Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

90-vuotias Lahden Mailaveikot on edelleen Suomen toiseksi menestynein pesäpalloseura miesten SM-kullalla punnittuna

Lahtelainen pesäpallolegenda Heikki Laine kasasi LMV:n tähdistökentällisen. Kisapuistossa vietetään sunnuntaina juhlapelipäivää.

Leo "Pepe" Hannula (vas.) ja Vilho "Tolppa" Kokkonen lukeutuivat Mailaveikkojen kantaviin voimiin 1940-50-luvulla. Kuva: Lahden Museokioski

Jopa Suomen Pesäpalloliittoakin vanhempi Lahden Mailaveikot perustettiin vuonna 1929. Pesäpallon erikoisseuroista vain Helsingin Pallonlyöjät, Helsingin Pallotoverit, Riihimäen Pallonlyöjät, Viipurin Pallonlyöjät ja Haminan Palloilijat aloittivat toimintansa ennen LMV:tä.

Mailaveikkojen neljä ensimmäistä toimintavuotta kartuttivat seuran palkintokaappia viidellä Suomen mestaruudella. Miehet juhlivat SM-kultaa perättäisinä vuosina 1929–1932 ja naisetkin vuonna 1931, jolloin LMV-daamit kaatoivat finaalissa Viipurin Pallonlyöjät.

LMV:n miesten edustusjoukkueen toinen kultaputki osui vuosiin 1949–1952. Tuon ajanjakson lahtelaismiehistöä on pidetty yleisesti yhtenä suomalaisen pesishistorian kaikkien aikojen joukkueista.

Viimeisimmän SM-mitalin seura saavutti vuonna 1953 vetisissä olosuhteissa Harjun nurmikentällä Jyväskylässä. Kotijoukkue Kiri kaatoi LMV:n miehet 20. syyskuuta pelatussa ratkaisevassa loppuottelussa lukemin 13–3.

LMV on edelleen Suomen toiseksi menestynein pesäpalloseura miesten SM-kultamitaleilla mitattuna. Kahdeksan kertaa SM-kultaa juhlineen lahtelaisseuran edellä on vain kainuulainen kultajuna, Sotkamon Jymy.

LMV on voittanut kahdeksan miesten ja yhden naisten Suomen mestaruuden. Lisäksi Lahden suojeluskunta (1925, miehet) ja Lahden Koripalloilijat (1949, naiset) ovat juhlineet pesäpallon SM-kultaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Mailaveikko henkeen ja vereen

Kunnioitettavaan 90 vuoden ikään ehtineen LMV:n riveissä on nähty vuosien varrella lukuisia pesislegendoja. Yksi heistä on 60 vuotta Mailaveikkojen sinivalkoisia värejä kantanut Heikki Laine. Monipuolinen urheilumies valittiin Suomen parhaaksi pesäpalloilijaksi vuonna 1968, vaikka pelasi tuohon aikaan maamme toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Lue myös: Aimo Mäkinen suuttui Mailaveikko-ikonille – viidennen kieltäytymisen jälkeen hän perusti Helsingin Jokerit
 

Peräti seitsemän Itä–Länttä ja kymmenen Liitto–Lehdistö-ottelua urallaan tahkonnut Laine kasasi Etelä-Suomen Sanomien pyynnöstä kaikkien aikojen Mailaveikot-yhdeksikön jokerikolmikolla ryyditettynä. Seurauskollisuudella oli suuri merkitys pelaajia valittaessa.

– Tällaisen joukkueen muodostaminen on todella vaikeaa. Valinnoissa painottui erityisesti se, että pelaaja on Mailaveikkojen kasvatti. Nuoremmat pelaajat (Lauri Kaartokallio, Riku Rantanen ja Heikin poika Timo Laine) ovat LMV:n kasvatteja, mutta nousivat muissa seuroissa Suomen eliittiin, Laine sanoo.

90-vuotiaan LMV:n kaikkien aikojen kokoonpano

Lyöntijärjestyksessä Heikki Laineen valinnat, perustelut ja tarinat:

Kuva: Timo Filpus

1. Taisto Lehto, 2-koppari

– Todella nopea pesiskenttien vinttikoira. Tuli yleisurheilun puolelta pesäpalloon mukaan ja oli LMV:n toisen kultaputken avainmiehiä. Hän ei ollut niinkään koppari vaan varavahti, koska tuolloin pelattiin kolmen pelaajan takakenttämuodostelmalla.

2. Lauri Kaartokallio, 1-vahti

– Loi nuorena pohjat Mailaveikoissa ja lähti aikuisena muualle. Sisäpelissä kunnostautui erityisesti etenijänä. Ulkopelissä pystyi pelaamaan monia eri pelipaikkoja. Kuusankoskelta tullut Leo "Pepe" Hannula olisi tähän toinen vaihtoehto, mutta hän ei ollut LMV:n kasvatti eikä meinannut aina jaksaa juosta edes pesältä toiselle.

3. Timo Laine, 3-koppari

– Lehdon ja Kaartokallion tavoin nopea etenijä. Treenasimme usein koulumme juhlasalissa. Minä syötin mahdollisimman korkeita tolppia ja Timo löi pystymailalla. Pystäristä tulikin hänen vahvin kentällemenolyönti. Vaihtotilanteissa aseena oli pomppulyönti. Heittokäsi oli melkein parempi kuin isällään.

4. Pertti Jantunen, sieppari

– Voitti SM-sarjan lyöjäkuninkuuden vuonna 1951. Hukkui samana talvena Pikku-Vesijärveen, kun testasi jään kestävyyttä Viipurin Reippaan jääpallojoukkueen harjoituksissa. Tässä kokoonpanossa hänet pystyisi tarpeen tulleen laittamaan myös kotiuttajajokeriksi.

5. Heikki Laine, 3-polttaja

– Aloitin polttajana, mutta myöhemmin siirryin koppariksi kovan heittokäteni vuoksi. Melkein aina hihassa oli nelonen tai vitonen. Rottingilla päällystetty puumailani painoi 820 grammaa ja kesti käytössä noin neljä vuotta. Osuin palloon paremmin, kun maila oli aina samanpainoinen.

6. Mikko Kajander, 2-polttaja

– Moni saattaisi laittaa kakkospolttajaksi kultajoukkueen kippari Pertti "Pepe" Ahosen. Kallistun tässä kuitenkin Mikon puoleen, ettei tulisi liian monta pelaajaa 50-luvun mestareista. Vaikka kyseessä oli Suomen sen hetken ylivoimaisin joukkue, se oli Taisto Lehdon mukaan myös yksi huonokuntoisimmista.

7. Olli Hanski, 2-vahti, kapteeni

– Hän ei ole oma kasvatti, mutta pitkäaikainen mailaveikkolainen joka tapauksessa. Hanski ansaitsee itseoikeutetusti paikkansa tässä kokoonpanossa. Pelasi 14 perättäistä Itä–Länsi-arvo-ottelua vuosina 1948–1961.

8. Antti Elomaa, 3-vahti

– LMV:n kasvatti, joka lähti 1950-luvun mestaruuksien jälkeen Jyväskylään, missä puhkesi lopullisesti kukkaan. Monilahjakkuus, joka kilpaili myös koripalloilussa, käsipalloilussa, keilailussa, mäkihypyssä, yhdistetyssä, hiihdossa, pujottelussa, jääpallossa, jalkapallossa, lentopallossa, jääkiekossa, ampumalajeissa, pöytätenniksessä, uinnissa, golfissa ja juoksulajeissa.

9. Vilho Kokkonen, lukkari

– Lahdessa monet tuntevat "Tolppa" Kokkosen. Vuoden lukkari 1948 ja 1950. Hän oli viisas kaveri, mutta osasi olla myös erittäin ikävä tyyppi, kuten lukkarin pitääkin. Hän saattoi käskeä lyöjää sitomaan kengännauhat ja nostaa syötön heti sen jälkeen. Sisäpelissä "Vilille" ei ollut hirveästi käyttöä.

10. Riku Rantanen

– Tämän kokoonpanon varalukkari. Erittäin hyvä kotiuttaja, joka lyö edelleenkin painavaa kumuraa LMV:n suomensarjajoukkueessa. Lähti 15-vuotiaana Lahdesta Lammille. LMV saanut minkäänlaista kasvattajaseurakorvausta, kun matka jatkui myöhemmin Hyvinkään Tahkon Superpesis-miehistöön.

11. Leevi Nyman

– Iso mies. Riski 190-senttinen, muttei kuitenkaan pulska. Lyöjätilaston kärkinimiä 1960-luvulla.

12. Jaakko Luhtanen

– Hänkin oli iso mies ja pelasi erittäin pitkän uran LMV:ssä. Voitti 1925 SM-kultaa Lahden Suojeluskunnan joukkueessa ja pelasi vielä 1950-luvulla Mailaveikkojen ikämiesjoukkueessa.

Pelinjohtaja: Juha Broman

– Hän oli polttolinjan pelaaja, mutta samalla myös 50-luvun menestysjoukkueen aivot. "Juppa" loi taktiikan, millä joukkue pelasi. Hän oli myös menestynyt ja tunnustettu mäkihyppyvalmentaja.

90-vuotisjuhlapelipäivä

LMV pelaa sunnuntaina 21.7 Kisapuistossa

Klo 12 naisten suomensarjaa LMV–Roihu (Helsinki).

Klo 16 miesten suomensarjaa LMV–Puijon Pesis (Kuopio).

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi