Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lotilan koulun kuntosalissa on käynyt olympiavoittajia ja maailmanmestareita: "Oli kova kynnys tulla salille ensimmäistä kertaa"

Painonnoston taso oli 1970-luvulla Lahdessa niin kova, että maailmanennätystä saatettiin yrittää piirinmestaruuskisoissa.

Taito Haara kävi maanantaina muistelemassa Lotilan koulun salilla millaisia painoja pian 50 vuotta täyttävällä salilla on nostettu. Kuva: Juha Peurala

Kaarlo Kangasniemi aiheutti Suomessa painonnostokuumeen voitettuaan Suomen ainoan kultamitalin Méxicon olympialaisissa 1968.

Lahdessa perustettiin seuraavana vuonna painonnoston erikoisseura Lahden Atomi. Atomi kasvoi nopeasti yhdeksi Suomen kärkiseuroista ja sen kotisalilla Lotilassa kolisi kovasti.

– Atomissa oli parhaimmillaan 150 jäsentä, ja kun jonnekin Pertunmaalle mentiin kisoihin, meitä saattoi olla 40, muistelee kolminkertainen Suomen mestari Reijo Hokkanen.

Lotilan voimailusalissa aikuiset miehet nostivat rautaa niin, että nuorempia hirvitti.

– Oli kova kynnys tulla salille ensimmäistä kertaa. Täällä oli karun kokoisia ukkoja siihen aikaan, sanoo Markku Nykänen, joka päätti uransa Lahden MM-kisoissa 1998.

Nykänen treenasi Lotilan salilla ensimmäisen kerran 1979.

– Toivoin vain, että loppuisi pian ja pääsisin pois, mutta nopeasti sen kerran jälkeen aloin viihtyä salilla.

Ilpo Lindberg, Markku Nykänen, Reijo Hokkanen, Kari Vuorinen ja Taito Haara ovat paikallisia voimailijoita, joille Lotilan kuntosalilla on ollut tärkeä paikka elämässä. Kuva: Juha Peurala

Lotilassa rautaa kolistelivat 1970-luvulla Hokkasen ja Nykäsen lisäksi muun muassa sellaiset tekijät kuin Taito Haara, Kari Härkönen, Tapio Kinnunen, Hannu Perenius, Juhani Salakka, Ari Välimaa ja Markku Walamies.

Urheilijat sparrasivat ja valmensivat toisiaan.

– Neljästä viiteen kertaan viikossa treenattiin. Toinen valvoi toisen suoritusta ja ehdotti, mitä voi mahdollisesti parantaa, Hokkanen kertoo.

Taso oli kova.

– Jos Lahdessa nosti 1970-luvulla piirinmestariksi, oli jo lähellä SM-mitalia, Atomin puheenjohtaja Ilpo Lindberg muistelee.

Hokkasen mukaan 1970-luvun alkupuolen Ruotsi-maaottelussa viisi edustajaa eli puolet Suomen joukkueesta oli Atomista.

Lotilassa piirin kisoissa saatettiin yrittää maailmanennätystä. Painonnostoliiton tuoreimmassa Tempaus-lehdessä muisteltiin, kuinka Haara yritti helmikuussa 1975 passittaa Neuvostoliiton Pavel Pervushinin 110-kiloisten tempauksen maailmanennätyksen historiaan. ME-lukema 178 jäi haaveeksi, mutta Pohjoismaiden ennätys 170 kiloa syntyi.

Sunnuntaina 8.9.2019 Lotilan salin avaamisesta on kulunut 50 vuotta. Kuva: Juha Peurala

Lotilassa kävi kisaamassa maailmanmestareita ja olympiavoittajia, kuten Neuvostoliiton Anatoli Pisarenko, Jurik Vardanjan ja Juri Zaharevitš.

Aulis Piilonen oli kansainvälinen tuomari ja treenasi täällä. Hänellä oli hyvät suhteet itään. Eihän se ollut temppu eikä mikään neuvostonostajilla tulla junalla Lahteen, muistelee Lotilan salin valvojana vuodesta 1971 toiminut Kari Vuorinen.

Suomen maajoukkue valmistautui vuoden 1972 Münchenin olympialaisiin leireilemällä Lotilassa suurimpana tähtenään Kaarlo Kangasniemi. Kisojen raskaaseen sarjaan (110 kg) osallistui Taito Haara Lahdesta.

– Silloin oltiin hetken ammattilaisia. Kisoihin valitut saivat töistä kuukauden vapaata kisoihin valmistautumista varten, Haara muistelee.

Hän jäi Münchenissä punnerruksessa ilman tulosta. Neljä vuotta myöhemmin Montrealissa lahtelainen oli kymmenes.

Haara voitti vuonna 1977 ensimmäisenä suomalaisena voimannoston maailmanmestaruuden. Hän teki useita Euroopan ennätyksiä, ja oli ensimmäinen suomalainen, joka nosti jalkakyykyssä 400 kiloa. Huippuvuosinaan Haara harjoitteli Lotilassa.

– Tällä salilla oli valtavan suuri vaikutus. Kävin täällä aamulla ennen töitä, ja töiden jälkeen saatoin käydä myöhälläkin.

Haara oli aikanaan mahdollisesti maailman vahvin rikoskomisario, mutta ei sanojensa mukaan ratkonut rikoksia salilla.

– Työaikana en käynyt harjoituksissa, mutta kai ne asiat kuitenkin mielessä pyörivät. Sen muistan, että jonkun kerran kävivät hakemassa täältä töihin.

Aleksandr Karelin on vieraillut myös Lotilan salilla. Kuva: Matti Salmi

Lotilan kuntosali täyttää sunnuntaina 50 vuotta, mutta toisinkin olisi voinut käydä.

– Sali on uhattu sulkea useamman kerran. 1980-luvun vaihteessa sulkemista väläytettiin ensimmäisen kerran ja 2000-luvun lopulla kaupunginhallitus päätti jo lopettaa salin. Saatiin vietyä asia valtuustoon ja äänin 43–13 toiminta sai jatkua, muistelee Kari Vuorinen, 71.

Sali remontoitiin nykyiseen asuunsa 2010–12. Kuntosalin vieressä olleet painitilat muutettiin remontin myötä Lotilan koulun opetustiloiksi.

– Käyttäjien mielestä tämä on edelleen ok, vaikka tila remontin jälkeen tuntuikin alkuun pieneltä. On siistit pinnat ja uusia välineitäkin tuli, Vuorinen kertoo.

Lotila ei edusta alan hi-techiä, vaan näyttää ja tuntuu hyvin perinteiseltä punttisalilta. Sen käyttäminen on ollut alusta asti maksutonta.

– Haluan, että tämä säilyykin maksuttomana. Opiskelijoilla ja muilla vähävaraisilla pitää olla mahdollisuus kuntoiluun.

Yksi maksuttomuuden mahdollistajista on Vuorinen ja kollegansa Jyrki Salonius, jotka valvovat salia ilman korvausta.

– Olen eläkkeellä. Tämä on minulle harrastus. Iso kiitos kaupungille, että on pitänyt salin maksuttomana.

Lotilan kuntosalilla oli valtavan suuri vaikutus Taito Haaran urheilu-uraan. Kuva: Juha Peurala

Vuosien saatossa salia ovat hyödyntäneet tavallisten veronmaksajien lisäksi monien urheilulajien huiput, kuten edesmennyt maajoukkuelentopalloilija Mauri "Moukari" Leppänen, voimannoston yhdeksänkertainen maailmanmestari Jarmo Virtanen ja mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen. Suomalaisen painin tulevaisuuden nimi Arvi Savolainen aloitti uransa Lotilan salilla. Nyrkkeilysalikin Lotilassa oli.

Valvoja Vuorisen mukaan Lotilassa on käynyt myös Siperian karhuna tunnettu kreikkalais-roomalaisen painin raskaan sarjan kolminkertainen olympiavoittaja ja yhdeksänkertainen maailmanmestari Aleksandr Karelin.

– Olympiavoittaja Jouko Salomäki oli samaan aikaan täällä. Olivat seuraamassa Ahkeran paineja. Karelinilla oli valtava syli ja tennispallo rutistui hänen kourassaan rusinaksi, Vuorinen muistelee.

Lotilan kuntosalilla, Lotilan koululla, kahvitellaan salin 50-vuotisjuhlan merkeissä 8.9. kello 12 alkaen.

Lue myös: "Väitän, että olen Suomen vahvin kassa" – Instagramin Kassahihnamiehenä tunnettu painonnostaja rikkoo ennätyksiä
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi