Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Suomen tunnetuin MM-kisa alkaa kysymysmerkkien alla – eukonkannon keksijä aikoo jättää tehtävänsä

Tämänvuotiset eukonkannon MM-kisat ovat Eero Pitkäselle viimeiset. Lajin keksinyt ja sen kansainvälistänyt Pitkänen jää sivuun Sonkajärven Eukonkanto Oy:n toimitusjohtajan pestistä syksyllä.

Tämän kesän eukonkannot ovat Eero Pitkäselle viimeiset – ainakin nykyisessä roolissa. Kuva: Petri Karvinen

Tämänvuotiset eukonkannon MM-kisat ovat Eero Pitkäselle viimeiset. Lajin keksinyt ja sen kansainvälistänyt Pitkänen jää sivuun Sonkajärven Eukonkanto Oy:n toimitusjohtajan pestistä syksyllä.

Pitkäsen mukaan lähtöön ei liity dramatiikkaa.

– Koen, että olen osuuteni tehnyt. Nyt edessä on osa-aikaeläke, Sonkajärven kunnan kulttuurisihteerinäkin työskentelevä Pitkänen sanoo.

Pitkäsen mukaan hänen seuraajansa nimi ei ole vielä selvillä. Tapahtuman jatko ei silti ole uhattuna.

– Tapahtumasta on tullut Sonkajärvelle niin tärkeä, että eiköhän tähän nuoret ja innovatiiviset tekijät löydy, hän uskoo.
 

Vuodesta 1992 järjestetyt eukonkantokilpailut ovat nykyään Sonkajärven ylivoimaisesti suurin vuosittainen tapahtuma. Tällä vuosikymmenellä MM-kisat ovat keränneet Pitkäsen mukaan ennätyksellisesti kansainvälistä huomiota, mutta tämä ei ole näkynyt taloudellisessa tuloksessa.

Vuodet 2016–2017 tuottivat yhteensä vajaan 30 000 euron tappiot.

– Haasteena olivat sivukulut, Pitkänen selvittää.

– Itse kisa kiinnostaa, mutta oheistapahtumien esiintyjien palkkiot ynnä muut vievät rahaa. Ja kun Sonkajärven väkiluku on samaan aikaan laskenut, tulos on ollut tämä, hän sanoo.

Viime vuonna Sonkajärven Eukonkanto Oy pääsi pitkästä aikaa taloudellisesti omilleen. Tältä vuodelta odotetaan Pitkäsen mukaan samaa.

Koen, että olen osuuteni tehnyt. Nyt edessä on osa-aikaeläke Eero Pitkänen

– Kolmisen tuhatta maksanutta katsojaa on realismia.
 

Eukonkannon tähänastiset kultavuodet osuivat viime vuosikymmenen lopulle. Tuolloin tapahtumalla oli suuri kansainvälinen sponsori, jonka ansiosta Sonkajärvellä nähtiin kisaamassa muun muassa ex-NBA-tähti Dennis Rodman. Nosteen ansiosta Eukonkanto Oy pääsi kolmena peräkkäisenä vuonna lähes 20 000 euroa plussalle.

Muutamaa vuotta aiemmin koettiin puolestaan maksaneiden katsojien huippu – noin 6 000 silmäparia. Pitkäsen mukaan aika ei silti ole ajanut tapahtuman ohi.

– Pärjääminen on monen asian summa, hän aloittaa.

– Rapiat pari tuhatta katsojaa tulee tänne vaikka kahdeksan asteen viileydessä ja sateessa – tästä on kokemusta. Menestyväksi tapahtuma saadaan kansainvälistä näkyvyyttä hyödyntäen, Pitkänen näkee.

Toukokuussa Eukonkanto Oy solmi lisenssisopimuksen kiinalaisen naisurheilujärjestön kanssa. Diili antaa järjestölle oikeudet järjestää eukonkantokisoja Shaanxin maakunnassa kolmena seuraavana vuonna.

– Ensimmäiset kisat ovat luvassa syyskuussa, ja paikalle odotetaan 500 kilpailijaparia. Tässä on Sonkajärvellekin iso mahdollisuus, kun itse jään näistä hommista pois, Pitkänen sanoo.
 

Tämänvuotinen eukonkannon MM-tapahtuma alkaa Sonkajärvellä tänään. Huomenna on kisojen pääpäivä, jolloin kamppaillaan paitsi täysmatkan, myös firmasarjan maailmanmestaruudesta.

Ilmoittautuneita pareja on 34 kaikkiaan 12 eri maasta. Uutistoimisto AP (Associated Press) aikoo lähettää tapahtuman suorana verkossa.

– Ensi vuonna on 25-vuotisjuhlat. Kutsu Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle on lähetetty, Pitkänen paljastaa.

Petri Karvinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi