Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Jake, Atik, Tuho ja Tunneli-Topi – lempinimestä kortteliliigalainen tunnetaan

Mistä Armi Kuusela, Danny ja Suvi Teräskäsi saivat alkunsa? "Jakehan se on tämänkin keksinyt."

Kortteliliigan keulamiehet Jake "Jäykkäkäsi" Ropponen ja Ismo "Atik" Kovanen. Kuva: Mirja Hussain

Kuka kutsuu Kortteliliigan keulamies Jake Ropposta hänen syntymänimellään (Jarmo)? Niinpä, ei kukaan.

– Eipä Jarmoa juuri kuule. Oma äitinikin käyttää hemmottelumuotoa Jarkko, Ropponen paljastaa.

Syystä tai toisesta, myös itse lempinimigeneraattori-Ropponen on erikoistunut satojen ellei tuhansien kortteliliigalaisten lisänimien luomiseen.

Lempinimikulttuuri on kukkinut vuonna 1969 käynnistyneen Kortteliliiga-toiminnan alkuajoista asti. Uudet kutsumanimet ovat Ropposen mukaan syntyneet mitä erikoisimmissa tilanteissa. Omansa hän sai mölkkykalikkaa heittäessään.

Sen piti olla aluksi c:llä, mutta jotenkin se muokkaantui k:ksi. Kortteliliigan puheenjohtaja Ismo "Atik" Kovanen

– Ehkä se liittyy jollain tavoin heittotyyliini. Joukkuekaverini "Töpötin" kylläkin kutsuu minua lempinimellä "Ropotti", selventää vuonna vuodesta 1974 kortteliliigalaisena toiminut Jake "Jäykkäkäsi" Ropponen.

Pele, Romario ja Johan Cruijff

Kortteliliigan perustajajäsen ja futistaituri Kauko "Riveliino" Rivinoja sai taitelijanimeensä vaikutteita entisestä Brasilian jalkapallomaajoukkueen keskikenttäpelaaja Rivelinosta. Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtynyt pienikokoinen brassi tuli tunnetuksi voimakkaista laukauksistaan. Rivinojan tavaramerkkinä olivat taidokkaat harhautukset.

Futismaailmasta juontaa juurensa myös Venäläisen palloiluperheen lempinimet. Poika Niko "Patoniityn Pele" Venäläinen, isä Santtu "Ratikan Romario" Venäläinen ja pappa Pekka "Kirkkokadun Cruijff" Venäläinen ovat saaneet lisätittelinsä takavuosien huippupelaajien mukaan.

Taitoa ja töppäyksiä

Pelien, ja etenkin jälkipelien tuoksinassa lempinimiä on syntynyt kuin sieniä sateella. Yleensä nimi on tullut jonkin töppäyksen seurauksena, mutta joissain tapauksissa myös taidokkaiden pelisuoritusten avulla.

Maalivahti Timo ”Armi” Kuusela teki aikoinaan pari kaunista torjuntaa. Muutama hauska karaokeveto riitti puolestaan muokkaamaan Matti ”Danny” Santalan nimen uuteen uskoon.

Tero ”Kone” Nikki ei ole heittänyt koskaan ohi – olemassa on ainoastaan sellaisia mölkkykeiloja, jotka Kone jättää rauhaan. Myös Suvi ”Teräskäsi (ei -niska)” Soini kuuluu liigan tarkkakätisimpiin mölkkääjiin.

Esa ”Ringa” Kilpeläisen kireät sporttitrikoot repesivät kriittisestä kohdasta kunnanmestaruuskisojen pituushyppylankulla. Samaan aikaan, naisten pituushypyn yhä voimassa olevan Suomen ennätyksen (685) haltija, Ringa Ropo oli uransa huipulla.

Kaukalopalloilija Harri ”Håkan” Salo sai aikoinaan kutsun miesvajeesta kärsineeseen Ruotsin maajoukkueeseen. Ei epäilystä, uusi tähti oli syntynyt.

MC Jymypallon tuhoaja

Salibandy- ja futissarjassa pelaavan Jymypallon kapteeni Juho "Tuho" Liikkanen. Kuva: Pertti Louhelainen

Pekka ”Kooma” Kilpeläinen saa kiittää heittomerkkiensä sisällöstä erästä valmentajaa, joka totesi Kilpeläisen liikkuneen kentällä kuin koomapotilas. Mika "Moka" Vainionpään taustatarinaa tuskin tarvitsee sen ihmeemmin avata.

Toistakymmentä vuotta MC Jymypallon salibandyjoukkueen kapteenina toimineen Juho ”Tuho” Liikkasen taktisesti ottamat jäähyt saivat Ropposen runosuonen kukkimaan.

– Tuho nimitys on tullut Jakelta. En ole varma, mistä se on sen repinyt. Varmaankin siitä, että tuhosin aina vastustajat, naurahtaa myös futiskentällä jykevistä otteistaan tunnettu Liikkanen.

Tuhoaja kantaa Ropposen lanseeraamaa lisänimeä ylpeänä.

– Totta kai kannan, vaikka pelityyli on vuosien saatossa hieman hidastunut.

Humppatiskijukka Atik

Ropposella on kyntensä pelissä myös Jukka Toivosen nimihistoriassa. "Tunneli-Topina" korttelipiireissä tunnettu monen lajin erikoismies sai legendan mukaan nimensä molemmista päistä aloitetusta tunnelityöstä, joka ei reikien kohtaamisvaiheessa osunut aivan kohdilleen.

Jukka "Tunneli-Topi" Toivonen. Kuva: Sami Lettojärvi

– Jakehan se on tämänkin keksinyt. Hän on luonut lempinimet lähes kaikille tuhansille kortteliliigalaisille, totesi Kortteliliigan klassikkopelaajaksi aateloitu Toivonen Radio Voiman haastattelussa marraskuussa.

Viime talvena myös Kortteliliigan puheenjohtaja Ismo "Atik" Kovanen selvensi futislegenda Atik Ismailiin viittaavaa lempinimeään Voiman taajuudella. Pallopelien parissa koko ikänsä viihtynyt Kovanen kertoi nimihistorian liittyneen hänen toiseen ammattiinsa.

– Toimin aikoinaan humppa-DJ:nä paikallisissa ravintoloissa. Silloinen Osuuskauppa palkkasi meidät päätoimisiksi soittajiksi, joten meille piti luoda taitelijanimet. Eräs Make-setä sen sitten keksi, että "sulla kun on aina tuo pallo mukana, niin voisit olla vaikka Atik".

– Sen piti olla aluksi c:llä, mutta jotenkin se muokkaantui k:ksi. Ensimmäiset Atik-mainokset olivat ravintola Punahilkassa Tonttilassa, liiganeuvos Kovanen muisteli.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi