Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Orimattilan eksoottinen judoleiri vaikeuksissa – "Joka vuosi saa tapella, kun kaupunki korottaa vuokria"

Summer Judo Rocks -leiri järjestettiin tänä vuonna 11. kerran. Osallistujia oli yli 300. Kuva: Mirja Hussain

Orimattilan Artjärven Vuorenmäellä päättyi perjantaina 11. kansainvälinen Summer Judo Rocks -judoleiri. Sunnuntaina alkaneen leirin englanninkieliselle nimelle on monista muista Suomessa järjestettävistä urheilutapahtumista poiketen hyvät perusteet.

Leirille osallistuu tänä vuonna yhteensä yli 300 judokaa. Suomalaisten lisäksi mukana on judokoita muun muassa Venäjältä, Israelista ja Etelä-Afrikasta. Leirin päävetäjänä toimii neljäntenä vuonna peräkkäin israelilainen Raviv Raufman.

Judoleirin järjestelyistä päävastuun kantava Orimattilan Judoseuran puheenjohtaja Tero Rönkkö on huolissaan Suomen suurimman judon kesäleirin tulevaisuudesta.

– Joka vuosi saa tapella, kun kaupunki korottaa (tila)vuokria. Kun Artjärvi oli oma kuntansa (liitettiin Orimattilaan vuoden 2011 alussa), niin kunnanjohtaja antoi 400 eurolla kaikki tilat, Rönkkö sanoo.

– Kun Artjärvi tuli osaksi Orimattilaa, hinta kymmenkertaistui.

Artjärven leirillä harjoitellaan ulkomaalaisten huippuvalmentajien opein. Kuva: Mirja Hussain

Kaupunginhallitus voi kohtuullistaa vuokraa

Rönkkö kertoo käyneensä jatkuvasti kohoavista vuokrista keskusteluja muun muassa Orimattilan kaupunginjohtajan Osmo Pieskin kanssa.

– Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus ovat tapahtumamme takana. Uskon, että kun aloitamme syksyllä neuvottelut, niin ne menevät meidän kannaltamme myönteisesti, Rönkkö sanoo.

Kaupunginjohtaja Pieski ei vastannut lomaltaan Etelä-Suomen Sanomien soittopyyntöön. Asiaa kommentoi talous- ja hallintojohtaja Päivi Suikkanen.

– Vuokrat ovat valiokuntien ja kaupunginhallituksen vahvistaman taksan mukaiset. Taksat päätetään aina määräajoin.

– Jos vuokravapautuksia tai vuokran kohtuullistamista anotaan, niin se on kaupunginhallituksen asia. Tänä vuonna emme ole käsitelleet asiaa heidän (Orimattilan Judoseuran) osalta, Suikkanen sanoo.

Suikkasen mukaan kaupunginhallitus käsittelee vuokran kohtuullistamiset tapauskohtaisesti.

– Päätöksissä täytyy aina harkita tasapuolisuutta, kun erilaiset järjestöt järjestävät tapahtumia. Judoseurakin on saanut kaupungin tukea tapahtumiinsa vuosittain, esimerkiksi viime vuonna 1 400 euroa ja edellisvuonna suurin piirtein saman verran nimenomaan tilavuokriin.

– Nämä ovat sellaisia linjauksia, joissa tarkastellaan, mitä tuetaan ja millä perustein, Suikkanen kertoo.

Tero Rönkkö on Orimattilan Judoseuran puheenjohtaja, joka kantaa päävastuun leirin järjestelyistä. Kuva: Mirja Hussain

Merkittävä piristysruiske kaupungille

Rönkkö painottaa Summer Judo Rocks -leirin merkitystä Orimattilan kaupungille ja Artjärvelle. Kauppa ja pitseria saavat osansa vieraiden rahoista. Vuosittain järjestetään myös Baltic Sea Championships -kilpailut.

– Tuomme vuosittain Orimattilaan tuhansia kilpailijoita, valmentajia ja huoltajia. Orimattila on pieni kylä tai kaupunki, joten se on suuri määrä asukaslukuun suhteutettuna. Kilpailuihin ja leirille osallistuu yli 500 ulkomaalaista. He majoittuvat ennen leiriä ja leirin jälkeen Orimattilan keskustassa.

– Euroopassa ei ole monta judomaata, jotka eivät tiedä, mikä Orimattila on ja mitä Orimattilassa tapahtuu. Mikään muu tapahtuma, yhdistys tai seura ei tuo Orimattilaan niin paljon kävijöitä kuin me, Rönkkö perustelee.

Artjärvi on maaseutua. Mikä saa ulkomaalaiset kerta toisensa jälkeen tulemaan syrjäiselle leiripaikkakunnalle harjoittelemaan judoa?

– Tässä on järvet, sauna ja majoitukset, ruokakin voidaan tehdä täällä, ei tarvitse lähteä mihinkään. Ulkomaalaiset tykkäävät siitä, kun ollaan keskellä ei mitään, Rönkkö sanoo.

Mikä?

Judon Summer Judo Rocks -leiri

Summer Judo Rocks on kansainvälinen judoleiri, joka järjestetään Orimattilassa Artjärven Vuorenmäellä.

Leiri on tarkoitettu kaikenikäisille judokoille aloittelijoista kansainvälisellä huipulla kilpaileviin urheilijoihin. Leirillä on kolme eritasoista ryhmää.

Kuluvana kesänä Summer Judo Rocks järjestettiin 11. kerran. Leiri alkoi 7. heinäkuuta ja päättyi 12. heinäkuuta.

Tänä vuonna leirille osallistui yli 300 judokaa. Suomalaisten harrastajien lisäksi osallistujia oli muun muassa Venäjältä, Israelista ja Etelä-Afrikasta.

Leirin päävetäjänä oli israelilainen Raviv Raufman.

Tämän vuoden leirillä järjestettiin ensimmäisen kerran joukkuekilpailu, jonka joukkueet muodostettiin 7–64-vuotiaista judokoista kansallisuuden ja iän mukaan. Jokaista joukkuetta valmensi oma valmentajansa.

Leirille osallistuvat majoittuivat Vuorenmäen koulun luokkahuoneissa.

Summer Judo Rocksin järjestelyistä vastaa Orimattilan Judoseura.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi