Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

50-vuotiaan Lahden Kortteliliigan monet kasvot – "Yhteiskunnallinen vaikutus on suurempi kuin kuvitellaankaan"

Kisapuistossa vietettiin lauantaina Kortteliliigan synttäripelipäivää. Juhlakalu sai osakseen paljon kiitosta eri sukupolvien harrastajilta.

Sambaajat johtivat juhlakulkuetta. Kuva: Juha Peurala

Ainutlaatuinen, massoja liikuttava, yhteisöllinen ja vaikka mitä muuta. Kunnioitettavaan 50 vuoden ikään ehtineen Lahden Kortteliliigan syvintä olemusta on vaikea kiteyttää yksiselitteiseen muotoon.

Jokaisella pelurilla, vetäjällä, taustavoimalla ja katsojalla on varmasti oma mielikuva vuosi vuodelta laajenevasta liigasta. Liikunnan harrastamisen rinnalle ja sen taakse kätkeytyy paljon asioita. Tarinoita, legendoja, saunailtoja, ikuisia ystävyyssuhteita ja niin edelleen.

Lauantaina kortteliliigalaiset kokoontuivat Kisapuistoon viettämään yhteisön syntymäpäiväjuhlia pelailun ja rennon meiningin merkeissä. Aurinkoisen liigapäivän lajikirjo ulottui laidasta laitaan ja tarjolla oli kirjaimellisesti jokaiselle jotakin.

Puoliltapäivin pelit seisahtuivat, kun sambatanssijoiden ja kortteliliiganeuvoksien johtama juhlakulkue nytkähti liikkeelle. Marssiletka tanssahteli Kisapuiston ympäri ja päättyi Pyhättömän puolesta -adressin luovutukseen Lahden kaupungin päättäjille.

Kortteliliigalla on valtava merkitys harrastajilleen

Lämminhenkisen, iloisen ja hikirikkaan juhlapäivän aikana eri sukupolvien kortteliliigalaiset pysähtyivät miettimään kysymystä: Mitä Kortteliliiga minulle merkitsee?

Jukka "Tunneli-Topi" Toivonen Kuva: Juha Peurala

Jukka "Tunneli-Topi" Toivonen (kortteliliigalainen vuodesta 1974, harrastanut lähes kaikkia liigalajeja, seurat: Fellmannin Pallo, Aarnikotkat, Né Äijät ja FBI Golf).

– Kortteliliiga merkitsee minulle hyviä ystäviä, yhteisöllisyyttä, liikuntaa ja mahdollisuuksia olla parempi kuin mitä todellisuudessa on. Toiminnan yhteiskunnallinen vaikutus on suurempi kuin kuvitellaankaan. Mielestäni Kortteliliiga ansaitsisi kaupungilta isomman tunnustuksen sitä kautta, että olosuhteet olisivat paremmat. Tämä 50-vuotisjuhla on komea osoitus yhteisöllisyydestä ja täällä on niin hauskaa, että oikein munaskuissa tuntuu.

Aarre "Irwin" Salmensuo Kuva: Juha Peurala

Aarre "Irwin" Salmensuo (Kortteliliigassa 16. vuosi, mölkky ja petankki, seura: Pakka).

– Kortteliliiga on harrastuksissa ylivoimainen ykkönen. En pysty enää moottoripyöräilemään, joten tämä on parasta mitä voi harrastaa housut jalassa. Mölkyn heittäminen olisi yksin ihan pöljä laji, mutta kun on 2–3 ihmistä mukana pelaamassa, niin kyllä viihtyy. Sosiaalisuus on mielestäni koko toiminnan ykkösjuttu. Leikkimielisyys säilyy aina, vaikka tosissaan heitetään. Kortteliliiga on uskomaton organisaatio. Missään muualla ei ole tällaista. Sydämelliset kiitokset siitä, että olen saanut olla tässä porukassa mukana.

Mervi Tiitinen Kuva: Juha Peurala

Mervi Tiitinen (Viisi vuotta Kortteliliigaa takana, tennis, seura: KuTe).

– Kortteliliiga merkitsee minulle elämäntapaa, ystäviä ja kuntoilua. Täällä on mainio henki, hyvä porukka ja kaikkia tsempataan. Kaikki otetaan mukaan toimintaan, eikä pelitaidoilla ole mitään merkitystä. Kortteliliigan avulla saa itsensä ylös sohvalta.

Sanna Tasanko Kuva: Juha Peurala

Sanna Tasanko (Kymmenen vuotta Kortteliliigaa, beach volley ja lentopallo, useita eri pelipareja/seuroja).

– Minulle Kortteliliiga on liikunnan iloa ja hyvähenkistä kisailua hyvien kavereiden kanssa. Oman aktiivilentopallouran päättymisen jälkeen tämä on ollut oiva tapa liikkua ja kuulua yhteisöön. Tuskin liikkuisin yhtä paljon kuin nyt, jos Kortteliliigaa ei olisi, koska pelaaminen vaatisi omia järjestelyitä. Täällä on valmiit puitteet aina tarjolla. Kortteliliiga on yhteisöllinen, liikunnallinen, rehti, reilu ja yksinkertaisesti Suomen paras.

Juulia Järvelin Kuva: Juha Peurala

Juulia Järvelin (Ensimmäistä vuottaan Kortteliliigassa, jalkapallo, seura: FC X).

– Kortteliliigassa kaikilla joukkueilla on hyvä meininki. Vastustajat ovat äärettömän hyviä ja peli siistiä. Jalkapallo on itselleni lähellä sydäntä, joten olen ilokseni huomannut, että kaikenikäiset ja -tasoiset pääsevät täällä sitä pelaamaan. Vähän aikaa sitten Lahteen muutettuani muutama tuttu houkutteli minut mukaan Kortteliliigaan rentoon meininkiin. Täällä saa nauttia pelaamisesta eikä tarvitse ottaa paineita. Kortteliliiga on iso osa lahtelaisuutta, koska tuntuu, että lähes kaikki tutut ja tutun tutut ovat mukana toiminnassa.

Jani "Kapa" Kallio Kuva: Juha Peurala

Jani "Kapa" Kallio (Aloitti Kortteliliigassa Laune Pallon maskottina vuonna 1995, Jake Ropposen juoksupoika, jalkapallo ja kaukalopallo, seurat: Mad Cows ja Stala Tube).

– Kortteliliiga merkitsee minulle todella paljon. Sen puitteissa pääsee liikkumaan, tapaamaan kavereita ja pitämään hauskaa. Toimintaa voisi kuvailla hikoilun riemuvoitoksi. Kaverit, ilmapiiri ja se, että pääsee heittämään pukukopissa ja kentällä herjaa, ovat suurimpia koukuttavia tekijöitä. Tällaista organisaatiota ei ole missään muualla Suomessa. Ikimuistoisin hetkeni on vuodelta 2008, jolloin RC Huikka voitti salibandyn mestaruuden. En itse pelannut joukkueessa, mutta toimin huoltajana. Sipiläisen Toni teki voittomaalin, jota lähdin kentälle tuulettamaan. Jäin kultakasan alimmaiseksi, jonka seurauksena polvesta meni eturistisiteet poikki ja minä suuntasin leikkauspöydälle.

Lue myös: Herba, Jokeri vai Luottokortti? Testaa Kortteliliiga-tietosi
 
Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi