Viikonloppuna järjestettävä Päijännepurjehdus käynnistyy tänä vuonna Padasjoelta ja päättyy Jyväskylään. Perinteisesti heinäkuun kolmantena viikonloppuna kisattavan matkapurjehduskilpailun traditioon kuuluu, että parillisina vuosina reitti kulkee pohjoisesta etelään ja parittomina etelästä pohjoiseen.
– Purjehduksellisesti ei ole ollut tarvetta tehdä mitään mullistavia uudistuksia. Yritämme saada itse tapahtuman lähemmäs katsojia. Pyrimme levittämään yhteisöllisyyden tunnetta kisaajien lisäksi myös yleisölle, Päijännepurjehduksen kilpailupäällikkö Joonas Sovinen sanoo.
Matkan varrella purjehtijat seilaavat läpi isojen sisävesiselkien ja kapeiden salmien. Katsojille otolliset veneiden bongauspaikat löytyvät lähtö- ja maalisatamien lisäksi esimerkiksi Pulkkilanharjulta ja erityisesti Karisalmen sillan liepeiltä.
Tilauksessa lisää metrejä sekunnissa
Järjestyksessään 47. Päijännepurjehdus starttaa lauantaiaamuna Padasjoen Laivarannan satamasta. Maali häämöttää noin 118 kilometrin päässä Jyväskylän Juurikkasaaressa, mihin veneet saapuvat tuulista riippuen myöhään lauantai-iltana tai sunnuntain puolella.
– Viikonlopulle on luvattu aurinkoa ja 24–25 astetta. Sää on mitä mainioin, mutta purjehduksen kannalta ainut ongelma on se, että tuuli on lämpimällä säällä heikkoa. Lauantain tuuliennusteet lupailevat 1–3 metriä sekunnissa. Kilpailun kannalta lukema saisi olla vähän enemmän, Sovinen toteaa.
– Kisajärjestäjänä ottaisin mieluummin neljä astetta lämmöstä pois ja lisäisin tuulennopeutta neljällä metrillä sekunnissa. Onneksi sääennusteet saattavat vielä muuttua.

Jatkuuko Auvon voittokulku?
Viime vuoden kisan nopeimman veneen palkinto, Päijänne-ruori, ojennettiin Heinolan Pursiseuraa edustavalle Jyri Lehtiselle, jonka Over 33 -tyypin urheiluvene Auvo taittoi Jyväskylä–Padasjoki-välin aikaan 13 tuntia ja 20 minuuttia.
– Veikkaan, että tänä vuonna mennään lähelle samoja aikoja. Auvo kulkee korkean mastonsa vuoksi vauhdikkaasti myös tyynellä säällä.
Monikertainen nopeusmestari Auvo paahtaa aalloilla myös tulevana viikonloppuna. Suorassa nopeudessa mitattuna se on vaikea voitettava muille, varsinkin kun viime vuoden kisassa ensikertaa nähty Foiling Centerin lentävä Nacra 20 FCS katamaraani ei aikataulusyistä ehtinyt mukaan tämän vuoden kilpailuun.
Myös viimeisenä maalilinjan ylittänyt vene palkitaan
Torstaihin mennessä kilpailuun oli ilmoittautunut 110 venettä. Sovinen uskoo, että lauantaina starttiviivalla nähdään vielä muutama vene enemmän.
Kilpailuluokat ovat pysyneet samoina aiempiin vuosiin verrattuna. Pääluokkia ovat neljä LYS-tasoituksin kilpailtavaa luokkaa, Urheiluveneet, H-veneet, Finn Express 83:t sekä tasoituskisan ulkopuolella purjehtivat Lightning-veneet ja avoin luokka.
LYS-tasoitetuilla ajoilla ratkeavan kokonaiskisan voittaja palkitaan Tallukkajahti-kiertopalkinnolla. LYS-luokkien kolme nopeinta saavat omat palkintonsa, kuten myös H- ja Lightning-veneiden voittajat.
Koko kilpailun viimeisenä maaliin tullutta venettä muistetaan Potkuri-kiertopalkinnolla. Viime vuonna hitain vene viihtyi 64:n meripeninkulman reitillä 22 tuntia ja 44 minuuttia.
