Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Yhdistetyn maajoukkue aloittaa alppimajaharjoittelun Pajulahdessa

Valmistautuminen Pekingin olympialaisiin ja korkealla kilpailemiseen alkaa jo nyt. Pajulahdessa urheilijat voivat harjoitella 1 750 metrissä eli olympiakorkeudessa.

Jännä nähdä, mitä alppimaja vaikuttaa, tuumi Eero Hirvonen, josta otettiin verinäytteitä yhdistetyn maajoukkuetestien yhteydessä Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen testilaboratoriossa Jyväskylässä. Kuva: Marko Kauko

Suomen yhdistetyn maajoukkue aloittaa tällä viikolla alppimajaharjoittelun. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhdistetyn maajoukkueurheilijat hyödyntävät alppimajoja.

Kuuden hengen maajoukkue leireilee Lahden Nastolassa liikuntakeskus Pajulahden uusissa alppimajoissa viisi vuorokautta ennen siirtymistään ulkomaan leirille Ramsauhun. Mikäli mukaan Itävaltaan ehtii kaksi Iso-Britanniasta tilattua alppitelttaa, niitä testaavat aluksi joukkueen kovimmat hiihtäjät Ilkka Herola ja Eero Hirvonen.

– Aloitamme hyvissä ajoin valmistautumisen Pekingin olympialaisiin 2022. Siellä kilpaillaan poikkeuksellisen korkealla. Meidän lajissa korkein paikka, Seefeld, on 1 200 metrissä, mutta Pekingissä kilpaillaan jopa 1 750 metrissä. Sinne pitää ehdottomasti rakentaa hyvä valmistautuminen pitkällä aikajänteellä, perusteli päävalmentaja Petter Kukkonen maajoukkueen testatessa Jyväskylässä.

Alppimajoissa oleskelu kohentaa urheilijoiden veriarvoja ja nopeuttaa sopeuttamista ohueen ilmanalaan.

– Tärkeintä olisi saada elimistö tottumaan kilpailukorkeuteen. Se on ykkösprioriteetti, Kukkonen tähdensi.

Harjoittelua ulkona ja myös alppimajassa

Pajulahdessa urheilijat voivat paitsi asua alppimajahuoneissa myös treenata yhdessä niistä.

– Yksi huoneista on rakennettu harjoittelua varten. Sinne on asetettu kilpailukorkeus, 1 750 metriä, ja siellä on juoksumatto, skiergo ja soutulaite. Teemme iltapäivän kestävyysharjoituksista puolet ihan normaalisti ulkona merenpinnan tasolla ja tulemme jatkamaan viimeisen puolikkaan alppimajassa.

On hyvä alkaa totuttautua siihen, mikä tilanne tulee Pekingissä olemaan. Eero Hirvonen

Alppimajoja on pidetty eettisesti arveluttavina, koska niistä voi saada liki samanlaisen hyödyn kuin doping-aineista. Kiellettyjä ne eivät kuitenkaan ole.

– Jossain vaiheessa oli paljon puhetta, että alppimajat olivat monen mielestä harmaalla alueella ja niitä poistettiin Suomessa käytöstä. Samaan aikaan kuitenkin kaikki muut huippu-urheilijat käyttävät niitä. Suomessa on oltu silläkin tavalla vähän kilttejä. Minusta alppimajat ovat tervetullut lisä suomalaiseen huippu-urheiluun, Kukkonen pohti.

Välivuosi arvokisoista käytetään hyväksi

Alkavalla kaudella pohjoismaisessa hiihtolajeissa ei ole arvokisoja, joten välivuosi antaa mahdollisuuden tehdä rohkeita kokeiluita myös yhdistetyssä. Ramsaussa ensi maanantaina alkavan reilun viikon leirin jälkeen alppimajakokeilu jatkuu vuodenvaihteessa.

– Olemme valinneet neljä, viisi alppimajajaksoa vuodessa. Kun esimerkiksi ensi vuoden alussa menemme Val di Fiemmen maailmancupin kisoihin, menemme ensin Passo Lavazeen 1 800 metrin korkeuteen kuudeksi päiväksi ja pojat ovat sitä ennen kotona viikon alppiteltassa. Saamme sillä lailla demonstroitua yhden valmistautumisen Pekingin olympialaisiin jo kahta vuotta aikaisemmin, Kukkonen kertoi.

Mikäli kokemukset ovat hyviä, alppitelttoja tilataan lisää seuraavaksi kaudeksi.

Alppimaja on Hirvoselle uusi kokemus

Hyvänä hiihtäjänä tunnetulle Hirvoselle alppimaja tai -teltta on uusi kokemus. Hänenkin mielestään nyt on hyvä aika tehdä kokeiluja.

– Mielenkiintoista nähdä, miten se oikeasti vaikuttaa: onko ihan poikki saman tien vai miten siinä käy. Minulle ensimmäiset harjoitukset korkealla eivät yleensä ole olleet mitään helpoimpia. On hyvä alkaa totuttautua siihen, mikä tilanne tulee Pekingissä olemaan, koska siellä ollaan aika paljon korkeammalla kuin missä yleensä olemme, hän aprikoi.

Makaavan urheilijan ylävartalon peittävä alppiteltta mahtuu helposti yhteen matkalaukkuun. Suomessa alppimajoja ja -telttoja ovat viime aikoina käyttäneet muun muassa maajoukkuekävelijät.ät.

Yhdistetty

A-maajoukkue 2019–2020

Ilkka Herola, Puijon Hiihtoseura.

Eero Hirvonen, Jyväskylän Hiihtoseura.

Wille Karhumaa, Ounasvaaran Hiihtoseura.

Leevi Mutru, Lahden Hiihtoseura.

Arttu Mäkiaho, Kainuun Hiihtoseura.

Perttu Reponen, Kiteen Urheilijat.

Erkki Kinnunen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi