Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Olympiavoittaja piiskaa itseään: ”Jos tulosta ei tule, syyllinen löytyy vessan peilistä”

Satu Mäkelä-Nummela hamuaa Hollolasta paikkaa Tokioon. Kotikisat sytyttävät suomalaisampujat.

Lari Pesonen, Satu Mäkelä-Nummela ja Matias Koivu ovat valmiina rikkomaan kiekkoja Hälvälän radalla. Kuva: Ronja Koskinen

Jos Satu Mäkelä-Nummela, 48, ampuu Hälvälän maailmancupissa omalla tasollaan, hän suuntaa vuoden päästä neljänsiin peräkkäisiin olympialaisiinsa.

Se olisi kova temppu. Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustava Mäkelä-Nummela ei tule pääsemään kotikisassaan helpolla, sillä Hollolaan saapuu tukku maailman kärkiampujia. Heillä kaikilla on sama tavoite: hankkia paikka Tokion olympialaisiin.

– Jokaisella ampujalla on tavoitteena olympiapaikka. Se, joka muuta sanoo, valehtelee, vuoden 2008 olympiavoittaja linjaa.

Mäkelä-Nummelan kausi on tähän asti ollut mukiinmenevä, vaikka paikka Tokioon on yhä saavuttamatta. Orimattilalainen tähtäsi jo maaliskuun Meksikon maailmancupissa peruskilpailun maailmanennätyksen 123.

Finaali ei sitten enää sujunutkaan onnellisten tähtien alla.

Talkoolaiset ovat paiskineet Hälvälän ampumaradalla pitkää päivää, jotta kaikki olisi valmista, kun kisat pyörähtävät tällä viikolla toden teolla käyntiin.

– Kiekot näkyvät hienosti. Radoissa ei ole mitään vikaa, vaan ne ovat huippukunnossa. Jos tulosta ei synny, niin syyllinen löytyy vessan peilistä, Mäkelä-Nummela sanoo tutun räväkkään tyyliinsä.

Lari Pesosen kesän ammunnat eivät ole sujuneet vaikeuksitta. Kuva: Ronja Koskinen

Jos eurooppalaiset ampujat eivät Hälvälästä onnistu olympiapaikkaa hankkimaan, heille siunaantuu siihen silti vielä kaksi mahdollisuutta. Syyskuun Italian EM-kisoissa ja ensi vuoden toukokuun Ranskan EM-kisoissa on vielä mattimyöhäisillä paikka tarttua olympialippuun.

Toukokuussa Etelä-Korean Changwonista toistaiseksi Suomen ainoan olympiapaikan skeetissä ampunut Lari Pesonen ei ole ollut täysin tyytyväinen kauteensa. Viime joulukuussa kauteen valmistelut aloittanut Pesonen ampuu Hälvälässä kilpailun ulkopuolella – niin sanottuna mqs-ampujana.

Näin ollen muut maajoukkueurheilijat pääsevät hyökkäämään olympiapaikkojen kimppuun.

– Ammunnallisesti kesä ei ole ollut mitenkään helppo. Vaikeuksia on ollut, mutta uskon parempaan huomiseen.

Pesonen haluaisi löytää ammuntaansa rauhan.

– Silloin kun korvien välissä ei liiku juuri mitään, homma kulkee parhaiten. Tietynlainen ajattelemattomuus on tässä lajissa hyvä asia, Pesonen naurahtaa.

Per-Ole Lindell on tyytyväinen, jos Hollolassa irtoaa yksi olympiapaikka. Kuva: Ronja Koskinen

Suomen maajoukkueella maltillinen tavoite. Valmennuksen johtaja Per-Ole Lindell sanoo suoraan, että yksikin olympiapaikka olisi mieletön juttu.

– Näyttökilpailut kauden aikana kertovat siitä, että yksi paikka on realistinen tavoite. Mutta en laita hanttiin, jos paikkoja tulee useampia. Meillä on jokaisessa henkilökohtaisessa lajissa mahdollisuudet mihin vain. Jos on meidän joukkueemme taso kova, niin sitä se on myös muilla mailla. Ammunta on kehittynyt suuresti pitkin 2000-lukua, Lindell korostaa.

Suomalaisampujat saavat kisoihin täydellisen keskittymisrauhan. Osa urheilijoista majoittuu kotona ja osa yöpyy hotellissa.

– Jokaisella ampujalla on oma tapansa valmistautua kisoihin. Liiton tehtävänä on taata täysi keskittymisrauha. Koitamme olla häiritsemättä urheilijoita. Annamme heille kaiken tarvittavan tuen, Lindell sanoo.

Hälvälän maailmancupissa ammutaan ensin naisten ja miesten trap. Miesten kisa venyi kolmepäiväiseksi, koska kisaorganisaatio päätti ottaa 22 urheilijaa enemmän kuin normaaliin kisaan yleensä otetaan.

– Tarkoitus oli pitää normaali kaksipäiväinen kilpailu. Päätimme yhdessä kansainvälisen liiton sekä järjestelytoimikunnan kanssa, että pidennämme kisaa. Kyseinen muutos ei sotke ohjelmaa yhtään, kilpailun johtaja Curt Sjöblom sanoo.

Lue myös: Lahden seudulta kolme judokaa nuorten EM-kisoihin
Hälvälän maailmancup

Trapin ohjelma

Naisten trap: torstaina 50 kiekkoa + perjantaina 75 kiekkoa ja finaali.

Miesten trap: torstaina 50 kiekkoa + perjantaina 25 kiekkoa + lauantaina 50 kiekkoa ja finaali.

Torstain kisat alkavat kello yhdeksän.

Perjantain naisten finaali kello 18.

Lauantaina miesten finaali kello 18.

Skeetit vuorossa ensi viikolla tiistaista torstaihin.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi