Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Hollolan Tennilästä lentopalloammattilaiseksi Sveitsiin - "Tätä polkua etenen nyt sata lasissa askel kerrallaan"

Salpiksen kasvatti Joonas Jokela, 20, lunastaa C-nuorena asettamiaan tavoitteita. Pitkän huiskea hakkuri tavoittelee paikkaa maajoukkueen olympiakarsintamiehistöön.

Hollolalaislähtöinen Joonas Jokela (numero 20) debytoi Suomen miesten lentopallomaajoukkueessa toukokuussa 2018. Kuva: CEV

Kuortaneella parhaillaan leireilevä Suomen miesten lentopallomaajoukkue valmistautuu elokuussa Kiinassa pelattavaan olympiakarsintaturnaukseen.

Brittiläisen Joel Banksin valmentamassa leirimiehistössä on mukana myös päijäthämäläistä väriä. Hollolalaisen Salpiksen kasvatti Joonas Jokela, 20, taistelee hakkurin paikasta lopulliseen Tokion 2020-kisojen karsintajoukkueeseen.

– Maanantaina lähdemme Hollantiin pelaamaan pari harjoitusottelua. Sen jälkeen katsotaan, olenko Kiinassa mukana vai en, Jokela sanoo.

Ura jatkuu Sveitsin mestarin riveissä

Hollolan Tennilästä maailmalle lähtenyt 202-senttinen Jokela debytoi miesten maajoukkueessa toukokuussa 2018. Samana vuonna hän kirjoitti ylioppilaaksi ja alkoi treenata lajia täyspäiväisesti.

Tavoitteeni on ollut aina päästä Suomesta eteenpäin. Lentopalloilija Joonas Jokela

– Elämään ei kuulu tällä hetkellä oikeastaan mitään muuta kuin lentopallo. Tätä polkua etenen nyt sata lasissa askel kerrallaan.

Viimeisimmän askeleensa hollolalaiskasvatti otti vajaa kuukausi sitten, kun hän solmi vuoden mittaisen ammattilaissopimuksen Sveitsin pääsarjan hallitsevan mestarijoukkue Lausanne UC:n kanssa.

– Tavoitteeni on ollut aina päästä Suomesta eteenpäin. Todella hienoa, että se toteutui ja pääsen mittaamaan omaa tasoani ulkomaille.

– Lausannesta tiedän etukäteen vain sen, että siellä pelataan jääkiekkoa ja kaupunki sijaitsee ranskankielisellä alueella.

Koutsille kiitosta

Lapsuudessaan hiihtoa ja koripalloa harrastanut Jokela aloitti lentopallon ala-asteen kolmannella luokalla. Ensimmäiset harjoitukset ovat jääneet monipuolisen urheilijalahjakkuuden mieleen.

– Treenit pidettiin Heinsuon urheiluhallilla, mikä ei ole enää pystyssä. Olimme vielä sen verran nuoria, että muistaakseni kyseessä oli enemmät sellaiset jumppatreenit, missä pelailtiin ja värkkäiltiin pallon kanssa kaikenlaista, Jokela muistelee.

Joonas Jokela (oik.) tuulettaa voitettua pistettä maajoukkuekaveri Sauli Sinkkosen kanssa. Kuva: CEV

Ensimmäisten lentopallokosketusten jälkeen hän liittyi mukaan Matti Heinosen valmentamaan Salpiksen juniorijoukkueeseen.

– Meillä oli todella hyvä ryhmä. Touhusimme sillä porukalla ainakin kuusi vuotta yhdessä. Matti loi hyvän meiningin ja sai potkittua meistä paljon irti. Hänelle suuret kiitokset siitä, että jaksoi piiskata eteenpäin, vaikka en varmastikaan ollut aina kaikkein helpoin valmennettava.

Ammattilaisen ominaisuudet

Kiitosta ja iloisia viestejä sataa myös toiseen suuntaan. Edelleen Salpiksessa valmentava Heinonen kehuu vuolaasti lukioikäisenä Kuortaneelle muuttanutta ex-suojattiaan.

– Suurella ilolla olen seurannut, miten määrätietoisesti kaveri menee eteenpäin. Nyt hän saavuttaa niitä tavoitteita, mitä C-juniori-ikäisenä itselleen asetti. Salpiksessa on ollut lahjakkuuksia Joonaksen jälkeenkin, mutta ei ainuttakaan yhtä kovaa, Heinonen sanoo.

Salpiksessa ja Lentopalloliiton Kuortaneen valmennuskeskuksessa luodut pohjat siivittivät Jokelan oululaisen Mestaruusliiga-seura ETTAn riveihin vuonna 2016. Jo toisella pääsarjakaudellaan Jokela voitti kotimaisen liigan pistepörssin ensimmäisenä suomalaispelaajana sitten kauden 2012–13.

– Salpiksessa Joonas oli porukkamme nuorin. Kilpailuhenkisyys, kova voitontahto ja kehittymisen halu näkyivät hänen persoonassaan heti alusta alkaen. Ammattilaiseksi ei mielestäni voi tulla ilman noita ominaisuuksia, Heinonen painottaa.

Hollolan kovin urheilija

Maajoukkueleirien välillä Jokela viettää kesäänsä tutuissa Tennilän maisemissa. Koti on hänelle tärkeä rauhoittumisen tyyssija.

Vanhat tutut kyllä tunnistavat, mutta muutoin lentopalloammattilainen pystyy liikkumaan kylillä ilman aurinkolaseja.

– Aika vähän tulee tuntemattomat henkilöt hihasta nykimään. Lentopallo on kuitenkin sen verran pieni laji Suomessa, ettei se valtavirtaa niin kiinnosta, huomauttaa Jokela ja heittää Hollolan tunnetuimman urheilijan tittelin hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen suuntaan.

Koska aiot ohittaa "Aikun" meriitit?

– (Naurua) Maailmanmestaruus pitäisi ainakin voittaa. Se on hieman hankalampaa tässä joukkuelajissa, kun siihen vaikuttaa aika moni asia. En ehkä milloinkaan, koska Aikun saappaat ovat aika isot täytettäviksi.

Kuka?

Joonas Jokela

Syntynyt: 12. joulukuuta 1998.

Pituus: 202 senttimetriä.

Pelipaikka: Hakkuri.

Kasvattajaseura: Salpis (Hollola).

Junioriseurat: Salpis, Blues Volley (Järvenpää), Keimolan Kaiku (Vantaa), Nurmon Jymy.

Aikuisura: 2013–14 Salpis (1-sarja), 2014–16 Kuortanen (1-sarja), 2016–19 Oulun ETTA (Mestaruusliiga), 2019– Lausanne UC (Sveitsi).

Maaottelut: 22.

Saavutukset: Mestaruusliigan pistepörssin voitto 2017–18, Mestaruusliigan läpimurtopelaaja 2016–17, Mestaruusliigan kuukauden pelaaja 2017 (marraskuu).

Lempikirja: Aki Hintsa–Voittamisen Anatomia.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi