Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahtelainen ammattilaisvapaaottelija jahtaa unelmaansa Kaakkois-Aasiassa

Äitiä, saunaa ja korvapuustia Suomesta kaipaava Aleksi Toivonen valmistautuu ammattilaisuransa suurimpaan ja seuratuimpaan kamppailuun.

Singaporessa asuva ammattilaisvapaaottelija Aleksi "The Giant" Toivonen kohtaa uransa ensimmäisessä One Championship -promootion ottelussa japanilaisen Akihiro “Superjap” Fujisawan. Kuva: Kristina Leinonen

Jos voit unelmoida siitä, voit tehdä sen. Elokuvatuottaja Walt Disneyn tutuksi tekemä sitaatti on kliseinen, mutta monessa suhteessa täysin paikkansa pitävä.

Lahtelainen ammattilaisvapaaottelija Aleksi Toivonen, 27, on uskaltanut unelmoida. Yksi hänen haaveistaan kävi toteen kuluvan vuoden alussa, kun kamppailulajitaituri solmi monivuotisen ammattilaissopimuksen singaporelaisen Evolve MMA -organisaation kanssa.

Tutut harjoituskaverit, Lahden Gentain tatami ja Mustankallion väestönsuojan treenisali vaihtuivat helmikuussa uusiin sparrausvastustajiin ja Kaakkois-Aasian helteisiin.

– Alussa lämpöhalvaus oli lähellä, kun hyökkäsin suoraan Suomen pakkasista tänne +30 asteeseen. Muutoin paikka on tuntunut alusta asti kotoisalta, toteaa vapaaottelun kärpässarjan maailmanmestaruuden seuraavaksi suureksi unelmakseen asettanut Toivonen.

Kovaa treeniä kansainvälisessä ryhmässä

Haluan olla joka päivä paras itseni. Vapaaottelija Aleksi Toivonen

Evolve MMA -tiimiin on rekrytoitu useiden eri kamppailulajien menestyjiä ympäri maailmaa.

Muutaman metropysäkin päässä Toivosen asunnolta sijaitsevassa treenikeskuksessa taitojaan hioo yhteensä 25 ammattilaisurheilijaa, joista 14 on vapaaottelijoita. Muita lajimuotoja ovat thainyrkkeily, paini ja brasilialainen jujutsu.

Toivonen on kansainvälisen ja kovatasoisen treeniryhmän ainoa eurooppalainen.

– Meitä tuli tänne karsintojen jälkeen kuusi uutta kaveria eripuolilta maailmaa, joten siinä laumautui väkisinkin. Evolvella on myös aika tiivis yhteisö, johon olen päässyt hyvin sisälle.

Ammattilaissopimuksensa tarkemmista yksityiskohdista Toivonen ei halua puhua, mutta hänen mukaansa Suomi-pojasta pidetään tiimin puolesta hyvää huolta.

Harjoittelu tapahtuu valmentajien johdolla aamu- ja iltapäivisin kuudesti viikossa. Sunnuntaisin on lepopäivä, jolloin Toivosella jää enemmän aikaa tyttöystävälleen ja 5,5 miljoonan asukkaan kaupunkivaltion kiertelylle.

– Treeniviikolla herään aamuseitsemältä venyttelemään, koska vanhuus hiipii jopa minulle. Aamiaisen jälkeen ensimmäinen harjoitus käynnistyy kello 9.30, josta suuntaamme yhteiselle lounaalle. Puolentoista tunnin mittainen iltapäiväharjoitus alkaa kahdelta iltapäivällä. Tässä ottelun lähestyessä aikatauluja hieman yksilöidään, Toivonen selventää.

Aleksi Toivonen piipahtaa One Championship -debyyttiottelunsa jälkeen yhdeksän päivän minilomalla Suomessa. Kuva: Katja Luoma

"Perkeleen kovaa olen harjoitellut sitä kohti"

Perjantaina 12. heinäkuuta lahtelaisjässikällä on edessään uran ensimmäinen One Championship -promootion järjestämä ottelu.

Malesian pääkaupunki Kuala Lumpurin 16 000 katsojaa vetävällä Axiata Arenalla oteltavassa kärpässarjan kamppailussa vastaan asettuu japanilainen Akihiro Fujisawa.

– Tämä tuleva matsi on ehdottomasti urani suurin ottelu. Perkeleen kovaa olen harjoitellut sitä kohti, vakuuttaa aiemmin vain Suomessa ammattilaisena otellut Toivonen.

Kyseessä on toden totta suuri ottelu ja ennen kaikkea suuri tapahtuma. Singaporessa päämajaansa pitävä One Championship -organisaatio toimii kaikissa Aasian maissa ja on avannut tänä vuonna toimistot myös USA:han. Sitä pidetään yleisesti yhtenä maailman parhaista promootioista suuren ja mahtavan UFC:n jälkeen.

– Keväällä järjestetyllä Tokion tapahtumalla oli 42 miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa. Tosin minun näkökulmastani kehässä ei ole kuin vastustaja ja tuomari, Toivonen selventää.

Mitä mahdollinen voitto tai tappio merkitsisi uran kannalta?

– Voitto on aina askel eteenpäin ja tappio taaksepäin. Tuskin tässä kuitenkaan "laaki ja pihalle" -meiningillä ollaan liikkeellä, mutta joka tapauksessa voitto on pakko kaivaa.

Lue myös: Lahtelaiselle urheilijalle aukesi kamppailijan taivas Singaporessa: "Medianäkyvyydeltään se on Aasiassa suurempi kuin F1"
 

Korvapuustia ja unelmia

Malesian keikan jälkeen lahtelainen suuntaa reilun viikon mittaiselle minilomalle Lahteen.

Äitiä, saunaa ja korvapuustia kotimaastaan kaivannut Toivonen ei osaa vielä sanoa, milloin on seuraavan kerran kehässä.

– Kovasti olen nostellut kättä pystyyn syksyn tapahtumia silmällä pitäen.

Unelma kärpässarjan maailmanmestaruudesta tulee otteluiden, ja ennen kaikkea voittojen avulla entistä lähemmäksi.

Elämän tärkein tavoite on kuitenkin mestaruusvyötä suurempi.

– Haluan olla joka päivä paras itseni, Toivonen painottaa.

Toivosella on vielä useita vuosia aikaa jahdata urheilullisia unelmiaan. Unelmien kätköpaikka sijaitsee tällä hetkellä Aasiassa, mutta tulevaisuuden kartassa sijainti on vielä tuntematon.

– En ole sellainen ihminen, että mitään olisi ikinä kiveen hakattu. Katsotaan vuosi vuodelta mitä tapahtuu, ja mitä tilaisuuksia eteen tulee. Otellaan nyt ensin täällä ja haetaan mestaruusvyö kotiin.

– Uran jälkeen olisi kuitenkin tarkoitus palata takaisin Lahteen ja viettää tavallista perhe elämää. Haluaisin myös antaa oman panokseni suomalaisen urheilukulttuurin edistämiseen, tavalla tai toisella.

Kuka?

Aleksi Toivonen

Syntynyt: 20. lokakuuta 1991 Lahdessa.

Pituus: 168 senttiä.

Ottelupaino: 61,2 kiloa.

Lempinimi: The Giant.

Ammatti: Ammattilaisvapaaottelija.

Seura: Evolve MMA / Suomessa Lahden Gentai.

Kamppailulajihistoria (laji, milloin aloitti): Taido 1997, Brasilialainen JiuJitsu 2007, Vapaaottelu 2014.

Siirtyi ammattilaisvapaaottelijaksi marraskuussa 2015.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi