Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Ennakkosuosikki Auvo voitti "kelluntakilpailuksi" muuttuneen Päijännepurjehduksen – viimeiseen 50 metriin kului joiltain aluksilta puolitoista tuntia

Päijännepurjehdus lyheni puoleen. Maali siirrettiin Luhangan Judinsalon väliaikapisteeseen.

Poikkeuksellisen tyynessä kelissä purjehdittiin matkallisesti lyhyt ja ajallisesti pitkä Päijännepurjehdus. Kuva: Antti Yrjönen

47. Päijännepurjehdus piti seilata Padasjoelta Jyväskylään, mutta toisin kävi. Huonojen tuuliolojen takia maali siirrettiin Luhangan Judinsalon väliaikapisteeseen, jotta kilpailijat ehtisivät maaliin kilpailuajan puitteissa.

Yksi raskaimmista kilpailuista, mitä on ollut pitkään aikaan. Hetkittäin tuuli OK, mutta yleisesti ottaen keli oli harvinaisen kevyt. Voittajavene Auvon kapteeni Jyri Lehtinen

– Tein päätöksen illalla (lauantaina) kahdeksan aikaan. Katsoin tuuliennusteita, keskustelin tuomariston kanssa ja tulin siihen tulokseen, että lyhennetään rata puoliväliin, kilpailupäällikkö Joonas Sovinen kertoi.

Sovisen mukaan lähdöstä maaliin jatkunut lähes tuuleton olosuhde on hyvin poikkeuksellinen kilpailun historiassa.

– En tiedä, että Päijännepurjehdukseen olisi sattunut koskaan näin kevyttä keliä, joka olisi jatkunut näin pitkään.

Matkanteko vaihtui pahimmillaan paikallaan kellumiseen. Kilpailupäällikkö otti esimerkiksi viimeiset 50 metriä, johon joillakin veneillä tuhrautui jopa puolitoista tuntia.

– Ei ollut tuulta ja tähän Judinsaloon tuli pieni virtaus, joka piti veneet paikoillaan.

Veneilijät lähtivät taittamaan Päijännepurjehdusta Padasjoen Laivarannasta – katso video! 

Voittajalta kiitos kilpailupäällikölle

Reitin pituudeksi jäi noin 30 merimailia suunnitellun 64:n sijaan. Sen taittoi nopeimmin Päijännepurjehduksen valtiaana tunnettu Over 33 -tyypin urheiluvene Auvo.

– Yksi raskaimmista kilpailuista, mitä on ollut pitkään aikaan. Hetkittäin tuuli OK, mutta yleisesti ottaen keli oli harvinaisen kevyt, sanoi veneen kapteeni Jyri Lehtinen.

Valtaosan matkasta Lehtinen miehistöineen taisteli tiukasti Hannu Vartiaisen kipparoiman Tigrun kanssa. Voiton avaimia olivat kuulemma maltti ja miehistö.

– Kevyessä kelissä ei saa hosua, eikä tehdä äkkinäisiä päätöksiä. Vene ei saa heilua, kun laitetaan tai vaihdetaan purjeita tai tehdään yleensä yhtään mitään.

Lehtisen mukaan kilpailun lyhentäminen Judinsaloon oli oikea päätös.

– Isot pinnat kilpailupäällikölle. Seuraava paikka, jonne kilpailun olisi voinut lyhentää, olisi ollut Kärkisten silta. Se olisi ollut liian pitkällä.

Poikkeuksellisen tyynessä säässä kilpaillun Päijännepurjehduksen viimeiseen 50 metriin kului jollain aluksilla jopa puolitoista tuntia. Kuva: Antti Yrjönen

Monen matka päättyi keskeytykseen

Matkaan lähti 110 alusta ja maaliin tuli 79. 31 alusta keskeytti kisan, mikä on huomattavan iso määrä.

– Kysyttiin jokaiseen keskeytykseen syy. Melkein kaikki sanoivat, että liian tyyni keli tai eivät näe mahdollisuutta päästä maaliin, kilpailupäällikkö Sovinen sanoi.

Melkein kaikki sanoivat, että liian tyyni keli tai eivät näe mahdollisuutta päästä maaliin. Kilpailupäällikkö Joonas Sovinen

Päijännepurjehdusta on jouduttu lyhentämään ennenkin.

– Kerran on lyhennetty Judinsaloon ja kahdesti Kärkisiin. Näin lyhyt ja pitkä kilpailu ei ole koskaan ollut – ajallisesti pitkä ja matkallisesti lyhyt.

Viimeinen vene pääsi sunnuntaina maaliin noin puolitoista tuntia ennen kello 14 odottanutta maalin sulkemista.

– Jos maali olisi ollut Kärkisissä, todella paljon veneitä olisi jäänyt matkalle. Illalla tuntui todella karulta lyhentää kilpailu puoleen, mutta päätös osoittautui oikeaksi. Raskain mielin lyhensimme rataa, ja aika hyvin kilpailijat sen ymmärsivät. Kelluntakilpailu ei ole kenestäkään kivaa, Sovinen totesi.

Heinolan Pursiseuran Auvo ohitti maaliin sunnuntaina kello 04.25 purjehdusajalla 14 tuntia sekä minuutti ja 49 sekuntia. Toisena maaliin saapui Tigru ajalla 16.25 ja kolmantena Amoriina 16.28. Jyri Lehtisen kipparoiman Auvon miehistön muodostivat Tomi Alitalo, Mikko Boman, Jari Halmesuo, Kim Heinonen, Petri Hillberg, Harri Lehtinen, Mikko Rinkinen, Mikko Ryymin, Panu Salo ja Tuukka Tuominen.

Mikä?

Päijännepurjehdus

Päijänteen päästä päähän vuosittain purjehdittava matkapurjehduskilpailu, joka starttaa joka toinen vuosi pohjoisesta ja joka toinen etelästä.

Kilpailun pohjoinen tukikohta on Juurikkasaari Jyväskylän Säynätsalossa ja eteläinen Padasjoen satama.

Reitin pituus on noin 64 meripeninkulmaa (noin 118 km). Se sisältää niin isojen sisävesiselkien ylittämistä kuin kapeissa salmissa puikkelehtimista.

Kilpailu alkaa lauantaina aamupäivällä ja päättyy tuulista riippuen myöhään lauantai-iltana tai seuraavana päivänä eli sunnuntaina. Viimeiset kilpailijat saapuvat maaliin sunnuntaina puoliltapäivin.

Ensimmäinen kilpailu purjehdittiin heinäkuussa 1973. Silloin reitti kulki Vääksyn kanavan edustalta Jyväskylään.

Reitin eteläinen pää siirtyi kesällä 1981 Päijänteen isommilta purjeveneiltä katkaisevan Pulkkilanharjun siltojen pohjoispuolelle, ja edelleen Padasjoen uuteen satamaan vuonna 2001.

Lähde: paijannepurjehdus.fi
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi