Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Mikko Leppilampi myöhästyi taktisesti julkkisajosta Valtteri Bottas Duathlon -tapahtumassa – Kisassa ensimmäistä kertaa alle kouluikäisten juoksuosuus

Valtteri Bottas Duathlon starttasi sähköpyöräajolla. Juniorit Akseli Mikkonen (rivissä vasemmalla) ja Eelis Mikkonen (oikealla) haastoivat entiset ammattilaiskiekkoilijat. Kuvassa Niko Kapanen (toinen vasemmalta) ja Niklas Bäckström (toinen oikealta) veljesten välissä. Ari Vallin piti perää. Kuva: Ronja Koskinen

Valtteri Bottas Duathlon järjestettiin sunnuntaina kolmannen kerran Lahden Nastolassa Pajulahden liikuntakeskuksella ja lähimaastossa. Julkisuuden henkilöihin vahvasti nojaavan urheilutapahtuman avausunumerona järjestettiin julkkisten Tunturin sähköpyöräosuus. Se sai lopulta huvittavia piirteitä.

Duathlonin pyöräosuuden "koeajajiksi" oli ilmoitettu näyttelijä Mikko Leppilampi ja entiset ammattijääkiekiekkoilijat Niklas Bäckström, Niko Kapanen ja Ari Vallin.

Viisi minuuttia ennen lähtöä Leppilampi ilmoitti myöhästymisestä. Järjestäjä reagoi tilanteeseen nopeasti. Lätkäjätkiä lähtivät haastamaan Tunturin liiketoiminnan vetäjän Riku Mikkosen teini-ikäiset pojat Aleksi ja Eelis.

Voiton ajossa vei Aleksi ja veljensä Eelis tuli hyvänä kakkosena. Jääkiekkoilija Niko Kapanen putosi viime metreillä ensimmäiseltä sijalta kolmanneksi ajettuaan väärään suuntaan maalin kohdalla.

Leppilampi saapui paikalle juuri sopivasti ajon päätyttyä.

– Myöhästyminen oli taktista. Menen vielä vetämään duathlonin, niin tämä olisi ollut rankka veto ennen sitä, Leppilampi kertoi ESS:lle.

– Tässä on urheilijoiden ja taiteilijoiden ero, Bäckström naljaili Mikko Reitin haastatellessa häntä ajon jälkeen.

Julkkisajoa oli seuraamassa vain kourallinen ihmisiä. Yhdentoista aikaan kisa-alueella kävi jo melkoinen vilske.

Mikko Leppilampi ja Niko Kapanen. Kuva: Ronja Koskinen

Joukkueduathlon tuli ohjelmaan uutuutena

Tänä vuonna Valtteri Bottas Duathlonissa oli huomioitu lapsiperheitä vielä aiempia vuosia enemmän.

Bottaksen nimeä kantavassa juoksua ja pyöräilyä yhdistävässä kilpailussa kisattiin ensimmäistä kertaa myös Mini Bottas -juoksukilpailussa, johon otti osaa kymmeniä lapsia. Järjestäjän mukaan lapsille järjestettyä kilpailua oli toivottu paljon.

Maaliviivan ylitti ensimmäisenä Oliver Leppänen, 7. Hänen kaulaansa kultaisen mitalin pujotti Emilia Bottas.

200 metrin spurtti oli tarkoitettu alle 7-vuotiaille, mutta kisajärjestäjät eivät olleet turhan tarkkoina ikärajoista leikkimielisessä kilpailussa. Nuorin osallistujista oli hädin tuskin kahtakaan vuotta. Kaikki kisaan osallistuneet saivat mitalin.

– Hyvältä tuntuu. Matka oli kyllä liian lyhyt. Lähtiessä jännitti, Oliver kertoi tunnelmistaan.

Juoksuun sai osallistua ilman ennakkoilmoittautumista. Myös Oliver oli lähtenyt kisaan viime hetkellä veljensä Kasper, 5, kanssa.

Tapahtumassa oli aiemmilta vuosilta tuttujen naisten-, miesten- ja perhesarjan lisäksi uutena sarjana joukkueduathlon. Aikuisten sarjoissa juostaan ensin viiden kilometrin matka, pyöräillään 20 kilometriä ja juostaan lopuksi kolme kilometriä. Perheduathlonissa juoksumatkat ovat puolitoista kilometriä ja pyöräily viisi kilometriä.

Kisa-alueella oli myös yhteistyökumppaniyritysten ylläpitämiä urheilupisteitä, jotka olivat kovassa käytössä.

Miesten kisaan ilmoittautui ennakolta 111 miestä, mikä oli tapahtuman tähänastinen ennätys. Naisia oli ilmoittautunut 26, joukkueita 14 ja perheitä 27.

Serkukset Emmi Riissanen (vas.) ja Ilona Pelli hyppelemässä. Taustalla Lumi Riissanen, joka teki kärrynpyöriä. Kuva: Ronja Koskinen

Hyväntekeväisyyttä Nastolan nuorille

Tapahtuman tuotoista oli etukäteen sovittu summa 14 610 euroa Nastolan alueen nuorisotyölle.

Kisaa ennen Westpron toimitusjohtaja Heikki Schemeikka kasvatti pottia. Naisten sekä miesten sarjojen voittoaikojen alituksista hän lupasi lisää 1 500 euroa kummastakin. Lisäksi mikäli Valtteri Bottas alittaa oman aikansa, summa nousee vielä 2 000 eurolla.

Kannustimet toimivat ja lopullinen hyväntekeväisyyssumma kasvoi 5 000 eurolla 20 000 euroon. Lisäpotin kohdennuksesta sovitaan vielä erikseen.

Alkuperäisellä lahjoituksella hankitaan liikkuvan nuorisotyön tila, matkailuauto, johon nuoret voivat tulla viettämään aikaa toistensa ja nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Lahden kaupungin nuorisopalveluiden Nastolan alueesta vastaava palvelupäällikkö Virpi Rantanen vastaanotti päivän päätteeksi lahjoituksesta sekin nastolalaisten nuorten Emil Lehtisen, Otto Huhdin ja Niia Kettusen kanssa.

– Olemme Lahden nuorisotyössä iloisia ja otettuja. Tänä vuonna lahjoitus menee ilmeisesti ensimmäistä kertaa kotimaiseen kohteeseen, Rantanen kertoi aiemmin.

– Liikkuvaan nuorisotyöhön tarkoitetun matkailuauton osto on ollut suunnitelmissamme jo jonkin aikaan. Lahjoituksen ansiosta voimme ostaa paremman auton.

Liikkuva nuorisotila tulee tarpeeseen, sillä Nastola on maantieteellisesti pitkä ja hajanainen. Auto tavoittaa nuoria eri puolilta Nastolaa ja myös muuta Lahtea. Siellä voi juoda kahvia ja teetä, keskustella ja pelailla erilaisia pelejä.

Liikkuvasta nuorisoautosta on hyviä kokemuksia viime kesältä, kun alueella kokeiltiin Aseman Lapset -yhdistyksen autoa. Se tavoitti yli tuhat nuorta.

– Auto tilana mahdollistaa syvällisempiä kohtaamisia kuin joku luokkahuone tai muu iso tila. Ensin aloitetaan "mitä kuuluu"-jutuista, mutta pikkuhiljaa keskusteluissa päästään syvemmälle, Rantanen sanoi.

Rantasen mukaan nuorisotyöntekijät kohtasivat autossa sellaisia nuoria, jotka eivät olleet aiemmin olleet nuorisotyön piirissä.

Valtteri Bottas Duathlon houkutteli paikalle ennätysyleisön, arviolta yli 4 000 vierasta.

Muokattu kello 20.13: Lisätty päivitetty tieto hyväntekeväisyysummasta ja tapahtuman yleisömäärästä.

Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi