Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Miten Veikkauksen monopoliaseman purkaminen vaikuttaisi suomalaiseen urheiluun?

Olympiakomitean Salonen pelkää, että purku murentaisi suomalaisen liikunnan järjestökentän. Jääkiekkoliiga olisi potentiaalinen hyötyjä, epäilee puolestaan Kärppien toimitusjohtaja.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen Veikkauksen monopoliaseman purkaminen lisäisi todennäköisesti ongelmapelaamisen haittoja. Kuva: Risto Aalto

"Veikkauksen monopoliaseman purkaminen murentaisi suomalaisen liikunnan ja urheilun järjestökentän. Suomessa Veikkaus tulouttaa pelikatteestaan valtion kautta jaettavaksi noin 70 prosenttia, Ruotsissa luvan saaneet peliyhtiöt maksavat 18 prosenttia katteestaan rahapeliverona. Jos meillä siirryttäisiin Ruotsin tapaan peliyhtiöiden lisenssijärjestelmään, pelaamisen pitäisi kasvaa merkittävästi, että suomalaiseen urheiluun saataisiin sama määrä rahaa kuin nyt. Ongelmapelaamisen haitat todennäköisesti lisääntyisivät ja muutenkin se olisi niin vastuuton malli, että minun on vaikea nähdä sen menevän täällä läpi."

Mikko Salonen
Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja

”En lähde spekuloimaan. Suomessa lainsäädäntö on selkeä ja lainsäätäjät johtavat keskustelua. Me keskitymme niihin asioihin, mihin voimme itse vaikuttaa. Meillä on Veikkauksen kanssa erittäin hyvä kumppanuus. Palloliiton noin 30 miljoonan euron budjetista 2,1 miljoonaa tulee veikkausvoittovaroista yleisavustuksena. Lisäksi teemme Veikkauksen kanssa kaupallista yhteistyötä. Veikkaus on yksi pääyhteistyökumppaneistamme."

Marco Casagrande
Palloliiton pääsihteeri

”Jääkiekkoliiga ja sen suurimmat seurat olisivat varmasti potentiaalisia hyötyjiä. Kymmenen vuotta sitten Kärpät pystyi kilpailemaan palkoissa ruotsalaisseurojen kanssa, mutta enää emme pysty. Siihen on nähdäkseni kaksi syytä: Ruotsissa SHL-liigan mediaoikeuksista saama korvaus on kasvanut selvästi enemmän kuin Suomessa ja toinen tekijä liittyy pelimonopolin vapautumiseen. Ruotsalaisten seurojen liigalta vuosittain saama korvaus on nelinkertainen Suomeen verrattuna. Suomessa lainsäädäntö on peliasioissa kuitenkin eri ja sen mukaan mennään. Veikkauksen monopolin purkaminen ei ole asia, mikä olisi noussut Liigan johtoryhmässä agendalle."

Tommi Virkkunen
Oulun Kärppien toimitusjohtaja

”Karaten kaltaiselle pienelle ja epäkaupalliselle lajille se olisi riski – uudistuksen kautta avautuvia hyötyjä on vaikea nähdä. Veikkausvoittovaroista Karateliitolle tuleva 263 000 euron yleisavustus on 35–40 prosenttia liiton vuosibudjetista. Jos se tuki pienenisi oleellisesti, lajin rakenteet murenisivat ja se vaikuttaisi väistämättä kansainväliseen menestykseen. Koko toiminta pitäisi luoda uudelle pohjalle, ja nimenomaan kaupallisuuden, ei urheilun ehdoilla. Huippu-urheilu voisi näyttäytyä pelkkänä kulueränä. Vaikka lajiliittoja on helppo mollata, ovat ne välttämätön osa urheilua."

Anssi Kaltevo
Karateliiton toiminnanjohtaja

Tapio Neva
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi