Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Kansainväliset kisavieraat voittoihin Lahden Ironmanissa

Suomi, Lahti ja itse kilpailu keräsivät kehuja liki 1 600 triathlonistilta. Nuori tanskalainen taisteli vaikeuksien kautta miesten ammattilaissarjan voittoon.

Se on menoa nyt. Lahden Ironman-kilpailuun osallistui kisajärjestäjän tiedon mukaan 1 585 kilpailijaa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden satamassa ja Ankkurin rannassa riitti lauantai-iltapäivänä sutinaa. Yhteensä 1 585 teräsmiestä ja -naista aloitti Nokian Tyres IRONMAN 70.3. Finland -kilpailu-urakan pulahtamalla 18-asteiseen Vesijärveen.

Yleisöä oli pakkaantunut rantaviivaan runsaasti jo hyvissä ajoin ennen kello 15.30 tapahtunutta miesten pro-sarjan starttia.

Vesijärven kevyt aallokko ei ammattimenijöitä häirinnyt, ja myös ikäkausisarjan urheilijat nousivat Sibeliustalon edustalta rantaan pääsääntöisesti hymyssä suin.

Yhden ikäkausisarjassa uineen henkilön matka päättyi valitettavasti Ankkurin rannan aallonmurtajalle, missä ambulanssihenkilökunta antoi hänelle ensiapua ja kuljetti sairaalaan jatkohoitoon.

Jouduin oksentamaan useampaan otteeseen. Tanskalaisvoittaja Daniel Baekkegård

Lahden luonto vetää puoleensa

Muutamista viime hetken poisjääneistä huolimatta kisan osallistujista lähes 40 prosenttia oli ulkomaalaisia. Ilmoittautuneita triathlonisteja oli peräti 47 eri maasta. Venäjältä mukaan oli ilmoittautunut liki 200 urheilijaa ja Iso-Britanniastakin 168.

– Suuri ulkomaalaisten osallistujamäärä kertoo siitä, että he haluavat tulla kisaamaan Suomeen ja Lahteen puhtaan luonnon keskelle. Kaupunki- järvi- ja metsämaisema yhdistyvät Lahdessa loistavasti. Tänne on helppo tulla kenen tahansa, kilpailunjohtaja Tiina Boman.

Uintitapaturmaa ja muutamaa pyörähaaveria lukuun ottamatta kilpailu sujui Bomanin mukaan ilman ongelmia. Keli oli viime vuotta parempi niin urheilijoille kuin katsojillekin. Lisäksi yleisön liikkuminen oli vuodentakaista helpompaa kisa-alueelle rakennettujen ylikulkusiltojen avulla.

Oksentelu ei vienyt voittoa

Miesten ammattilaissarjan voitto ratkesi vasta 21,1 kilometrin mittaisen juoksuosuudella. Mestariksi taisteli vuonna 1996 syntynyt Tanskan Daniel Baekkegård.

Juutti urakoi 1,9 kilometrin uinnin, 90 kilometrin pyöräilyn ja 21,1 kilometrin juoksun kokonaisaikaan kolme tuntia, 45 minuuttia ja 38 sekuntia.

– Nautin jokaisesta hetkestä, vaikka pyöräilyosuuden alkaessa huomasin ettei kaikki ollut kunnossa. Jouduin oksentamaan useampaan otteeseen. Yritin parhaani mukaan pitää suoritukseni kasassa, jotta selviytyisin juoksuosuudesta kunnialla. Nyt on huikea fiilis, vielä maalissakin pahasta olosta kärsinyt Baekkegård kakoi.

Viime vuoden voittoaika (3.54.35) parani tanskalaisen käsittelyssä lähes yhdeksän minuuttia.

– Tänään lähden varmaankin kaupungille juhlistamaan voittoani ja nautin samppanjaa sen kunniaksi, mestari totesi.

Daniel Baekkegårdin voittoaika oli Kuva: Mirja Hussain

Kiehtovan maan valoisuus yllätti

Australian 31-vuotias Nicholas Kastelein sijoittui miesten pro-sarjan kakkoseksi vajaat 2,5 minuuttia voittajalle hävinneenä. Espanjan Gironassa asuva ja harjoitteleva australialainen ei ollut loukkaantumisen vuoksi kilpaillut 12 kuukauteen ennen Lahden Ironmania.

– Pitkän tauon vuoksi en halunnut asettaa suuria tavoitteita tähän kilpailuun. Halusin ennen kaikkea nähdä, miten kroppani reagoi 3–4 kuukauden harjoittelun jälkeen kilpailutilanteeseen, ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut Kastelein sanoi.

Lahti valikoitui australialaisen paluukisapaikaksi sopivan ajankohdan vuoksi, mutta hän kehui myös erityisesti pyöräilyosuuden rataprofiilia.

– Olin kuullut kilpailusta ja Suomesta pelkkää hyvää. Maanne on aina kiehtonut minua ja erityisesti kesäpäivien valoisuus on yllättänyt minut positiivisesti.

Australian Nicholas Kastelein palasi Lahdessa kisaradoille pitkän tauon jälkeen. Paluukisa toi komean kakkossijan. Kuva: Mirja Hussain

Kuengin kakkostila vaihtui pykälää alemmas

Viime vuoden kisan kakkonen, Sveitsin Daniel Kueng jäi Baekkegårdista vajaat 4,5 minuuttia ja sijoittui tänä vuonna kolmanneksi.

– Voittajan on tietysti aina helpompi hymyillä kuin kolmanneksi sijoittuneen, mutta palkintopallisijoitus on aina kova suoritus.

Heinäkuussa 32 vuotta täyttävä sveitsiläinen kehui Kasteleinin tavoin Lahden kisan pyöräilyreittiä.

– Täällä on hyvä rataprofiili ja juuri pyöräilyosuus houkutteli minut vuosi sitten mukaan kilpailemaan. Kisan laadusta kertoo se, että palasin tänne takaisin kilpailemaan myös tänä vuonna. Viime vuonna sää olisi voinut olla parempi, mutta tällä kertaa sekin korjaantui, Kueng kehui.

Koko kärkikolmikko suoriutui uintiosuudesta reiluun 23 minuuttiin. Trio jatkoi kimpassa myös 90 kilometrin pyöräilyosuuden, vaaditun 12 metrin etäisyydellä toisistaan. Nelospaikasta loppuun asti kiinni pitänyt Saksan Marcus Herbst oli jäänyt tuossa vaiheessa troikasta yli neljä minuuttia.

Parhaana suomalaisena, vajaat puolituntia voittajan jälkeen, maalilinjan ylitti 13. sijoittunut Ilkka Utriainen.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi