Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahden Mailaveikot toimii ponnahduslautana kirkkaampiin valoihin – "Kutsusta ei voinut kieltäytyä"

Mailaveikkojen Ville Pesu sekä Antti Tuhkanen haluavat murtautua Kouvolan Pallonlyöjien Superin ryhmään.

Antti Tuhkanen on pelannut tällä kaudella niin LMV:n paidassa suomensarjaa kuin Kouvolassa pääsarjaa. Kuva: Antti Yrjönen

Lahden Mailaveikoissa (LMV) pelaava Antti Tuhkanen, 21, on yksi harvoista LMV:n kasvateista, jotka ovat viime vuosina päässeet haistelemaan Superpesiksen tunnelmaa. Tuhkanen pelasi yhden pääsarjaottelun jo kesällä 2017, mutta tällä kaudella hän on ollut Kouvolan Pallonlyöjien kokoonpanossa kolme kertaa. Tuhkanen on ollut pelaamissaan kamppailuissa tehokas, sillä tilastoihin on merkitty kolme lyötyä juoksua.

Superpesis-uran ensimmäinen onnistunut kotiutus on jäänyt lahtelaispelaajan mieleen.

– Se tuli Vimpelin Saarikentällä. Sivalsin pallon kakkossaumaan, josta vastustajan ulkopelaaja yritti syöksymällä hakea koppia. Pallo tipahti räpylän kautta maahan ja juoksu oli selviö. Sen jälkeen oli aika siisti fiilis, Tuhkanen tunnelmoi ikimuistoista hetkeään.

Itse ottelu Vedon ja Koplan välillä oli aika lailla yhteen maaliin pelaamista. Veto vei ja Kopla vikisi.

– Totta kai onnistumiseni jälkeen muutkin pelaajat yhtyivät riemuuni. Olihan se kuitenkin minun ensimmäinen lyöty juoksuni. Jos peli olisi päättynyt toisella tavalla, niin fiiliskin olisi ollut parempi. No, aina ei voi voittaa, Tuhkanen sanoo.

LMV:n kehitys ilahduttaa

Kouvolan Pallonlyöjien ex-pelinjohtaja Eero Pitkänen nosti Tuhkasen loppusyksystä 2016 Superin harjoitusrinkiin. Siitä hetkestä lähtien lahtelaisurheilija on pitänyt kansallispelin pääsarjaa selvänä tavoitteenaan. Kun Koplan nykyinen viuhkamies Matti Iivarinen soitti tänä kesänä ensimmäinen kerran Tuhkaselle ja kysyi häntä tuurauskeikalle ”ylös”, ei Tuhkanen ollut pysyä housuissaan.

– En osannut odottaa kutsua. Tuntuihan se siistiltä. Ei siitä voinut kieltäytyä. Kun olen jo muutamana talvena harjoitellut siellä, niin osa pelaajista oli tuttuja. Edustuksen mukaan on helppo mennä. Kokeneet pelaajat ottavat nuoret hyvin huomioon.

Tuhkanen on nostanut itseluottamustaan LMV:n suomensarjan otteluissa. Tuhkanen on tilastoinut 11 kamppailussa 18 lyötyä juoksua ja kahdeksan tuotua. Kärkilyöntitilastossa hän on kolmantena. Onnistuneita kärkkäreitä on koossa jo 51.

– Motivaationi on korkealla. Haluan kehittyä ja murtautua ajan kanssa Superpesikseen. Olen iloinen, että lahtelainen pesäpallo on ottanut isoja kehitysaskeleita. Touhu on tavoitteellisempaa. Tämän kauden kirkas tavoite on voittaa sarja ja nousta Ykköspesikseen, sanoo Tuhkanen, joka on parhaimmillaan kotiuttajana ja vaihtajana.

Vastuu LMV:ssa ruokki kehitystä

Jos LMV tarjoaa omille pojille hyvän kehityspolun, on viime vuonna alkanut yhteistyö Kouvolan Pallonlyöjien Superpesisjoukkueen kanssa tuonut myös uuden vaihtoehdon. Kouvolasta siirtyi useampi nuori pelaaja viime kaudeksi Lahteen. Lisääntynyt vastuu ja tavoitteellisempi sekä määrätietoisempi harjoittelu tekivät sen, että pelaajat kehittyivät silminnähden. Heistä yksi, kärkietenijä Ville Pesu, 23, pitää viime kautta uransa tietynlaisena käännekohtana.

– Sanoisin, että käännekohta tapahtui pari vuotta sitten. Silloin fysiikkani ja lajitaitoni menivät harppauksin eteenpäin. Ikätovereihini nähden tulin muutaman vuoden perässä. Mutta viime kausi LMV:ssä oli käänteentekevä. Sain runsaasti vastuuta sekä myös kosolti onnistumisia. Ne ruokkivat, Pesu korostaa.

Kun Koplalta olivat samaan aikaan loukkaantumisten takia sivussa Toni Laakso, Anssi Lammila ja Sasu Toikka, se avasi nuorille näytön paikkoja. Pesu oli yksi heistä. Pesu on pelannut tällä kaudella Superissa 15 ottelua. Niissä hän on lyönyt yhden juoksun ja tuonut kuusi.

– Kehityin LMV:ssä jokaisella osa-alueella. Otin sisäpelissä steppejä eteenpäin. Myös lyöntivarmuus parani tosi paljon. Pitää rehellisesti sanoa, että Superin ja suomensarjan välillä on erittäin iso kuilu. Superissa rokotetaan säälimättä, jos esimerkiksi jollekin pelaajalle sattuu vaikea päivä ulkokentällä. Palloja tulee satavarmasti kohti. Ja ne muuten tulevat aika pirun kovaa. Minulle on sattunut kauden aikana pari tällaista kamppailua. Oppirahat täytyy maksaa, Pesu sanoo.

Pesu on nauttinut jokaisesta hetkestä Superissa ollessaan. Yksi pelaaja on tehnyt nuoreen etenijäkykyyn suuren vaikutuksen.

– Antti ”Härmä” Hartikainen. Hänen lajitietämyksensä on ihan omaa luokkaansa. Kun kopissa vieruskavereina istuvat Hartikainen ja Lammila, niin siinä on hyvä paikka imeä oppia. Molemmat ovat huippuäijiä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Lue myös: Lahtelaisen seuran joukkueenjohtaja valottaa ammattipyöräilijän vaatimuksia – "Painotamme myös kielten opiskelua"
Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi