Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Suomalainen e-Sport-tähti ja maailmanmestari: Nyt pelaan täysiaikaisesti

Joona Sotala voitti StarCraft II -pelin maailmanmestaruuden. Hänen isänsä Markku Sotala kertoi vetäneensä lipun salkoon kahtena päivänä peräkkäin voiton kunniaksi. Kuva: Minni Salminen

Tuore maailmanmestari Joonas ”Serral” Sotala on pelannut Star Craft II –peliä jo sen julkaisusta asti.
- Käytännössä se tarkoittaa kahdeksan vuotta. Pelasin sitä ennen yhden vuoden Star Craft I –peliä, joka oli sen aikaisempi versio, se taas on 1998 vuoden peli, et se on aika vanha. Jonnen kanssa se pelaaminen aloitettiin, Jonne on siis mun veli, maailmanmestari kertoi Voimalla.
Sotalan isoveli löysi pelin ensimmäiseksi.
- Mä aikalailla jatkoin sen jalanjälkiä ja rupesin pelaamaan samaa peliä. Alussa en välttämättä tykännyt ehkä niin paljoa, mutta aika nopeasti opin tykkäämään kuitenkin. Nyt en sitten vaan ole päässyt eroon enää ja nyt pelaan täysiaikaisesti.
Sotala tiesi jo viisi vuotta sitten ryhtyvänsä pelaamaan ammattimaisesti.
- Oon kuitenkin koko ajan tiennyt, että koulu pitää käydä ennen loppuun, ennen kun mä sitä ammattia tästä pystyn tehdä. Lukiohan mulla loppui vasta viime vuoden maaliskuussa. Nyt olen puolitoista vuotta ollut täysiaikainen.
Sotala kertoi myös puuhailevansa muita asioita, jos pelaamiseen ei löydy keskittymistä.
- Käyn välillä koiran kanssa lenkillä, pelaan muita pelejä, käyn pihalla ihan muuten vaan ja välillä käyn mökillä.

Tavoitteellisen pelaamisen aloittamiselle ei ole ikärajaa

Joonas Sotalan isän Markku Sotalan mielestä tavoitteellisen pelaamisen aloittamiselle ei ole ikärajaa.
- Jos lapsella tai nuorella on ajatus, että hän haluaa kehittyä siinä pelissä, mitä pelaa ja näkee, että siinä on mahdollisuuksia kehittyä, niin tavoitteellinen pelaaminen kannattaa aloittaa heti. Eli kannattaa lähteä miettimään sitä, mitkä ovat ne omat vahvuudet ja heikkoudet - ja lähteä kehittämään vähintään niitä omia heikkouksia.
Isä Sotalan mielestä tavoitteen ei tarvitse olla aluksi korkealla.
- Sen ei tarvitse olla sen suurempi - jos miettii, että naapurin Kalle on mua täs parempi, niin mä haluan olla joku päivä vielä parempi kuin se Kalle. Tai sitten mä haluun voittaa Assemblyt. Siitähän se lähtee tavallaan, että sulla on joku tavoite. Sit kun sulla on se tavoite, niin mun mielestä siinä vaiheessa itse suosittelisin, että nuoren kannattais vähän puhaltaa se peli poikki ja ruveta miettimään - ottaa paperia ja kynä ja ruveta kirjoittamaan niitä omia heikkouksia ylös siinä pelatessa ja miettiä, mitkä on mun vahvuudet ja mitkä on mun heikkoudet - ja tehdä se työ, koska me ihmiset ollaan yleensä semmoisia, että me mennään sieltä, mistä aita on matalin - ja halutaan tehdä sitä, missä me ollaan hyviä. Mut harva viittii - se on pieni prosentti - joka jaksaa puurtaa ja kehittää niitä heikkouksia.

"Nyt keskityn täysin tähän sen ajan kuin se kestää"

Joona Sotalan suunnitelmana on pelata Star Craft II -peliä niin kauan kun tuntuu, että voi pärjätä.
- Jos mä nyt tästä putoan, niin en usko, että mä hirveesti jaksan pelata - nyt kun ollaan siellä aika huipulla, niin jos alkaa tuntua siltä, että en enää pääse takaisin, niin sitten varmaan lopetan pelaamisen. Sitten on armeija ja sen jälkeen koulut. Koulutusalaa mä en vielä tiedä, että minne haluan, mutta se on sitten sen ajan murhe. Nyt keskityn täysin tähän sen ajan kuin se kestää.
Isä Markku Sotala kertoi Radio Voimalla käyneensä tutustumassa armeijan urheilujoukkojen tiloihin ja mahdollisuuksiin.
- Se on tosi hieno asia, että on mahdollista hakea urheilujoukkoihin. Puitteet ja mahdollisuudet on upeat. Joonan osalta keskustelua tullaan käymään. Mä uskon siihen, että siellä pystyisi kilpailemaan. Toki Joonakin sanoi, että siinä on aina pieni riski olemassa, jos tulee viikkoja, että et pysty keskittymään ja antamaan ajatusta sinne kilpapuolelle - eli jos tulee liian pitkiksi ne välit, niin se on pieni haaste.

"Koko vuosi on ollut niin mullistava"

Joona Sotala voitti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä StarCraft II -pelin maailmanmestaruuden Yhdysvalloissa pelatussa kilpailussa.
- Kyllähän se on pitkän pelihistorian jälkeen, mikä Joonalla on jo takana, ni onhan se mahtavaa nähdä, että Joona on saavuttanut tämmöisen voiton ja tää koko vuosi 2018 on ollut ihan mahtava. Joona on käytännössä tästä mm-sarjasta voittanut kaiken mitä pystyy. Mä uskon, että tämä on järisyttänyt koko StarCraft-yhteisöä ihan maailmanlaajuisesti - tää on ollut niin mullistava tapahtuma - tai koko vuosi on ollut niin mullistava Joonan ansiosta. Se vaikuttaa niin moneen asiaan, että me ei ehkä tiedetä, mitä ens vuonna tuleman pitää, että asiat voi jopa muuttua tässä kilpailumaailmassa, pohtii Markku Sotala.
Isä veti lipun salkoon kahtena päivänä peräkkäin voiton kunniaksi.
- Naapurit on onnitellu ja lähiomaiset ja onnitteluja on tullut myöskin tutun tutuiltakin paljon. Se on ihan hienoo nähdä. Lipun nostin tosiaan ja nostin vielä kahtena päivänä tästä mm-kullasta peräkkäin. Mulla on ollut tapana aina kun Joona voittaa, että se on aina liputuspäivä ja nyt on ollut tänä vuonna kuusi liputuspäivää.

"Näen kaikki pelaajina ja se oli mulle saavutus pelaajana"

Aiemmin StarCraft 2 -maailmanmestaruusfinaaleissa on nähty vain korealaisia, joten Sotalan saavutusta voidaan pitää merkittävänä. Sotala kuitenkin suhtautuu vuoden isoimpaan eventtiin eri näkökulmasta.
- En mä nyt sitä sinänsä ajattele silleen et mä olen ensimmäinen ei-korealainen. Mä ennemminkin näen kaikki pelaajina ja se oli mulle saavutus pelaajana ja semmonen juttu, mitä mä oon unelmoinut aina, ni onhan se nyt tosi hieno hetki mulle, kuvailee Sotala.
Kisat kestivät kaikkiaan puolitoista viikkoa.
- Mä valmistauduin tähän turnaukseen aika hyvin, että mulla oli mun mielestä aika hyvät strategiavalikoimat ja myös sain aika paljon apua sieltä muilta pelaajilta - kiitinkin niitä mun voittajahaastattelussa, kertoo Sotala pilke silmäkulmassaan.

Lue myös: Joukkueelle napsahti 100 000 euron jättipotti - 16-vuotias Jere Salo johti ENCEn historialliseen eSports-voittoon
Minni Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi