Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Matias Koivun korvienväli on pelkkää rautaa – "Mitä tiukempi paikka, sitä paremmin yleensä ammun"

Orimattilan Seudun Urheiluampujien nuori lupaus hakee Hälvälästä täyskymppikaudelleen kruunua.

Trap-ampuja Matias Koivun tavoitteena on lunastaa Hälvälän maailmancupista kisalippu Tokion 2020 kesäolympialaisiin. Kuva: Ronja Koskinen

Matias Koivun, 19, tämän kauden ansioluettelo on vakuuttavaa luettavaa. Meno on ollut jopa niin hurjaa, että Koivu saattaa napata olympiapaikan. Nurmijärven kunnan Palojoella asuva nuorukainen osallistuu ensi viikolla Hollolan Hälvälässä alkaviin haulikkolajien maailmancupin kilpailuun.

Koska kertaus on opintojen äiti, niin käydäänpä Koivun viime kuukausien kisojen tuloksia hieman läpi.

Heinäkuun alussa Italiassa ammutut junnujen MM-kisat olivat menestys. Sieltä Koivu tähtäsi henkilökohtaisessa kisassa hopealle. Myös joukkuekisassa Suomi ylsi MM-hopealle. Pari viikkoa sitten Koivu putsasi nuorten SM-kisojen palkintopöydän. Hän kaappasi kaikki kolme jaossa ollutta kultaa. Viime viikonloppuna urheilijalupaus nappasi jo miesten SM-kisoista pronssia.

– MM-kisat menivät loistavasti. Onnistuminen kovassa paikassa kertoi siitä, että olemme yhdessä valmentajani kanssa tehneet oikeita asioita. Mitalit olivat palkinto hurjasta työmäärästä ja se tuntui tosi hyvältä, hieman ujohko urheilija sanoo.

Tokion kisalippu tähtäimessä

Maajoukkueampujat viettivät torstaina Hälvälässä mediapäivää. Koivu ei ollut tilanteesta moksiskaan. Tummahiuksinen Koivu poseerasi hyväntuulisena aseensa kanssa kuvaajille.

Koivun tavoitteet ovat sen verran korkealla, että median pyöritykseen kannattaa totutella hyvissä ajoin. Kotikisasta on mahdollista napata maapaikka ensi kesän Tokion olympialaisiin. Se on myös Koivun tähtäimessä.

– Silloin kun olympiapaikka on jaossa, se yritetään kaikin keinoin myös saavuttaa. Olen ollut pitkään hyvässä kunnossa. Toivon ja uskon, että vireeni kantaa kotikisaan asti.

Kylmähermoinen kisaaja

Trap-ampujan kehitys on ollut vauhdikasta. 11-vuotiaana Koivu kävi riistapoluilla, jonka jälkeen Orimattilassa pidettiin harjoitusilta. Siellä Koivu kokeili ampumista. Vaikka kiinnostus heräsikin heti, olivat vielä seuraavat kolme vuotta harrastelua.

Rippikouluiässä ammunta alkoi muuttua totisemmaksi. Samaan aikaan hän pääsi liiton treeniryhmiin, jolloin Koivu myös päätti ottaa harrastuksensa vakavasti.

Silloin kun olympiapaikka on jaossa, se yritetään kaikin keinoin myös saavuttaa. Trap-ampuja Matias Koivu

– Vuosi 2017 oli ensimmäinen menestysvuosi. Bakussa pidetyt junnujen EM-kisat sujuivat hienosti. Olin henkilökohtaisessa kisassa seitsemäs ja joukkueena saavutimme hopeaa. Samana syksynä olin Moskovan MM-kisoissa sijalla 14. Sen kauden jälkeen homma lähtikin laukalle. Yritystä oli ihan liikaa ja siksi viime kausi oli tasaista puurtamista. En päässyt omalle tasolleni.

Muutokset harjoittelussa ovat tuottaneet toivotun tuloksen. Koivu on kehittynyt aimo harppauksin. Yksi suurimpia syitä siihen on henkinen kasvu.

Jos vielä muutama vuosi sitten kisassa sattunut pummi saattoi hyvinkin pilata Koivun koko kisan, niin enää siitä ei ole pelkoa. Palojokilaisen hermot ovat täyttä rautaa.

– Pidän korvienväliä parhaana ominaisuutenani. Mitä tiukempi paikka, sitä paremmin yleensä ammun.

"Tuki se on pienikin tuki"

Koivu on parhaillaan armeijassa Santahaminan urheilukoulussa. Hän on saanut valmistautua kisoihin kaikessa rauhassa. Koivu on käynyt tällä kaudella jo yli kymmenen kertaa leirillä ulkomailla. Ilman liiton, vanhempien ja isovanhempien tukea se ei olisi ollut ikimaailmassa mahdollista.

– Toistaiseksi olen pärjännyt taloudellisesti hyvin, vaikka kyllä verkkarissani pari tyhjää sponsoripaikkaa yhä on. Mutta eivät mahdolliset tukijat tule soittamaan ovikelloa. Menestymisen myötä homma helpottuu.

Koivulla menee patruunoita vuosittain noin 15 000–16 000 kappaletta. Kun yksi patruuna maksaa jotakuinkin 25 senttiä, voi jokainen laskea, kuinka paljon niihin on uponnut rahaa. Tällä kaudella Koivu on saanut harjoituspatruunat ilmaiseksi.

– Tuki se on pienikin tuki, pienen lajin realiteetit hyväksyvä Koivu kuvailee arkeaan.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi