee urheilujohtamista ja valittiin Olympiakomitean ensimmäiseen Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -koulutukseen. Kuva: Katja Luoma

Salppurin kisatyttöys oli Monica Kokolle 20 vuotta sitten luontainen jatkumo, kuuluivathan Salpausselän kisat nuoren lahtelaisnaisen talvisiin perinteisiin. Jälkikäteen katsottuna se oli myös eräänlainen käännekohta.

Kun hän pääsi samana vuonna matkailualan opintoihinsa kuuluvaan harjoitteluun Finnairille, haastattelussa esille nousivat kisatytön tehtävät.

– Koin, että oli iso vaikutus sillä, että olen ollut vapaaehtoisessa tekemisessä tapahtumassa, jonka monet tunsivat, sanoo 43-vuotias Monica Kokko.

Salppurin jatkumo ei ole toki ohi vieläkään. Kokko jatkoi ensin kisatyttöjen emona ja sen jälkeen vip-tilojen emäntänä. Hän ei ole haudannut Salpausselkä-intoaan, vaikka monta rautaa on tulessa. Vuosi 2019 saattaa muodostua toiseksi käännekohdaksi, joka toivottavasti viitoittaa tietä naisjohtajaksi urheilun maailmassa.

Aikuisiällä Monica Kokko on löytänyt itsestään paitsi urheiluvaikuttajan myös yksilöurheilijan. Kilpailuvietti on herännyt eloon erityisesti squashissa. Kuva: Katja Luoma

Lentoemännän työ ei ollut haaveammatti

Harjoittelujakso ja sitä seuranneet kesätyöt Finnairilla johtivat siihen, että Kokko kiinnostui lentoemännän työstä. Esimerkiksi Finnairille tulee nykyisinkin lentoemänniksi halajavilta tuhansia hakemuksia vuosittain.

– Monet omat kurssikaverit sanoivat, että ovat aina halunneet olla lentoemäntiä. Minulle se ei ollut ollut unelma, vaan ajauduin siihen.

Se ei tarkoita, etteikö Kokko olisi nauttinut 17 viime vuodesta lentoyhtiöiden palveluksessa. Niin lentotyössä kuin myös henkilöstöasioita hoitaessa ja lentäjien simulaattorikoulutuksia suunnitellessa on kasvanut kattava ymmärrys siitä, miten iso lentoyhtiö toimii.

– Tänä päivänä en hätkähdä hirveän pienestä.

Ensimmäisessä Naiset vaikuttajina -koulutuksessa

Vapaa-aikana Monica Kokko on ollut aina aktiiviliikkuja. Aivan pienenä hän harrasti taitoluistelua ja koulukavereiden kanssa siirtyi koripallon pariin. Aikuisiällä lajeiksi ovat tulleet lentopallo, beach volley, tennis ja yhä tärkeämpi squash.

Siinä missä hän juniorina Sampo-Basketissa pelatessaan teki joukkueen talkoohommia Namika Lahden peleissä, hän on nykyisin jäsenenä kahden seuran hallituksessa ja kahdessa Kortteliliigan jaostossa.

– Aikuisiällä on vahvistunut ajatus siitä, mitä haluan tehdä. Koen, että lentotyö on nähty minun osalta ainakin osittain. Haluan haastetta. Urheilu on ollut aina niin lähellä sydäntäni. Haluan päästä tekemään sitä.

Monica Kokko ei tavoittele uutta uraa vain oman liikuntataustansa pohjalta. Hän on kasvatustieteen maisteri ja opiskellut paitsi pedagogiikkaa myös viestintää, psykologiaa ja liikuntapsykologiaa. Nyt hän suorittaa urheilujohtamisen opintoja ja on mukana ensimmäistä kertaa järjestettävässä Olympiakomitean (OK) Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -koulutuksessa.

Kisatyttöys ja lentoemännän ammatti kuulostavat, jos nyt kiertelemättä sanoo, melko naisellisilta. Ja jos pinnallisia ollaan, niin kaunis, vaalea nainen myös näyttää juuri siltä, miltä näissä tehtävissä oletetaan.

– En ole kokenut mitään syrjintää, kun olen urheilussa mukana naisena, Kokko sanoo.

Hän haluaa silti olla mukana haastamassa vanhoja oletuksia. Vaikka Olympiakomitean koulutuksesta on takana vasta ensimmäinen lähijakso, on tullut selväksi, että monet naiset ovat törmänneet ennakkoluuloihin työssään urheilun parissa.

– Salibandyssa naisvalmentajalta oli oletettu, että hän valmentaa naisia, vaikka hän valmentaa poikia, Kokko kertoo hyvin arkisen esimerkin.

Mieli avoinna monenlaisiin tehtäviin

Monica Kokko valmentaa Lahti Squashin junioreita, ja myöntää itse valmentavansa erityisen mielellään tyttöjä.

– Koska tyttöjä ja naisia on niin vähän squashissa varsinkin Lahdessa! Meidän junnujoukkueessa on yksi tyttö, ja hänessä on tosi paljon potentiaalia. Haluaisin, että hän jatkaa.

Kokko tavoittelee työuraa hallinnolliselta puolelta urheilun ja nimenomaan huippu-urheilun parista. Sinne intohimo vie.

– En pois sulje mitään. Alkuvaiheessa voisi olla kyseessä urheiluseuran täyspäiväinen tekeminen tai lajiliitto tai liikuntatoimi.

Hän uskaltaa sanoa tavoitteensa ääneen, vaikka tietää, ettei urheilualan työpaikkoja ole ylipäänsä paljoa. OK:n koulutus on antanut luottoa tulevaan.

– Välillä epäilen, että kuitenkin miehet vievät paikat. Nyt näin konkreettisesti, kuinka monta naista jo meidän koulutuksesta toimii alalla. Se on mahdollista.

Koulutusohjelmaan haki 60 naista, joista 30 valittiin mukaan. Heistä enemmistö työskentelee Kokosta poiketen urheilun parissa ja monet jopa ilman omaa kilpaurheilutaustaa. He ovat esimerkkejä siitä, kuinka ala on muuttumassa vaikkakin hitaasti.

Osa koulutusta on työskentely mentorin kanssa. Kokko yllättää haluamalla mentorikseen ehdottomasti miehen. Hän suunnittelee haastavansa itseään ja mentoriaan pohtimaan nais- ja miesjohtajuutta, mutta myöntää itsekin miettineensä, miksi hän haluaa miesmentorin.

– Olen miettinyt, kuvastaako se sitä, että miesjohtaminen on niin syvälle iskostettu urheilussa.

Vaikka naisjohtajia on urheilussa vähän, esikuva löytyy yllättävän läheltä, kisatyttö vuodelta 1970.

Leila Lepistö oli pitkään kilpailupäällikkönä Salpausselän kisoissa. Hän on loistava esimerkki naisesta urheiluorganisaatiossa. Hän teki vuosien työn ja raivasi tietä. Nyt Aino-Kaisa Saarinen tekee sitä.

– Jos johtotehtävissä on mies, näen, että siinä voisi olla myös nainen.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Monica Kokko

43-vuotias, asuu Lahdessa puolison ja koiran kanssa.

Työskennellyt Blue Onella ja Finnairilla 17 vuotta, valtaosan ajasta lentoemäntänä. Matkailualan koulutus.

Kasvatustieteen maisteri 2014, ammatillisen opettajan koulutus, nyt suorittaa urheilujohtamisen opintoja ja on Suomen olympiakomitean Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -koulutuksessa.

Kimmo Volleyn ja Lahden Verkkopalloseuran hallituksen jäsen, Kortteliliigan squash- ja tennisjaostojen jäsen.

Harrastaa monipuolisesti liikuntaa: mm. harrastelentopallo, beach volley, tennis, squash, juoksu, hiihto.

Pelaa Lahti Squashin kakkosjoukkueessa miesten kakkosdivisioonassa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi