Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo: "Osaan olla Venäjällä kuin venäläinen"

Tuomas Sammelvuo vie kokonaisvaltaisen ideologiansa ajatuksia uuteen ympäristöön. "Tokion olympiakisat ovat kovin kaukana ensi kesänä. Tiedän, että Venäjän pitää voittaa mitali, mutta tekemätöntä työtä on valtavasti."

Tuomas Sammelvuo nähdään lentopallon EM-kisoissa valmentamassa Venäjää. Kuva: Markus Karjalainen

– Urheilussa ei voi koskaan tietää mitä seuraava päivä tuo tullessaan.

– Seuraavaan päivään voi kuitenkin aina valmistautua hyvin, miettii valmentaja Tuomas Sammelvuo, 43, joka otti urallaan keväällä harppauksen eteenpäin.

– Tein 26 vuotta pelaajana ja valmentaja töitä suomalaisen lentopallon eteen mitään säästämättä. Kun sain mahdollisuuden edetä urallani, niin en voinut kieltäytyä siitä, sanoo valmentaja Ljubljanassa Venäjän edustuspaita päällään.

Eri lajeja on vaikea arvottaa, mutta Sammelvuo on päässyt hyvin monen mittarin mukaan lähimmäksi maailman kärkeä kuin kukaan suomalainen valmentaja koskaan.

Yleisesti puhutaan Sammelvuon lentopallosta.

Venäjän-vuodet tuovat arvovaltaa

Venäjällä on aloitettu hallittu muutos valmentajan toivomaan suuntaan.

– Ulkomaalaisena olen suurennuslasin alla päivästä toiseen, mutta olen pystynyt keräämään kuuden Venäjän-vuoteni aikaan reppuun paljon kiviä.

– Pienet tuulet eivät heittele minua. Niitten kivien verran on tullut arvovaltaa. Muuten en valmentaisi maajoukkuetta.

Sammelvuo pelasi kaksi ja puoli vuotta Venäjällä ja nosti viime keväänä kolmen vuoden projektissaan ison maankin mittapuulla syrjäisen Kemerovon Mestarien liigaan.

– Osaan puhua ja kirjoittaa venäjää. Osaan olla Venäjällä kuin venäläinen.

– Maan lentopalloliitto ja urheiluministeriö halusivat minut valmentajaksi ja myös miettimään parannuksen kohteita. Esimerkiksi liigan sarjaohjelma on rukattu palvelemaan Tokion olympiakisoja.

Uudessa maajoukkueessa Sammelvuo on löytänyt paljon pieniä ja isojakin asioita, joita Venäjän toimintatapaan ei ole kuulunut.

– Joukkue pelaa niin kuin se valmistautuu. Olemme käyneet venäläisten kanssa kaiken läpi: pukeutumisen, syömisen, matkustamisen, lihas- ja lääkintähuollon...

– Suomessa oltiin monessa jutussa edellä, joten voin viedä entisestä työstäni paljon uutta mukanani. Sanoisin, että kehitän venäläisille lentopalloilijoille kokonaisvaltaista lajikulttuuria.

Tärkeintä eivät ole vain voitot

Sammelvuon johtava ajatus on kehittää Venäjän maajoukkuetta pitkällä tähtäimellä. Hän puhuu jatkuvasta prosessista.

– Lentopallo on tulosurheilua, mutta yhden pelin voitto ei ole maailman tärkein juttu. Se on pelaajien ja pelin kehittäminen koko ajan.

– Tokion olympiakisat ovat kovin kaukana ensi kesänä. Tiedän, että Venäjän pitää voittaa mitali, mutta tekemätöntä työtä on valtavasti.

– Voittamista korostetaan ylipäänsä liikaa. On ihan absurdia, että sanotaan toisen joukkueen haluavan voittaa enemmän kuin muiden. Kaikki haluavat kentällä voittaa, mutta voiton saavuttamiseen mietittävä tie on tapa, jolla menestyy illasta toiseen.

– Katsoin yhden tutkimuksen, jonka mukaan 43 prosenttia eristä päättyy kahden pisteen erolla. Pelit ovat usein hyvin pienistä asioista kiinni.

– Ratkaisupisteiden voittaminen ei ole halusta kiinni vaan harjoitelluista asioista.

Edessä muutto Pietariin

Maajoukkueen pestin lisäksi Sammelvuon elämä muuttuu, sillä hän vaihtaa Kemerovon Pietariin aloittaessaan Zenitin päävalmentajana.

– Tein kolmen vuoden sopimuksen Zenitin kanssa.

Lentopallossa vuodenkulku on erittäin kiireinen. Maailman parhaat maat pelaavat hyvin paljon, ja Venäjä lähtee lähes suoraan EM-kisoista Japaniin World cupiin.

Markus Karjalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi