Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Riittääkö pihapeleihin enää rällä, maila ja maski?

PHLU:n ja kolmen lahtelaisseuran yhteisen kesäleirin tarkoituksena on kannustaa lapsia liikkumaan monipuolisesti myös vapaa-ajalla. Onko takavuosien pihapelikulttuuria vielä olemassa?

Lilja-Olivia Kinberg ja Leevi Salo valmistautuivat ruokatauon jälkeiseen salibandytreeniin. Kuva: Ronja Koskinen

Jos sä tsennaat niin heitä yläfemmat. Näin laulaa rap-duo Jare & VilleGalle kappaleessaan Kasarin lapsi. Biisissä kaksikon ja mukana esiintyvän Timo Pieni Huijauksen muistot palautuvat nuoruusvuosien pihapeleihin.

Lasten ja nuorten vapaa-ajan omatoiminen liikunta on vuosikymmenten saatossa vähentynyt muun muassa kasvaneen ruutuajan ja koko ajan kehittyvien älypuhelimien myötä. Hyppynarut, pallot, räpylät, mailat ja kasvosuojukset ovat keränneet häkkivarastossa enemmän pölyä kuin ennen.

Sählyä, futista ja kenkäpoliisia

Keskiviikkona Lahden urheilukeskuksen ympäristössä kännykät loistivat kuitenkin poissaolollaan. Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n, jääkiekkoseura JuniorPelicansin, Lahti Basketball Junioreiden sekä Pelicans SB:n yhteistyössä järjestämä Lahden liikuntaleiri käynnistyi jo maanantaina, noin kahdensadan 2006–2011-syntyneen leiriläisen ja parinkymmenen ohjaajan voimin.

– Ihan kivaa on ollut, mutta harmittaa ettei tämä kestä kuin viikon, totesi erityisesti sählyn pelaamisesta nauttinut Leevi Salo.

Ei välttämättä osata soveltaa ja halutaan aina optimiolosuhteita. PHLU:n seurakehittäjä Kustaa Ylitalo

Pihapelit kuuluvat olennaisena osana 7-vuotias Salon vapaa-aikaan. Hän tykkää pelata jalkapalloa veljen ja kavereidensa kanssa. Kesäisin myös trampoliinilla pomppiminen on kivaa, ja varsinkin jos siihen yhdistää kenkäpoliisileikin.

– Trampalle levitettävät kengät ovat poliiseja eikä niihin saa osua, Salo selvensi valistumattomalle toimittajalle.

Tutut kaverit mukana leirillä

Leiriläisistä myös 10-vuotias Lilja-Olivia Kinberg on kokeillut samaa leikkiä kummiensa luona, mutta poliisin virkaa toimittivat trampoliinille levitetyt pallot.

Pelicans SB:ssä salibandya harrastava Kinberg on nauttinut leiritunnelmasta ja erityisesti pelaamisesta yhdessä tuttujen joukkuekavereiden, pikkuveljen ja serkkunsa kanssa.

– Salibandyharrastuksen lisäksi olen käynyt koulun liikuntakerhossa. Mökillä pelailen futista ja uin. Joskus olen käynyt serkkujeni kanssa Radiomäellä pelaamassa, tai oikeastaan muut serkut pelaavat ja minä leikin tyttöserkun kanssa hiekkaleikkejä, Kinberg naurahti.

PHLU:n seurakehittäjä Kustaa Ylitalo ja Suomen Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen painottivat perheiden ja vanhempien esimerkin merkitystä lasten liikuntainnokkuuden kohottamiseksi. Kuva: Ronja Koskinen

Haaste ja muutos

Perjantaihin asti kestävälle viisipäiväiselle leirille on voinut ilmoittautua joko oman lajin kiinnostuksen mukaan tai yleisliikuntaleiriläiseksi. Kaikilla leiriläisillä on oman lajin lisäksi ohjelmassa myös paljon muuta ja monipuolista toimintaa.

Liikunnan riemu ja hauska yhdessäolo jatkui keskiviikkoiltana Lahden stadionilla, missä leiriläiset pääsivät seuraamaan yleisurheilun Motonet gp-kisoja. 

Kolmatta kertaa kolmen seuran yhteistyössä järjestettävä Lahden liikuntaleiri on hyvä esimerkki lajien välisestä yhteistyöstä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Miten liikuntakipinä saadaan tartutettua myös leirin ulkopuoliselle vapaa-ajalle? Erityisesti niille lapsille ja nuorille, jotka eivät ole vastaavassa leiri- tai seuratoiminnassa mukana.

– Se vaatii viestintää ja median apua. Esimerkiksi tälle leirille on matala kynnys tulla mukaan ja vasta-alkajillekin on tarjolla hyviä elämyksiä liikunnan parissa, sanoi PHLU:n seurakehittäjä Kustaa Ylitalo.

Lahden urheilukeskuksen parkkipaikalle kasattu pihapelipyhättö on ollut tällä viikolla hiljainen vain liikuntaleiriläisten ruokataukojen ajan. Kuva: Ronja Koskinen

Ylitalon mielestä pihapeli- tai pikemminkin pihaliikuntamahdollisuuksia ja -vaihtoehtoja on enemmän kuin hänen lapsuudessaan. Harrastuspaikkojakin riittää Päijät-Hämeessä yllin kyllin.

– Haaste ja muutos on ehkäpä siinä, että sekä nuorten että heidän vanhempiensa vaatimustaso olosuhteille on kasvanut. Ei välttämättä osata soveltaa ja halutaan aina optimiolosuhteita.

Positiiviset kokemukset ohjaavat eteenpäin

Ylitalo painottaa perheiden sisältä kumpuavan esimerkin merkitystä, jotta menneiden vuosien pihapelikulttuuria saataisiin palautettua entistä vahvemmin osaksi tätä päivää. Samaan hengen vetoon hän muistuttaa myös liikuntajärjestöjen, kaupunkien, kuntien ja urheiluseurojen roolista.

– Meidän tulee yhdessä auttaa vanhempia ymmärtämään vapaan liikkumisen kannustamisen merkitys lasten hyvinvoinnille ja terveydelle.

Väkipakolla yksikään lapsi tai nuori päädy liikuntakärpäsen puraisemaksi. Positiivisten ja turvallisessa lähiliikuntaympäristössä tulleiden kokemusten kautta innostus iskee jos on iskeäkseen.

– Ohjaajilla ja heidän innokkuudellaan on suuri merkitys näiden kokemusten luomisessa, Ylitalo huomautti.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi