Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahtelaispariskunta lähtee pakastimen kylmistä vesistä Havaijin kuumuuteen - "Saamme jakaa sen kokemuksen ja tuskan"

Esa Heinonen ja Katja Kallioinen tekevät historiaa ja unelmastaan totta lauantaina Ironmanin maailmanmestaruuskilpailussa Havaijilla.

Katja Kallioisen ja Esa Heinosen kotoa löytyy myös tee-se-itse-mallin kylmävesiallas, jonka Heinonen on itse tiivistänyt. Kuva: Katja Luoma

Lahtelaiset Esa Heinonen ja Katja Kallioinen tekevät todennäköisesti kotimaista triathlon-historiaa. Suomalaispariskuntaa ei tiettävästi ole aikaisemmin nähty yhtä aikaa maailman arvostetuimmassa kestävyyskoitoksessa, Ironmanin maailmanmestaruuskilpailussa Havaijilla.

Molemmat osallistuvat kilpailuun ensimmäistä kertaa. Molemmille Havaijilla kisaaminen on pitkäaikaisen unelman täyttymys ja kilpailu-uran ehdoton huippukohta.

Pariskunnan kunnioitusta mahdollisuutta kohtaan lisää tieto, että asiat olisivat voineet mennä toisinkin. Vuonna 2015 Heinonen sai aivoinfarktin, eikä voinut olla varma, pystyykö koskaan urheilemaan.

– Tämä on ollut uskomaton matka. Infarkti vei näkökyvystäni neljäsosan ja jouduin jättämään työni Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella palomiehenä. Tapahtunut vahvisti kunnioitustani elämää kohtaan. Ymmärsin, että jokainen hetki voi olla viimeinen. Jos jotain haluaa, se pitää tehdä heti, Heinonen sanoo.

Liikuntakykyyn infarkti ei vaikuttanut. Heinonen työskentelee pelastuslaitoksella liikunnanohjaajana ja sanoo olevansa kovemmassa kunnossa kuin koskaan.

– Esa osti heti toivuttuaan uuden pyörän. Se oli minullekin suuri helpotus. Olimme tavanneet vuosi ennen infarktia. Elämäntapamme kohtasivat ja olimme onnellisia. Ehdin jo pelästyä, ettemme enää voi urheilla yhdessä, Kallioinen kertoo.

Viikonloppuisin 6–7 tunnin harjoitus

Pariskunta harjoittelee kovaa, syö terveellisesti sekä kiinnittää paljon huomiota palautumiseen ja lepoon. Kallioinen sanoo urheilevansa työn ehdoilla, mutta työ ja urheilu on sovitettavissa hyvin yhteen, kun valmentaja tietää tarkalleen, missä mennään.

– Esa valmentaa minua. En pystyisi olemaan kenenkään muun valmennuksessa. Reissaan työssäni paljon Suomessa ja ulkomailla. Joka viikko on erilainen, ja harjoitukset rytmitetään viikon mukaan. Jos olen väsynyt, minun ei tarvitse näytellä vahvempaa kuin olen. Esa tietää sanomattakin, jos pitää keventää.

Kotona pääsee myös pyörälenkille. Kuva: Katja Luoma

Säännöllistä päivätyötä tekevä Heinonen suunnittelee oman harjoitusohjelmansa. Kumppanin ohjelma syntyy yhteistyönä. Molempien ollessa kotona pariskunta harjoittelee usein yhdessä.

– Yleensä viikonloppuisin on enemmän yhteistä aikaa. Silloin saatamme tehdä laadukkaan 6–7 tunnin harjoituksen, Heinonen sanoo.

Saksalassa poljetaan vierekkäin kuntopyörää ja katsotaan samalla Netflixiä.

– Pidämme molemmat tällaisesta elämästä. En tunne jääväni mistään paitsi. Juon ystävien seurassa viiniä, mutta baareissa en tykkää käydä. Minulle tärkeitä asioita ovat ystävät ja läheiset, liikunta ja lepo sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino. Vahvuudella, joka kumpuaa tästä elämäntavasta, pystyn olemaan tukena myös toisille ihmisille, Kallioinen toteaa.

Harjoittelu on kilpailua tärkeämpää

Kallioinen sanoo, että pariskuntaa liikuttaa ainoastaan sisäinen halu.

– Emme urheile näyttääksemme ulkoisesti hyvältä tai yrittääksemme olla parempia kuin muut.

Heinonen rakastaa päivittäisiä rutiineja, joihin kuuluu aikainen nukkumaanmeno ja varhainen herääminen.

– Tämä on hyvin kokonaisvaltaista hommaa, mutta tällainen elämä tuntuu minulle luontaiselta.

Heinosen motto kuuluu, että matka on tärkeämpi kuin määränpää. Kilpailu on harjoittelun määränpää. Havaijin Ironman on ei kuitenkaan ei pariskunnalle kilpailu kilpailujen joukossa.

– Pääsy sinne yhdessä on meille unelmien täyttymys. Saamme jakaa sen kokemuksen ja tuskan, Kallioinen hymyilee.

Havaijin kuumuuteen kaksikko on varautunut harjoittelemalla kahden viimeisen kuukauden aikana sisätiloissa talvivetimissä.

– On tehty kuumia ja pitkiä treenejä ilman puhaltimia pipo päässä ja saunottu pitempiä aikoja, paremmin viileissä vesissä viihtyvä Heinonen vahvistaa.

Ironmanin maailmanmestaruuskilpailu Havaijilla lauantaina 12. lokakuuta.

Ketkä?

Triathlonistit

Esa Heinonen

Syntynyt Nastolassa 1965.

Ollut Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella palomiehenä 25 vuotta ja vuodesta 2016 liikunnanohjaajana.

Koulutus: palomiehen, liikunnan ja valmentajan ammattitutkinto sekä avoimessa yliopistossa urheiluravitsemuksen perusopinnot.

Edustaa X-tri Lahtea, jossa myös valmentaa.

Lunasti paikan Havaijin MM-kisoihin lokakuussa 2018 Barcelonassa sijoittumalla 50–54-vuotiaissa kolmanneksi täydellä matkalla ajalla 9.39.34.

Harrastanut triathlonia jo 1980-luvulla. Useita SM-mitaleita eri matkoilta.

Harrastaa astangajoogaa, meditaatiota ja pranayamaa, joka on joogaan kuuluva hengitysharjoitus.

Katja Kallioinen

Syntynyt Helsingissä 1973.

Territory manager yrityksessä Medtronic, jossa edustaa invasiivisen kardiologian tuotteita.

Koulutukseltaan sairaanhoitaja.

Edustaa X-tri Lahtea ja toimii seuran hallituksen puheenjohtajana.

Selvitti tiensä MM-kisoihin voitettuaan elokuussa 2019 Tallinnan täyden matkan Ironman-kilpailun 45-49-vuotiaiden sarjan ajalla 10.21.28.

Useita SM-mitaleita eri matkoilta.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi