Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kauko "Riveliino" Rivinoja pyöritti Kortteliliigaa toiminnanjohtajana kunnes paloi loppuun

Rivinoja oli perustamassa Lahden Kortteliliigaa kaksikymppisenä vuonna 1969. Luova ideanikkari osasi luoda sääntöjä mutta myös väistellä niitä.

Kauko Rivinoja on majaillut viime ajat karavaanarina Espanjan Mijasissa. Kuva: Rivinojan kotialbumi

Aina, kun kalenterissa vuosikymmen lähestyy loppuaan, Kauko Rivinoja viettää juhlavuotta. Ja vieläpä tuplajuhlia.

Rivinoja oli perustamassa Lahden Kortteliliigaa kaksikymppisenä, vuonna 1969. Se tarkoitti, että hänen omat tasavuosijuhlansa osuvat yksiin hänelle rakkaan harrasteyhteisön merkkipäivien kanssa.

Kortteliliiga viettää 50-vuotisjuhliaan tulevana lauantaina Kisapuistossa. Rivinoja juhli omia seitsemänkymppisiään vajaa kuukausi aiemmin, 20. heinäkuuta.

– Ei ollut muita suomalaisia juhlissa, brittejä sitäkin enemmän, hän naurahtaa puhelimitse.

Monet seurat kielsivät pelaamasta Kortteliliigassa. Kyllä minä sain pelata, en kysynyt lupia. Kortteliliigan perustajajäsen, ex-jalkapalloilija Kauko Rivinoja

Kemut olivat Espanjassa, missä Rivinoja on asunut talvet ja tänä vuonna myös kesän ajan. Sillä leirintäalueella, jossa ”Riveliino” pitää kortteeria matkailuautossaan, ei ole kesän aikana ollut muita suomalaisia samaan tapaan kuin muina vuodenaikoina.

– Auto ei ole liikkunut kymmeneen kuukauteen mihinkään. Kolme mekaanikkoa on sitä käynyt katsomassa, mutta vikaa ei ole löytynyt. En ymmärrä, ihmettelee Rivinoja, joka ajoi työuransa viimeiset vuosikymmenet bussia Koiviston Autolla.

Otti loparit Lasitehtaalta

Kortteliliiga on kaikkien jäsentensä yhteisö, mutta on se myös vahvasti henkilöitynyt vetäjiinsä. Ensimmäisen parinkymmenen vuoden ajan tuo keulakuva oli Kauko Rivinoja.

Aluksi hän pyöritti liigaa päivätöidensä ohessa. Vuonna 1977 Rivinoja päätti ottaa loparit atk-operaattorin työstään Lahden Lasitehtaalla.

– Moni ihmetteli, miksi lähdin, koska sehän oli arvostettu ja hieno työpaikka. Minä ajattelin, että Kortteliliiga on mun homma.

– Kun saimme oman toimiston Kisapuistoon vuonna 1987, se oli isompi kuin lottovoitto.

1970-luvun alkuvuosina kiirettä piti, kun Rivinoja pelasi Kuusysin joukkueessa jalkapallon mestaruussarjaa. Juonikas hyökkääjä paukutti Kyykälle parhaana vuonna 10 maalia.

Rivinojan pääsarjaura kuitenkin päättyi jo 25-vuotiaana Kuusysin pudottua SM-sarjasta 1974. Hän jatkoi pelaamista alasarjoissa – ja tietenkin Kortteliliigassa, jossa hän oli palloillut myös Kyykkä-vuosinaan.

– Monet seurat kielsivät pelaamasta Kortteliliigassa. Kyllä minä sain pelata, en kysynyt lupia.

Sääntöjä siis taivuteltiin, mutta niitä myös luotiin. Yhdessä erikoisuudessa Rivinoja osoittautui edelläkävijäksi: maalivahdin liikkuminen maaliviivalla ennen rangaistuspotkua oli Kortteliliigassa sallittua jo ennen kuin kansainvälinen jalkapalloliitto otti pykälän sääntökirjaansa.

Näin sen säännön kuuluukin olla, totesi venäläinen maalivahtilegenda Lev Jashin Lahdessa vieraillessaan. Tätä tarinaa Rivinoja jaksaa usein ylpeänä kertoa.

Seuraaja otti kiinni ja meni ohi

Rivinoja ei taiteillut ainoastaan kentällä, vaan myös kynäilijänä. Lempinimestään muunnetulla nimimerkillä ”Riviliino” hän kirjoitti Kortteliliigasta juttuja Lahti ja ympäristö -lehteen.

Lopulta työntäyteiset vuodet polttivat Rivinojan loppuun. Kukaan ei kuitenkaan kuollut, ei Kortteliliigakaan.

Kortteliliigan jälkeen Kauko Rivinoja aloitti uuden työuran bussikuskina. Kuva vuodelta 2009, hieman ennen Rivinojan 60-vuotispäivää. Kuva: Jani Keronen

Se, että liiga on elänyt 50-vuotiaaksi asti ja voi hyvin, ei yllätä Rivinojaa lainkaan.

– Epäselvyyttä ei tuommoisesta ole ollut ollenkaan.

Alkuvuosina Kortteliigassa oli vain yksi laji, jalkapallo. Valikoima on sittemmin kasvanut reippaasti, mistä ex-toiminnanjohtaja on hyvillään.

– Liigan alkuperäinen idea oli, että kaikki saavat pelata mitä haluavat. Jäsenten innostuksesta ne kaikki lajit ovat tulleet, Rivinoja huomauttaa.

– Firmat, jotka haluavat pelata jotakin lajia, pelaavat Kortteliliigaa. Ei kuitenkaan tarvitse olla firman palveluksessa, jotta saisi pelata.

Lauantain juhlat jäävät Rivinojalta harmillisesti väliin. Mieluiten hän olisi palannut Suomeen matkailuautollaan, mutta se ei liiku.

Rivinoja lähettää lämpimiä terveisiä kaikille kortteliliigalaisille, ja yhdelle erityisesti.

Kortteliliiga oli Rivinojan näpeissä ensimmäiset parikymmentä vuotta. Hänen seuraajansa Jake Ropponen aloitti toiminnanjohtajana vuonna 1990 ja jatkaa yhä.

– Hän sai minut kiinni ja meni ohi. Onnea hänelle, ja hyviä juhlia kaikille muillekin. Siellä on varmasti hauska päivä – ja hauska yö.

Lehtileikkeitä Kauko Rivinojan jalkapallouralta sekä Kortteliliigan alkutaipaleelta. Kuva: Timo Filpus
Kortteliliigan legendat

12 liiganeuvosta

Kauko Rivinoja (s. 1949) kuuluu Kortteliliigan perustajajäseniin. Liiga sai alkunsa vuonna 1969 ravintola Torven kantaporukkaan kuuluneiden jalkapalloharrastajien ideasta.

Kortteliliiga on jakanut keskeisille vaikuttajilleen ja joukkueilleen arvonimiä ja palkintoja.

Niistä ylimmän, Liiganeuvoksen arvonimen on saanut 12 henkilöä. Rivinoja on yksi heistä (nro 9).

Lisäksi jaetaan Klassikkojengin ja Klassikkopelaajan titteleitä, joita on tällä hetkellä kuusi kumpaakin. Klassikkopelaajien joukkoon kuuluu muiden muassa keskustan pitkäaikainen ex-kansanedustaja Juha Rehula (laji: sykecurling).

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi