Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Lahtelaisseura toi uuden lajin Suomeen

Lahden Karate ja Tapanilan Erä järjestävät syksyllä Suomen ensimmäiset sovelletun karaten kilpailut. Etualalla Benjamin Niemi, 18. Kuva: Ronja Koskinen

Mikä karatessa kiinnostaa? Lahden Karatessa lajia viime syksystä alkaen harrastanut Atte Helminen,14, sen tietää.

– Erilaiset lyönnit ja potkut. Tavoitteena on musta vyö, Helminen toteaa vakaasti.

Benjamin Niemi, 18, on mielipiteessään suurpiirteisempi.

– Kaikki tuntuu kiinnostavalta. Myös kilpaileminen myöhemmin.

Tuomas Lehtinen, 14, toteaa juuri saavuttamansa keltaisen vyön olleen hänelle selvä tavoite.

– Seuraavista tavoitteistani en vielä tiedä. Ehkä kilpaileminen voisi olla mukavaa.

Ensimmäiset sovelletun karaten vyöt Suomessa

Yhteensä neljä Lahden Karatessa lajia harrastavaa suorittivat kaksi viikkoa sitten Suomen ensimmäiset keltaiset vyöt sovelletussa karatessa. Samassa yhteydessä keltaisen vyön saivat viisi helsinkiläisen Tapanilan Erän karatekaa.

Lahden Karate teki viime syksynä uraauurtavan teon suomalaisessa karatessa. Viime vuosien kilpailumenestyksellä mitaten paras suomalaisseura perusti sovelletun karaten ryhmän.

Sovellettu karate on tarkoitettu henkilöille, joilla on erityistä tuen tarvetta esimerkiksi liikkumisessa, ymmärryksessä, puheen tuottamisessa, aistien toiminnassa tai suureen ryhmään sopeutumisessa.

Ryhmän toimintaan on osallistunut kauden 2018–2019 aikana kuusi karaten harrastajaa.

Keltaisen vyön suorittaneet Benjamin Niemi (vas.), Tuomas Lehtinen ja Atte Helminen harjoittelevat Hanna Saarion johdolla. Kuva: Ronja Koskinen

Tapanilan Erä aloitti samaan aikaan

Aivan yksin Lahden Karate ei sovelletussa karatessa Suomessa toimi. Erä aloitti sovelletun karaten ryhmänsä myös viime syksynä.

– Meillä on pitkä historia heidän kanssaan juniorisalikilpailuissa ja koulutusasioissa. Heillä oli myös kiinnostusta samanlaiseen ryhmään.

– Ehkä sattumankaupalla aloitettiin molemmat samana syksynä, sanoo Lahden Karatessa sovelletun karaten vastaavana valmentajana toimiva Hanna Saario.

Saarion mukaan sovelletun karaten ryhmän synnytti tarve tarjota seuran moton ”Karatea kaikille” mukaisesti ryhmä myös erityistukea tarvitseville.

– Meillä ei ollut tarjota ryhmää, mihin heidät olisi voinut laittaa. Voi olla vaikkapa 7–12-vuotiaiden isoja, 40 henkilön niin sanottuja tavallisia ryhmiä. Se ei ole oikea paikka sovelletun karaten harjoittelemiseen. Tällainen pienryhmä toimii hyvin.

Keltainen vyö on ensimmäinen aloittelijan vyön (valkoinen) jälkeen vyökokeessa ansaittava vyö. Sovelletussa karatessa keltaisen vyön suorittaneet tekivät vyökokeissa käytännössä samat asiat kuin muutkin vyökokeisiin osallistuvat.

– Nyt luomme pohjaa kriteereille vyöarvoissa. Normaalisti vyökokeet suoritetaan niin, ettei siellä kukaan puhu mitään. Nyt tehtiin niin, että näytin mallia ja kerroin käskytkin sillä tavalla kuin olen (harjoituksissakin) aina kertonut.

Benjamin Niemi (vas.), Tuomas Lehtinen ja Atte Helminen tekevät valmentajansa mukaan jokaisen harjoituksen 110-prosenttisesti. Kuva: Ronja Koskinen

Suomen Karateliitto kiinnostui

Hanna Saario on myös Suomen Karateliiton hallituksen jäsen. Hän sanoo kiinnostuneensa sovelletusta karatesta kansainvälisten tuomarilisenssien suorittamisten yhteydessä.

– Sitä kautta tuli tieto, että sovelletulle karatelle on omat sääntönsä. Nyt tavoitteena on tarjota (erityisryhmille) kaikki se sama, minkä muutkin saavat.

Suomen Karateliitto ja Judoliitto järjestävät marraskuussa sovelletun karaten ja judon ohjaajakoulutuksen Nummelassa. Sovelletun karaten osalta koulutus on ensimmäinen Suomessa.

– Elokuussa alkaa Karateliitossa Maailman karateliiton parakaratesääntöjen käännöstyö, jotta pystymme järjestämään kilpailut Suomessa oikeilla ja samoilla säännöillä kuin muualla, Saario sanoo.

Kuluvana vuonna 40 vuotta täyttänyt Lahden Karate on kasvanut vuosien varrella sitä mukaa, kun vuosia on kertynyt seuralle lisää.

– Aluksi oli vain aikuisten alkeiskurssi. Nyt meillä on muun muassa juniorit, KIDSit ja perhekaratea. Syksyllä alkaa maahanmuuttajanaisille tarkoitettu kurssi, seuran perustajajäsen Tuomo Heinonen vihjaa Lahden Karaten tulevista aluevaltauksista.

Tuomo Heinonen on Lahden Karaten perustajajäsen. Seura täytti tänä vuonna 40 vuotta. Kuva: Ronja Koskinen
Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi