Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kaksi päijäthämäläistä nuorta kilpailee Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla Azerbaidzhanissa – "se on tulevaisuuteen panostamista"

Lotta Vahe (oik.) on nuorten sarjojen kestomenestyjä Suomessa. Hänellä on myös PM-kultaa kuluvalta vuodelta. Kuva: Mirja Hussain

Euroopan nuorten olympiafestivaaleille valittu Orimattilan Judoseuran Lotta Vahe ei pahastu kuullessaan sanan leikkiolympialaiset.

Vaikka kyseessä ovat merkittävät eurooppalaiset arvokisat 14–18-vuotiaille urheilijoille, niin ne ovat osallistujille ennen kaikkea mahdollisuus haistella olympialaista ilmapiiriä.

Kisoissa on mahdollisuus tutustua oikeissakin olympiakisoissa eteen tuleviin asioihin kuten olympiakylään ja toimimiseen median kanssa.

Kolme valittiin, yksi heistä jää pois

Olympiafestivaaleilla on toki tarkoitus myös kilpailla. Päijät-Hämeestä Azerbaidzhanin Bakussa 21.–27. heinäkuuta käytäviin kisoihin valittiin kolme urheilijaa: Vahe, Lahden Ahkeran painija Miko Elkala ja Lahden Judoseuran Zico Aziz.

Vuonna 2002 syntyneestä kolmikosta matkaan lähtee kuitenkin vain kaksi, sillä Aziz loukkasi polvensa viime viikolla judoleirillä Orimattilassa ja joutuu jäämään kisoista pois.

Minulle on esimerkiksi uutta se, että saimme olympiakomitealta sponsoroidut vaatteet, joita pitää käyttää kisoissa koko ajan. Lotta Vahe

Vahe ottelee Bakussa alle 70 kilogramman sarjassa. Toukokuussa hän voitti sarjansa Pohjoismaiden mestaruuden alle 21-vuotiaissa. Alle 18-vuotiaissa hän saavutti lisäksi pronssia. Vahe on voittanut urallaan myös useita Suomen mestaruuksia.

Suomen olympiakomitean kesäkuun lopulla julkaistu nimilista sisälsi neljä judokaa.

– Eipä se valinta sinänsä yllättänyt. Sain tehtyä sellaiset näytöt, ettei (valinta) jännittänyt oikeastaan yhtään, parhaana saavutuksenaan maaliskuista Euroopan cupin kolmatta sijaa pitävä Vahe sanoi viime viikolla Orimattilassa järjestetyllä kansainvälisellä Summer Judo Rocks leirillä.

Vahe sai ensituntumat olympialaisiin ympyröihin jo Orimattilassa.

– Meillä oli yhteisiä kokouksia, joissa käytiin läpi käytännön asioita kisoissa. Minulle on esimerkiksi uutta se, että saimme olympiakomitealta sponsoroidut vaatteet, joita pitää käyttää kisoissa koko ajan. Sellaiseen en ole ennen tottunut.

Miko Elkala valmistautuu tällä viikolla olympiafestivaaleille leirillä Kuortaneella. Kuva: Antti Yrjönen

Jännitystä uudessa sarjassa

Vapaapainin 65 kilogramman sarjaan osallistuva Miko Elkala on saavuttanut useita SM-mitaleita ja kaksi PM-mitalia, joista toisen toukokuussa Latviassa. Vajaa kuukausi sitten hän osallistui alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuihin.

Vaikka Elkala sanoo tavoitteekseen mitalin, hän hieman yllättyi valinnastaan olympiafestivaaleille.

– Painoluokkani muuttui, olin EM-kisoissa sarjaa alempana. Vähän mietitytti, kun tiesin, että se on viimeinen kertani siinä sarjassa, että tuleeko valintaa ylempään sarjaan.

Nuoren urheilijan sarjanvaihto johtuu nuoren urheilijan luonnollisesta kasvusta.

– Pituutta on tullut kevään aikana paljon lisää.

Sekä Vahe että Elkala kertovat ottaneensa olympiafestivaalit tavoitteekseen viime vuoden aikana.

– Paini ei ole ollut siellä aikaisemmin mukana. Kun syksyllä ensimmäisen kerran kuulin, että nyt paini on mukana, tämä on ollut tavoitteena siitä asti. On ollut kaksi selkeää pääkisaa: EM-kisat ja tämä EYOF (European Youth Olympic Festival).

Opintomatka nuorille urheilijoille

Judon alle 18-vuotiaiden olympiavalmentaja Otto Favén korostaa olympiafestivaalien merkitystä kokemusten hankkimisen näkökulmasta.

– Oman tasoisiin kisoihin pitää mennä. Pyritään hakemaan kokemusta esimerkiksi tällaisista olympiafestivaaleista, jotka ovat vähän niin kuin aikuisten olympialaiset.

– Siinä on sellainen ero esimerkiksi judon arvokisoihin, että se on monilajinen kilpailu. Se on tulevaisuuteen panostamista. Jos joskus ollaan aikuisten olympialaisissa, niin ei olla yllättyneitä, kun on kaikenlaista ylimääräistä häslinkiä: kisakyliä, avajaisia, media-asioita, Favén tiivistää.

Moninkertainen SM-mitalisti Zico Aziz (vas.) joutuu jäämään pois kisoista. Kuva: Mirja Hussain
Mikä?

Euroopan nuorten olympiafestivaalit

Euroopan nuorten olympiafestivaalit (EYOF) ovat Euroopan olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille urheilijoille.

Kisat järjestetään parittomina vuosina.

Vuoden 2019 kesäkisat järjestetään Azerbaidzhanin Bakussa 21.–27. heinäkuuta.

Bakun kesäkisoissa on mukana noin 3 000 urheilijaa 50:stä maasta.

Suomen joukkueeseen on valittu 65 urheilijaa, jotka kilpailevat kuudessa lajissa: judossa, painissa, pyöräilyssä, uinnissa, telinevoimistelussa ja yleisurheilussa.

Suomi on joukkueellaan yksi suurimmista mukana olevista maista.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi