Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kaksi satavuotiasta saivat haluamansa – öljyvaltioiden prinssi ja sheikki matkaavat Hälvälään ampumaan

Hälvälän haulikkolajien maailmancupin kilpailunjohtaja Curt Sjöblom sanoo kaukaisimpien kisavieraiden saapuvan Uudesta-Seelannista. Kuva: Ronja Koskinen

Kun Suomessa kisattiin edellinen haulikkolajien maailmancup, elettiin vuotta 1995. Paikka on pysynyt silti samana, sillä Hollolassa sijaitsevalla Hälvälän ampumaradalla aletaan ensi viikolla ratkoa olympiapaikkoja.

Syy siihen, miksi kansainvälinen Ampumaurheiluliitto myönsi kisat Suomeen, on selvä. Sekä Suomen Ampumaurheiluliitto että käytännön järjestelyistä maailmancupissa vastaava Lahden Ampumaseura täyttävät tänä vuonna kunnioitettavat 100 vuotta.

– Näitä kisoja ei ihan helpolla Suomeen saa. Nyt meillä oli painavat syyt hakea kisoja. Tämä on ainoa haulikkolajien maailmancupin kisa Euroopassa tänä vuonna, kilpailun johtaja Curt Sjöblom korostaa.

Kotikisat eivät ole mitkään piirikunnalliset höntsähikoilut. Hälvälään saapuu peräti 469 ampujaa. Karkeloissa on mukana urheilijoita peräti 75 maasta.

– Missään muussa tämän kauden maailmancupissa ei ole ollut osallistujia yhtä monesta maasta. Kaukaisimmat vieraat saapuvat Uudesta-Seelannista. Sen kauempaa ei Suomeen edes pääse, Sjöblom naurahtaa.

Suureen osanottomäärään vaikuttaa totta kai Tokion olympialaisten läheisyys. Kun vajaan vuoden päästä Japanissa viiden renkaan kisat starttaavat, se tietää sitä, että kisat, joissa olympiapaikan voi varmistaa, käyvät vähiin. Hollolassa on tarjolla paikkoja Tokioon.

Kilpailussa on jaossa kahdeksan maapaikkaa eli kaksi kussakin henkilökohtaisessa lajissa. Suomella on tähän mennessä saavutettuna vasta yksi maapaikka Tokioon. Sen ampui skeetissä Lari Pesonen toukokuussa Etelä-Korean Changwonin maailmancupissa.

Skeet-ampuja Lari Pesonen on saavuttanut Suomelle olympiapaikan Tokioon. Kuva: Ronja Koskinen

Yksi Saudi-Arabian tuhansista prinsseistä mukana kisaamassa

Eurooppalaisilla ampujilla on vielä kaksi muutakin saumaa ottaa olympiapaikka. Syyskuussa Italian EM-kisat ja ensi kevään Ranskan EM-kisat tarjoavat vielä mattimyöhäisille mahdollisuuden.

Hollolan kisojen budjetti liikkuu noin 500 000 eurossa. Kisat työllistävät likimain 100 henkilöä. Lahden talousalueelle tapahtuma on merkittävä, sillä organisaatio on laskenut urheilijoiden jättävän alueelle yli 1,5 miljoonaa euroa.

Öljyvaltiot ovat tulleet ryminällä mukaan ammuntaurheiluun. Nytkin Hollolaan saapuvat muun muassa Qatarin, Kuwaitin, Omanin, Bahrainin, Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien (Emiraatit) maajoukkueet.

– Ennen heillä oli vain paljon rahaa, mutta he eivät osanneet ampua. Nyt tilanne on täysin toinen. Näistä maista tulee monta maailman huippuampujaa, kuten esimerkiksi Saeed Al Maktoum.

– Saudi-Arabiasta saapuu joku prinssi. Niitä on maassa tuhansia, joten en tiedä, onko kyseessä joku merkittävä henkilö vai ei. Kisassa on mukana myös yksi sheikki, joka on yhden hallitsijan veljenpoika, Sjöblom sanoo.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi