Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Aimo Mäkinen suuttui Mailaveikko-ikonille – viidennen kieltäytymisen jälkeen hän perusti Helsingin Jokerit

Pesislegenda Heikki Laine on pelannut urallaan myös käsipalloa. Vyöltä löytyy jopa kaksi maaottelua vuodelta 1965 Neuvostoliittoa ja Ruotsia vastaan. Kuva: Lahden Museokioski

Elävä pesäpallolegenda Heikki Laine edusti koko pelaajauransa Lahden Mailaveikkoja. Seurauskollisuus oli suuri syy siihen, ettei Laine saavuttanut koskaan pesäpallon SM-mitalia.

Seitsemän Itä–Länsi-kamppailua ja peräti kymmenen Liitto–Lehdistö-arvo-ottelua urallaan tahkonnut Laine valittiin vuonna 1968 vuoden pesäpalloilijaksi, vaikka pelasi tuolloin maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla suomensarjassa.

Henkilökohtaisten tunnustusten lisäksi Laineelle tarjottiin vuonna 1966 mahdollisuutta menestyä myös seuratasolla. LMV-ikoni kuitenkin kieltäytyi rakennusyrittäjä Aimo Mäkisen ehdotuksista kerta toisensa jälkeen.

Hän kävi viisi kertaa Helsingin Yrjönkadun uimahallissa värväämässä minua. Lahtelainen pesislegenda Heikki Laine

– Opiskeluaikoinani hän kävi viisi kertaa Helsingin Yrjönkadun uimahallissa värväämässä minua Helsingin Pallo-Tovereihin. Jos olisin suostunut siirtoon, minulla ei olisi ollut huolia esimerkiksi opintoveloista, koska Mäkisellä oli rahaa millä pelata, Laine muistelee.

Viidennellä suostuttelukerralla Mäkinen vaati Laineelta päätöksiä, koska pelaajien siirtoraja oli umpeutumassa. Raha tai menestysmahdollisuudet eivät kuitenkaan kääntäneet seurauskollisen lahtelaisen päätä.

– Viimeisellä kerralla Aimo huudahti vihaisesti, ettei aikoisi sponsoroida pesäpalloa enää yhdelläkään markalla. Perään hän tiuskaisi, että aikoi ostaa Töölön Vesan ja tehdä siitä Helsingin Jokerit.

Vuotta myöhemmin Mäkinen toteutti uhkauksensa ja loppu on suomalaista jääkiekkohistoriaa.

– Jos olisin suostunut siirtoon, minulla olisi pesäpallon Suomen mestaruus ja toisaalta Mäkinen ei olisi ainakaan siinä vaiheessa perustanut Jokereita, Laine naurahtaa.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi